Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово тестват жителите в гръцката област Ксанти заради увеличения брой случаи на заразени с COVID-19

Ксанти, Гърция
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Масово тестват жителите в гръцката област Ксанти заради увеличения брой случаи на заразени с новия коронавирус. В зависимост от резултатите е възможно да се наложат ограничителни мерки за влизане и движение в областта.

Заразените в област Ксанти достигнаха 80 души, което е много повече от случаите в други райони със същото население, съобщават от местния лекарски съюз.

Мобилни екипи тестват жителите на четири общини за установяване на огнищата на вируса. Министерството на здравеопазването на Гърция изпрати комисия от експерти за оценка на ситуацията. На място е и заместник-министърът по защита на гражданите Хардалиас.

Премиерът Мицотакис дори информира президента за епидемологичната обстановка в област Ксанти.

Професор Никос Сипсас, член на комисията по контрол на Covid-19 в Гърция, заяви, че ако в следващата седмица се увеличат случаите на заразени в Ксанти, е вероятно властите да наложат карантина в района и дори да се забрани влизането на туристи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва кафето в Гърция

Кафето в Гърция поскъпва рязко както в магазините, така и в зведенията. Собствениците на кафенета очакват отлив на клиенти.  Цената на кафето на едро е нараснала с между 45 и 65%, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ. Очаква се това да доведе до рязко поскъпване на всички видове кафе в магазините, както и с поне 50 на сто по-високи цени в кафенетата...

публикувано на 25.08.24 в 14:34

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до Пловдив жена

Медицински хеликоптер кацна на стадиона в смолянския квартал Райково, за да транспортира спешно жена с тежка черепно-мозъчна травма.  Спасителната мисия е по искане на спешното отделение на болницата в Смолян Жената, която страда от епилепсия, е получила и кръвоизлив в мозъка и е била интубирана.  Била е намерена от съседи паднала на земята в дома си,..

публикувано на 25.08.24 в 14:12

Вдигат уникалните находки от гроба на тракийски войн край тополовградското село Капитан Петко Войвода (видео)

След приключване на проучването днес започна вдигането на уникалните находки от гроба с трупоизгаряне  на тракийски аристократ край тополовградското село Капитан Петко Войвода. Първият накит, който беше вдигнат беше златна огърлица с уникална плетка, инкрустирана с камъни. Особена радост и възклицание на изумление предизвика момента, в който стана..

публикувано на 25.08.24 в 13:43

Турски и български правоохранителни органи засилват сътрудничеството срещу нелегалната миграция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен проект, който ще се реализира по европейските програми за трансгранично сътрудничество България-Турция..

публикувано на 25.08.24 в 12:40
Джамия в село Дръндар

Депутатът Георги Георгиев: Главният мюфтия подкрепя отстояването на моралните ценности

Главно мюфтийство заяви подкрепата си за отстояването на моралните ценности, които са в основата на доброто възпитание на младото поколение.  Това стана на срещата на главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик с председателя на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов и двама народни представители, един от..

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Минимален ръст на цените на някои от основните храни отчита ДКСБТ

Минимално поскъпване на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,01 на..

публикувано на 25.08.24 в 08:53

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 08:47