Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Даниел Делчев: Ще търсим всички законови средства да се противопоставим на строежа пред блок 60


Както радио Кърджали съобщи преди два месеца, живущи в блок 60 в квартал "Възрожденци" внесоха жалба в община Кърджали, областна администрация и Районна прокуратура във връзка със започналото строителство върху зелена площ, ползвана от години за спортна площадка. Те са изпратили събраната подписка до общинския съветник от БСП Даниел Делчев, който внесе питане още на сесията през април. Той обаче не е удовлетворен от отговора на кмета Хасан Азис. Единственото положително действие на администрацията е временното спиране на строежа.. 
Какви са възможности на един общински съветник да изясни картината и да помогне да гражданите, ще разберем от разговора с Даниел Делчев на Валентина Иванова в звуковия файл:
Даниел Делчев: Във връзка с пандемията отговорът на кмета се забави, но, така или иначе, след два месеца той отговори официално и на мен като вносител на питането, и на живущите, внесли жалбата. За съжаление, отговорът не е много ясен. Според общината този поземлен имот никога не е бил детска площадка и никога не е бил отреждан за такава. Ние знаем, че една администрация много добре умее, когато реши, "да тупка топката". Винаги се казва, че ако е имало някакви претенции от живущите, то те е трябвало да реагират при обсъждането на съответния ПУП през 2006 година, а те не са го направили.

На сесията г-н Азис ми отговори, че строителството е временно спряно. Значи нещо тревожи администрацията. Ако всичко беше наред, нямаше да спрат строежа. Очаква прокуратурата и областна администрация да извършат своите проверки.

Аз бих попитал: Ако този парцел никога не е бил общинска или държавна собственост, а винаги е бил частен, как при правителството на НДСВ на това място е реализиран проект за детска площадка? Не е възможно такъв проект да се реализира върху частен имот!

В отговора на кмета до жалбоподателите пише, че имотът е частен и се посочва първият му собственик - физически лица - през 2007 година. След това имотът е бил препродаван няколко пъти и последният собственик е фирма "Консепт инженеринг" ЕООД. Не съм правил проверка кой е собственикът на фирмата и дали има конфликт на интереси. Има си органи, които трябва да го направят.

Ще изчакаме отговорите на областна администрация и районна прокуратура. След това ще търсим всички законови средства да се противопоставим на този строеж. Хората от подписката са непоколебими да запазят зелената площ и простраството за децата си.

Това безсмислено застрояване на града не може да продължава вечно.

Вижте още
Христина Тодорова и Ирина Георгиева

Ирина Георгиева: Ротари клубът и в новата обстановка ще работи в полза на обществото

Ротари клуб - Кърджали има нов президент - Ирина Георгиева. Тя встъпва в длъжност на 1 юли 2020 г. като приема "щафетата" от Христина Тодорова. Организацията е сред най-големите дарители, като последната й дейност е насочена към оборудването на кърджалийските медици по време на пандемията. Какво не успяха да свършат заради кризата и как ще продължи..

публикувано на 03.07.20 в 14:24
Спортна зала

Радослав Милев пита: Ще стане ли кметът Хасан Азис ликвидатор на спорта в Кърджали?

Ще стане ли кметът Хасан Азис ликвидатор на спорта в Кърджали? Такъв въпрос задава в своето питане общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев. На предстоящата утре сесия на местния парламент се очаква градоначалникът да обясни защо вече шести месец спортните клубове не са получили нито лев субсидии от бюджета и защо спортните..

публикувано на 29.06.20 в 19:57

Цветелин Гавазов: Презастрояването задушава Кърджали

Темата за застрояването на зелените площи в града винаги е била на вниманието на групата общински съветници от ПП ГЕРБ. Наскоро те подеха инициатива да спасят детска площадка в квартал "Студен кладенец" и засега преустановиха строителството там. За терена до блок 60 в квартал "Възрожденци" потърсихме мнението на Цветелин Гавазов от ГЕРБ. Чуйте в..

публикувано на 26.06.20 в 10:53

Елена Димитрова: Няма да разрешим да се строи на спортната площадка пред блок 60

Както радио Кърджали съобщи преди два месеца, живущи в блок 60 в квартал "Възрожденци" внесоха жалба в община Кърджали, областна администрация и Районна прокуратура във връзка със започналото строителство върху зелена площ, ползвана от години като спортна площадка. Една от възмутените жители, Елена Димитрова, съобщи за радио Кърджали какви са..

публикувано на 25.06.20 в 21:36

Девойките от баскетболен клуб "Орфей" пропускат републиканските финали поради липса на средства

Девойките от баскетболен клуб "Орфей" - Кърджали ще пропуснат републиканските финали. Те са много огорчени, защото основното ядро в отбора се състои от дванадесетокласнички, които вече завършват средното си образование и се разделят, без да могат да видят венеца на седемгодишните си усилия. Клубът не е получил нито лев от общината за 2020 година, а..

обновено на 25.06.20 в 10:56

Немска дизайнерка показва артпроект в родния Кърджали

В рамките на програмата „Мултикултурният град’2020” на 26 юни, от 11 часа, в родния град, се завръща Фатма Мурадова . Тя е родена през 1984 г. в Кърджали . Фатма е автор на книгата „Шепот в главата - мемографии на една луцидна дневна мечта” (немско издание), издадена преди една година. В момента работи в отдела за специални проекти..

публикувано на 24.06.20 в 14:28

Община Кърджали е против изграждането на инсталация за отпадъци в областния център

Във връзка с инвестиционно намерение  за обособяване на площадка за съхранение на пластмасови отпадъци в рамките на Кърджали и тяхната преработка чрез изгаряне /пиролиза/, община Кърджали е изпратила до РИОСВ – Хасково отрицателно становище срещу изграждането на това инвестиционно предложение, съобщи началникът на отдел „Опазване на околната среда”..

публикувано на 23.06.20 в 12:21