Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С 23 гласа "за" и 15 "против" общинските съветници в Кърджали приеха план за финансово оздравяване до 2022 година

Общинските съветници на Кърджали приеха с 23 гласа "за" план за финансово оздравяване на община Кърджали до 2022 година и отчета на план за минал период. 15 гласуваха против, трима се въздържаха.
Фокусът на програмата за финансово оздравяване до 2020 година на община Кърджали е паднал върху събираемостта на
на Данъка върху недвижимите имоти и Данъка върху превозните средства, става ясно от документа. Към края на 2019 година, община Кърджали е постигнала осреднена събираемост 77,3%, бе отбелязано в докладната.
Налага се тенденцията за формиране на дефицит в общинския бюджет в резултат на въведеното извънредно положение от COVID-19.
В докладната се обсъжда, че както гражданите, така и местният бизнес очакват да не бъдат ограничавани или лишавани от предоставяните досега публични услуги и затова обемът и качеството на тези услуги в кризисната и следкризисната ситуация трябва да се запази. С оглед на това се предлага продължение на едногодишният оздравителен план 2019-2020 г. в двугодишен до 2022-а година.
Предложението е разгледано във всички 10 комисии на Общинския съвет.
Руслан Терзиев изрази позицията на групата съветници от ГЕРБ. Най-обективно говорят фактите, че се налага да правим нов план, каза той. При предишния си мандат кметът Хасан Азис е обяснил, че общината ще реши финансовите си проблеми. И допълни, че община Кърджали не само не е излязла от финансовото блато, ами е затънала още повече. Руслан Терзиев от ГЕРБ:


Руслан Терзиев от ГЕРБ за позицията на групата съветници.
Георги Кючуков обясни, че дискусията по точката за финансовото оздравяване на общината и стария план по нищо не се различават от тази за финансовия отчет. Той изрази позицията на БСП като "въздържали се". Кючуков подчерта, че е стряскаща сумата, която се формира от несъбрани средства от входни такси от Перперикон и подчерта, че няма контрол върху тази дейност. Георги Кючуков от БСП:
 

Георги Кючуков допълни, че позицията на БСП като въздържали се е заради нежеланието им дискусията да се води по този начин.
Гроздан Колев от ГЕРБ каза, че в оздравителния план няма механизми, които да дават приход на общината за бъдеще. Гроздан Колев:


Гроздан Колев от ГЕРБ.
Съветникът Радослав Милев от Реформаторския блок заяви, че на всички е ясно, че и двата документа - план за финансово оздравяваване и отчет за плана са проформа. Общината е загърбила поети ангажименти. Радослав Милев:
 

Радослав Милев от Реформаторския блок на сесията днес.
Прочитът на съветника от ДПС Елван Гюркаш е, че новият план за финансово оздравяване е да се оптимизират наличнитe ресурси, както и да се упражни адекватен контрол върху изразходването на общински средства. Според нея е непрофесионално да се говори, че тези два документа са изпълнени проформа. Елван Гюркаш:
 

Съветникът от ДПС Елван Гюркаш.
А така отговори кметът на община Кърджали Хасан Азис на изказванията за плана за финансово оздравяване до 2022 година и отчета за план за по-стар период.
 

кметът на община Кърджали Хасан Азис за отчета за финансово оздравяване и новия план за оздравяване на общината.

Галерия

Вижте още

Три училища в Джебел стават средищни през следващата година

Три училища и три детски градини в Джебел да влязат в списъка „Средищни“. Това предложение на кмета Неджми Али бе прието на редовната сесия на Общинския съвет. Решението ще бъде изпратено до Министерството на образованието. По този начин се гарантира образователния процес и през следващата учебна година. „Средищни“ стават основните..

публикувано на 03.07.20 в 14:32
ГКПП Кулата

Гърция: От понеделник за туристи остава отворен само „Кулата - Промахон“

Гръцкото правителство излезе с окончателно решение, че за туристи остава единствено граничен пункт „Кулата - Промахон“ от понеделник, 6 юли. Това съобщава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Декларации се изискват от всички без изключение. „До неделя, 5-и юли, включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник..

публикувано на 03.07.20 в 13:26

2107 са карантинираните лица в област Кърджали

Само за два дни - 1 и 2 юли - от Турция в област Кърджали са пристигнали близо 400 души. Непрекъснато се завръщат наши сънародници и от Европа. Успява ли властта да наблюдава карантинираните, чуйте областния управител Никола Чанев в звуковия файл: Никола Чанев: Регулярно в областта има приходящи наши сънародници, които постоянно живеят извън..

публикувано на 03.07.20 в 13:24

Актриса от кърджалийския театър участва в Академията за млади таланти

Приключи работата на Европейската театрална академия към ЕТС. Това е тридневен семинар по майсторски класове и работа по собствени проекти, предназначен за млади професионалисти в театъра. По традиция се провежда в края на фестивала д'Авиньон, Франция, най-известният театрален форум в света. Той трябваше да се проведе във френския град от 3-ти до..

публикувано на 03.07.20 в 13:10

Турнирът по минифутбол "Купата на Лигата 2020" стигна четвъртфинална фаза

Четвъртфиналите на турнира по минифутбол "Купата на Лигата 2020" ще бъдат днес, 3 юли. Ясни са и отборите, които ще спорят за по-предно класиране в турнира. Това каза за радио Кърджали Благовест Саръев от Асоциацията по минифутбол в Кърджали. Благовест Саръев: Осем отбора успяха да достигнат до елеминационната фаза. Предстоят четвъртфиналите, които..

публикувано на 03.07.20 в 13:05

Библиотеката в Кърджали отбелязва юбилея на Вазов с изложба

На 9 юли тази година се навършват 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров” е подредена изложба от различни издания на творби на писателя. Могат да се видят съчинения на народния поет отпечатани през 1921 г., книжки от поредицата „Библиотека Иван Вазов” на..

публикувано на 03.07.20 в 11:42

Над 1 милион лева инвестира община Ардино в реконструкция на улици и тротоари

Инвестиция за над 1 милион лева ще бъдат вложени в строителство, реконструкция и рехабилитация на улици и тротоари в град Ардино. Това стана след като кметът на общината инж. Изет Шабан подписа анекс към договор по проект за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Държавен фонд „Земеделие“ по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването,..

публикувано на 03.07.20 в 11:37