Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 3 000 ифтара бяха раздадени по време на месец Рамазан

Снимка: БГНЕС По време на месец Рамазан бяха раздадени близо 3 000 ифтара, каза за радио Кърджали Районният мюфтия Бейхан Мехмед.

"По време на месец Рамазан ние раздадохме близо 3 000 ифтара на наши братя и сестри мюсюлмани, които предходните години са се включвали към Рамазанския чадър. Заедно с това раздавахме ифтари и във всички наши централни джамии, включително и общински джамии, като Джебел, Ардино, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Бенковски и разбира се Фотиново и др. На обща трапеза на ифтарска софра тази година не сме идвали, но пакетите бяха подготвени и раздавани."

Припомняме, че Рамазан  е деветият месец по ислямския календар, в който според исляма е низпослан Коранът. Според Петте стълба в исляма по време на свещения месец Рамазан правоверните мюсюлмани спазват едноименното говеене, но само през деня.

Вижте още

Читалището в Момчилград ще бъде достъпно и за хора с увреждания

Сградата на читалище "Нов живот" в Момчилград ще бъде достъпно и за хора с увреждания. Това ще стане възможно след реализирането на проект, който стартира културната институция. Предвидено е да бъде изградена повдигаща рампа, с помощта на което вторият етаж на сградата ще стане достъпен за посетители с двигателни увреждания. Освен това ще бъдат..

публикувано на 31.05.20 в 15:41

ЕГ "Христо Ботев" в Кърджали ще отбележи патронния си празник виртуално

Тази година Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбелязва своя патронен празник по новативен начин. В унисон с дистанционната форма на обучение празникът ще бъде виртуален. Преди два дни училището стартира свой видео канал. Директорът Маноил Димитров съобщава къде можете да гледате тържествената програма:

публикувано на 31.05.20 в 09:19
Доц. Димо Димов

Новите случаи на Covid-19 са 14, общо 2513

Изследвани са 606 проби за последното денонощие, чрез PCR метод и са установени 14 нови лица с Covid-19, съобщиха от Националния оперативен щаб. Общата бройка на лабораторно потвърдените чрез PCR анализ лица в страната са 2513. Активност е забелязана в седем от областите. Три лица са отново констатираните в София, всички те са..

публикувано на 31.05.20 в 09:14

Турция ограничава вътрешните полети от понеделник

Турция ще има ограничен брой вътрешни полети от понеделник, съобщи в писмено изявление министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу. Първият полет от Истанбул до Анкара ще бъде последван от полети до Измир, Анталия и Трабзон. Преди да пътуват с автобуси, влакове или самолети, пътниците трябва да получат код, който..

публикувано на 30.05.20 в 17:42

Състезанието по Спортен риболов ще се проведе през юли

От 1 юни се вдига забраната за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина. Това улеснява кърджалийския отбор по спортен риболов в подготовката му. Апдула Абдула заяви, че състезанието ще се проведе през месец юли. „По поринцип в този период се провеждаха полуфинали и финали.  Тези които се класират като..

публикувано на 30.05.20 в 17:40

СУ " Христо Ботев" в Ивайловград, ще изпрати абитуриентите си след матурите

В Ивайловград, както в цяла България, абитуриентски балове окОло 24 май нямаше.  Раздялата на зрелостниците с родното училище "Христо Ботев" предстои.  „ С ръководството на училището и неговият директор Александра Хорозова обсъдихме мерките, при които ще се осъществят разделите със зрелостниците. Това ще стане в рамките на месец юни...

публикувано на 30.05.20 в 17:01

Падна забраната и за конферентните мероприятия

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия. Въведени са специални изисквания - заетостта на местата да е 30 % от общия им капацитет  при спазване на противоепидемични мерки. По- рано днес премиерът Бойко Борисов се..

публикувано на 30.05.20 в 14:45