Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитно от област Хасково

Планът на Атанас Узунов и неговите съратници да освободят Апостола на свободата - Васил Левски

3
Къща на Дойчо Аладжов

Инициативата на областния управител на Хасково Стефка Здравкова, която се казва „Любопитно от областта“, всяка седмица запознава читателите с интересни истории и факти от област Хасково. 

 Историята е свързана с плана на Атанас Узунов и неговите съратници да освободят Апостола на свободата - Васил Левски, след залавяне му през декември 1872 година.

За Търново-Сеймен (Симеоновград) по време на османския период се знае, че e имал статута на добре развит град с няколко хотела, казина, дюкяни и ханове. Стратегическото местоположение на града, покрай река Марица, е превърнало Сеймен в център с процъфтяваща търговия. Именно през него минават и железопътните линии на Баронхиршовата железница -  Цариград – Белово, с разклонение - Търново Сеймен – Нова Загора – Ямбол. Разпределителната гара е създадена както за търговия, така и за да бъде осигурена бързата дислокация и придвижване на войски при евентуална война.

Жп линията Търново Сеймен – Нова Загора – Ямбол

Когато малко преди нова година заместникът на Васил Левски Атанас Узунов научава вестта, че Апостола е заловен, под негово ръководство започва подготовката по план за освобождаване му. Слуховете, че Дякона ще бъде отведен в Цариград през Баронхиршовата железница, според Узунов, създават уникална възможност той да бъде освободен. Планът е железопътните релси да се разглобят, влакът да бъде дерайлиран и въоръжена чета да нахлуе в него, за да освободи Васил Левски. За целта Атанас Узунов, заедно със своя съратник Бойчо Русев, отиват до клисура в близост до станцията Търново Сеймен, за която в книгата „Миналото. Очерки и спомени из деятелността на българските тайни революционни комитети от 1869 – 1877 г.“ на Стоян Заимов, издадена през 1986г. пише: 

„Ония от читателите, които са имали високата чест да пътуват по железницата на барона Хирша от Пловдив за Одрин, забележили са, че между станциите Каяджик – Търново Сеймен железницата минава през една тясна и ниска клисура, по дъното на която лъкатуши река Марица.“ 

В книгата са описани още и точните дати на случилите се събития. Във вечерта на 23 януари двама мъже, облечени като турски ловджии с две ловни кучета, обикалят клисурата на железницата. Единият, със свещ в ръка кляка над нея, сякаш отправя молитва, няколко пъти накапва витлата (винтовете) на релсите, след което събира отлетия восък и го прибира в кутийка специално приготвена за това. Вечерта, след акцията, двамата революционери отсядат в къщата на Дойчо Аладжов, председател на симеоновградския таен революционен комитет, и на сутринта отпътуват за Стара Загора. По пътя дават отливките на железничар, за да изработи гаечен ключ, чрез който линиите на железницата да бъдат разкопчани.  Двамата се връщат в Търново Сеймен на 27 януари. С получените ключове те отхлабват три от витлата на релсите и успяват да ги разкопчаят. Голямата засадата е подготвена. Всички очакват заповеди за действие от Атанас Узунов, но това така и не се случва, защото на 8 февруари (стар стил), съзаклятниците получават телеграма, която съобщава, че Дякона е бил обесен.

Атанас Узунов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27