Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йерусалимово - духовният център на община Любимец и единственото селище в Европа, което носи името на град Йерусалим

Инициативата на областния управител на Хасково Стефка Здравкова, която се казва „Любопитно от областта“, всяка седмица запознава читателите с интересни истории и факти от област Хасково. 

От областната администрация тази седмица разказват за духовния център на община Любимец и единственото селище в Европа, което носи името на град Йерусалим - село Йерусалимово - община Любимец. 

Най-старите следи от живот в землището на Йерусалимово датират от IV в. пр. Христа като първото селище се е намирало на местността Орта борун. Там местното население се е задържало до XVI в. сл. Христа, след коетосе преселва в друга близка местност – Юртя. В началото на XVIIIв. отново се мести, но този път се разделя в две посоки. Една част от хората се заселват в землището на днешното село, а друга се преселва на другия /десния/ бряг на р. Марица и създава днешния град Любимец.

В данъчните регистри има сведения за съществуването на селото и в трите периода. Интересно е, че още в най-ранните документи, то е записвано с името Хаджикьой. Това е и турското наименование на Йерусалимово, което местните получават в османския период, заради факта, че голяма част от тях са ходили на поклонение /хаджилък/ до Божия гроб в Йерусалим. Известни са последните две поклоннически мисии на жители от селото – първата, през 1848 г. на Хаджи Желю Тенев, който е бил на седем години и вероятно е пътувал с други близки, а второто през 1908 г. на Хаджи Митю Колев. 


В село Йерусалимово се намира най-старата църква в община Любимец. Силната вяра дава смелост на местните и с общ труд и доброволни средства е построена толкова жадуваната църква от камък, която е осветена през 1837 г. На кутела за кръщение в църквата е врязана датата 1818 г., което показва, че може би е пренесена от стара съществуваща църква или началото на строителството на храма е започнало тогава.  Откакто е отворила врати църквата не е затваряна. Ограбвана е няколко пъти, но местното население дарява средства и бързо тя е възстановявана. През годините средства са събирани за ремонт на покрива, за облагородяване на двора и за изографисването на църквата, част от които дело на харманлийския художник Димитър Янев.

В Йерусалимово се намират други свети мести. От южния край на селото, до стар кладенец се намира „Светото“ – място на което са се провеждали част от религиозните празници. Точно над него се намира и друга местна светиня т.н. „Голям камък“. Макар не всички религиозни места да са се запазили, местното населени продължава да гради храмове и да подхранва своята вяра.  През 2000-та година, в чест на раждането на Исус Христос, е издигнат 5-метров християнски кръст. Изграден с доброволния труд на местните хора и с даренията от палестинското посолство, кръстът се намира на един от хълмовете, до главния вход на селото, с прекрасна гледка към цялата околия.

Духът на селото намира израз и в построяването на нов храм – параклис, на хълма до високия кръст с прилягащото му име „Вход Господен в Йерусалим”. Той отворя врати в деня на „Успение на Света Богородица” - 15 август 2015 г. Параклисът се намира на родова земя на проф. д-р Цонка Каснакова – преподавател в Тракийски университет в Стара Загора, директор на Историческия музея в град Харманли и потомък на един от първите родове в село Йерусалимово. Именно тя ни разказа историята около единственото селище в Европа, което носи името на град Йерусалим – село Йерусалимово. Галерия

Вижте още

Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник с курбан за здраве

На 6 май Църквата „Свети Георги“ в Кърджали ще отбележи храмовия си празник. Празничният ден ще започне с празнична литургия, а след това ще бъде раздаден курбан за здраве. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е дарил две агнета за празника на храма. „Нека всички заедно да честваме утрешния празник – Гергьовден или Хадерлез както му казват мюсюлманите...

публикувано на 05.05.21 в 15:04

Музеят в Кърджали посреща гости по Великден

Регионалният исторически музей в Кърджали, вкл. художественият отдел, ще работят по време на великденските празници. „Само на 2 и 3 май няма да работят с посетители, тъй като и колегите, които обслужват експозициите имат право да отбележат този светъл празник“, каза за Радио Кърджали директорът, Даниела Коджаманова. „Тоест, работим до 1-ви,..

публикувано на 30.04.21 в 20:34
Михаил Околийски

Доц. Михаил Околийски от СЗО: Всеки трети, преболедувал КОВИД-19, развива психиатрично заболяване

В България имаме лукса да разполагаме с ваксини. Трябва да се държим рационално и да ползваме достиженията на световната наука. Ваксини, разработени срещу коронавирусната инфекция нито чипират, нито са опасни, напротив – единствената им цел е да спасяват човешки животи. Доц. Михаил Околийски: Не само хората с имунни..

публикувано на 29.04.21 в 22:08

Хотелите и къщите за гости в Главатарци са изцяло резервирани за празничната десетдневка

В празничната десетдневка - дните между Великден и Гергьовден, хотелите и къщите за гости в Главатарци са изцяло резервирани. Все още може да се намери някоя нощувка, но между празничните дни. Това показа проверка на Радио Кърджали. В местата за почивка са спазени всички противоепидемични мерки, някои хотели дори предлагат сервиране в стаята по..

публикувано на 29.04.21 в 17:14
Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара

Антон Вълев: Държавата отново иска ние да платим реформата, която въвежда

Причините за отлагането на електронните рецепти са две – манталитет и лошо комуникиране на предстоящата новост, счита магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара (НАК). „Някак по български, независимо, че наредбата беше пусната в края на миналата година, има хора, които до последно чакат нещо да се случи“,..

публикувано на 22.04.21 в 15:41

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34