Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните за борбата с коронавируса в Турция и днес са обнадеждаващи

Турция
Снимка: БГНЕС

Данните за борбата с коронавируса в Турция и днес са обнадеждаващи.Общият брой на излекуваните хора в страната е почти 83 000 души. Общо починалите от новия вирус в югоизточната ни съседка са почти 3650.Продължава спадът на случаите в интензивни отделения и с фатален край, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа.

Въпреки поставянето на болестта под контрол, властите предупреждават мерките за социална дистанция да продължат да се спазват. Трафикът и движението на хора в Истанбул днес бяха подобни на тези в дните преди пандемията. 4-километрова опашка от автомобили се образува на влизане в курортния град Мугла, след като на 3 април президентът Редгжеп Тайип Ердоган обяви, че се прекратява забраната за влизане и излизане в 7 области, 4 от които са туристически райони, включително Айдън и Анталия.

От утре в Истанбул започва отново продажбата на маски в аптеките. Максималната цена, определена от властите, е 1 турски лира (около 27 стотинки). Маските ще се продават в пакети по 10 или 50. По-рано правителството забрани продажбата, за да предотврати спекула, като беше обявено, че маски ще бъдат раздавани безплатно. Мнозина обаче не можаха да се снабдят с маски, защото не са в градовете, където са регистрирани и поради техническото време, което раздаването на огромния брой предпазни средства отнема.

Пазарният регулатор отправи писмено предупреждение към истанбулската газова компания (ИГДАШ). Причината е, че апаратите за отчитане на потреблението са били засичани за 40-45 дни, а не за максимално допустимия срок от 35 дни. От компанията се защитиха, че епидемията от коронавируса е затруднила отчитането на сметките поради риска за здравето както на работниците, така и на абонатите, чиито брой е твърде висок – около 6,5 млн. Директорът на компанията уточни, че и клиентите, и пазарният регулатор са били предупредени предварително. Междувременно турската лира достигна исторически негативен рекорд срещу щатския долар. Курсът за моменти днес достигна 7,25 турски лири за 1 долар.

При кризата на валутния курс през август 2018 г. най-ниското ниво, до която лирата спадна, беше 7,21 лири за единица от зелената валута. Анкара блокира възможността на три чужди банки – френската BNP Paribas, американската Citibank и швейцарската UBS – да търгуват с турски лири. Причината за решението на турската Агенцията за банков надзор и регулиране беше неспазване на задълженията им към местната валута и нарушаване на правилата срещу спекулации заради манипулативна информация и всяване на паника по отношение на лирата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20

Стотици се събраха на мевлид на връх „Алада“ въпреки юлските горещини

Въпреки юлските горещини, за поредна година стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Срънско и неделинските Гърнати и Бурево, както и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Той се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”. Мевлидът бе на височина 1241 метра и бе уважен от..

обновено на 14.07.24 в 15:45

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15