Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвърти ден кирковското село Джерово без вода

с. Джерово
Снимка: Google street


Повече от четири дни жителите на кирковското село Джерово са без вода. Това е проблем от години, жалват се хора от селото.

„Този проблем с водата не е от сега. Той е от години и никой не иска да вземе мерки. Само си прехвърлят топката ВиК и общината. Точно когато трябва да се пазим и да спазваме хигиена, да си мием ръцете по-често, как да стане това като нямаме вода. Ще пламнем в зараза“, разказва Соня Петрова.

Кметът на село Дерово Иван Кърбашев не спира от няколко дни да търси решение на проблема. Сигнализирал е ВиК Кирково, информиран е и общинският кмет.

Миналата година е направен ремонт на 800 метра на водопроводната мрежа. Сменени са тръбите от тръби с размер Ф 125 на тръби с Ф 90. По думите на кмета Иван Кърбашев вода в резервоара има в изобилие, но изтича в реката. Водата във водопровода е гравитачна, на самотек. На обследване е идвал инженер от Кърджали, казва кметът на Джерово.

„Има една поговорка „Вода газим, жадни ходим“, ние в Джерово сме така. Имали сме по-тежки времена - капка вода няма в резервоара, но сега като видиш колко вода има в реката, а в чешмите нищо,“ разказва Иван Кърбашев.

От община Кирково казват, че по проблема с безводието на Джерово се работи. Заделени са около 25 хиляди лева от общинския бюджет.  Ще се изгради нов резервоар и водна помпа, която да изпомпва водата.

„Може и да се наложи изграждането на ново водопроводно трасе, около 2 км и половина, с по-голямо фи на тръбата. Няма да спестим никакви средства. Колкото имаме възможност, с риск да задлъжнеем за догодина, няма проблеми, ще го направим. Само хората да не страдат“, каза кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39