Юлиян Петров: Дигиталната агресия в клас се възприема за новото нормално

В началния етап на образованието трябва да се направи така ученик, който има дефицити в обучението, да не може да премине във втори. Социализацията и възпитанието не бива да се неглижират за сметка на обучението и знанието, смята председателят на..

публикувано на 23.02.24 в 11:09

Евдокия Попадинова: Приемам контузиите като урок и продължавам напред

Утре, 23 февруари, на стадион “Арена Арда” в Кърджали Женският национален отбор на България ще се изправи срещу Украйна в плейофите на първото издание на УЕФА Лига на нациите. Срещата е от 16 часа, а организатор е БФС. Нападателката от отбора на..

публикувано на 22.02.24 в 16:27

Иван Димитров: Лявото кукерско хоро се играе напук на Дявола

Групата от кукери в ивайловградския квартал "Лъджа" е единствената в Източните Р одопи . Традицията е  пренесена от Мала Азия, като  всеки кукер си изработва само костюма и се стреми да е  възможно..

публикувано на 16.02.24 в 16:28

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския..

публикувано на 14.02.24 в 15:24
Директорът Елисавета Кехайова награди победителките Златина Брънгова и Бахар Емин

Читателките на годината в Кърджали Бахар и Златина: Нямам непрочетена книга

В категория „Възрастни“ носител на приза „Читател на годината 2023“ стана Златина Брънгова.  Тя е служител в държавно предприятие, а четенето ѝ е хоби, граничещо с по думите ѝ – „болестно състояние“. Даже няма спомен откога е абонат на..

публикувано на 04.02.24 в 22:28

Започнаха записванията за тринадесетото издание на фестивала "С песните на Кичка Савова"

Започна подаването на заявки за участие в XIII Международен фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова”. Желаещите могат да подадат документите в сайта на фестивала  до 10 април 2024 година. Има още няколко варианта за записване чрез телефона обявен..

публикувано на 03.02.24 в 17:35

Момичета обличат тежките кукерски костюми в Ивайловград

Все повече и момичета се включват в кукерската група от кв. „Лъджа“ в Ивайловград. Въпреки тежките костюми, девойките с удоволствие участват в тежките тренировки, а след това и в представянето на атрактивните танци с маски. С единственото по..

публикувано на 02.02.24 в 21:49

За първи път възпитаници на НУФИ Широка лъка с концерт в Северна Македония

Ученици от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка представиха концерт в Битоля, Северна Македония. Гостуването на възпитаниците от музикалното училище бе по покана на сдружение “Македонско-българско приятелство” - Битоля  за откриването..

публикувано на 31.01.24 в 14:42
Депутатът от ДПС Байрам Байрам изслуша кърджалийци

Депутатът Байрам: Хората не могат да си позволят самоучастие в санирането на блоковете

Между 5000 и 6000 лв. би струвало съучастието в санирането на едно домакинство, което има около 70 кв. м апартамент в жилищен блок, кандидатстващо за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост във втория етап на процедурата...

публикувано на 31.01.24 в 12:52
Мартин Каралчев

Студент създаде първото робоучилище в Кърджали

Първото робоучилище създаде в Кърджали студентът Мартин Каралчев. В школата с предизвикателното име Академия по програмиране и роботика се обучават ученици от първи до осми клас. Основната ни цел е децата да се учат чрез играта, като най-важното е..

публикувано на 27.01.24 в 20:46

Върховният орган на СТДБ отчете дейността си за миналата година и очерта акцентите за настоящата

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България отчете дейността на организацията и набеляза акцентите в календара за тази година на заседание на общото си събрание. В декларация тракийци се възпротивиха на действия на..

публикувано на 23.01.24 в 14:56

„Баби“ и „внучки“ се изявиха на сцената в Пчеларово на Бабинден

Възстановка на обичая Бабинден представиха на сцената на читалище „Иван Буюклиев 1926“ в чернооченското село Пчеларово в Деня на родилната помощ. В ритуала участваха „бабите“ от селото от групата за автентичен фолклор „Златните пчеларовски баби“ и..

публикувано на 22.01.24 в 22:44
Църква “Св. Неделя”

Събират средства за електронна камбана в църквата "Св. Неделя“ в Неделино

В Неделино започна благотворителна кампания за изграждане на часовников механизъм и озвучителна уредба с механичен камбанен звън на фасадата на църквата "Св. Неделя". Инициативата е на Църковното настоятелство и е с подкрепата на община Неделино. Това..

публикувано на 23.01.24 в 14:35
Григор и Мартин Георгиеви гостуваха в

Мартин Георгиев: Виждам настъплението на неофитите

Виждам настъплението на неофитите към храмовете у нас. Този оптимизъм изрази кърджалиецът Мартин Георгиев, който години наред помага в служението на покойния отец Боян Саръев в храма „Св. Успение Богородично“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. Заедно с..

публикувано на 16.01.24 в 19:39

Щуро детско парти в помощ на Таня Тончева

Щуро детско парти в подкрепа на Таня Тончева организират Илияна Типова и Велина Ясенова. Двете актриси се включват в помощта за кърджалийката Таня Тончева. Тя е диагностицирана с Карценом на дебело черво и чернодробна недостатъчност. Налага се спешно..

публикувано на 16.01.24 в 14:20

В Кушла посрещат с добра дума и изпращат с лек – „черно злато“

В златоградското село Кушла, посрещат странника и с добра дума, с открита душа и с готовност да помогнат. Откак са станали известни в медиите с богатството на планината си – мумио, „черното злато“ на Родопа, местните са отворили домовете и сърцата..

публикувано на 14.01.24 в 20:04

Производители на круши пазят с лед фиданките от слана

Повече подробности чуйте в прикачените звукови файлови и вижте във видеото.

публикувано на 14.01.24 в 17:17