Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кометата Нюуайз може да се наблюдава и от Кърджали


За първи път любознателните жители и гости на Кърджали могат с невъоръжено око да наблюдават комета. Така наречената Нюуайз се появява след 4 часа сутринта. Директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохосян обяснява как можете се открие на нощното небе:

Агоп Узунбохосян: Можем да я открием лесно в нощното небе, защото е точно над светлините на кулата на Иванци. Снощи беше леко вдясно, а тая вечер ще е точно над тях. Движението е отдясно наляво. Става видима след 4 часа сутринта.
Вижте още

АРДА стана отбор от блондини

„Арда 1924“ стана отбор от блондини. Повечето от футболистите се изрусиха в актуалния цвят - пепелно русо и скандинавско русои оставиха секси брадичка. Освен, че това е една от модните тенденции това лято, каква е причината кърджалийските сини да предприемат тази стъпка, разкрива коафьорът им стилист Рушко:

публикувано на 22.06.21 в 16:50

Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в 784 секции – с 69% повече спрямо април 2021 г.

Изборите зад граница на 11 юли 2021 г. ще бъдат безпрецедентни по броя на секциите в чужбина – 784 в 68 държави, като на някои места по света сънародниците ни ще имат възможност да гласуват за първи път. Това сочат данни на Министерството на външните работи, които днес бяха разпространени пред медиите от постоянния секретар и председател на Работната..

публикувано на 22.06.21 в 13:36
Николай Денков

МОН ще пресича опитите за политизация в образователната система

До края на седмицата просветното министерство ще предложи законови промени с цел пълна деполитизация и департизация на системата на образованието, съобщи ресорният служебен министър проф. Николай Денков.   Неотдавна той посочи, че повече от 1/3 от шефовете на регионалните управления по образованието са били ангажирани с партийна дейност по време на..

публикувано на 22.06.21 в 13:32

Държавата ще убеждава хората от малцинствата за Covid ваксинация

Държавата ще убеждава хората от малцинствата да се ваксинират срещу коронавируса. Здравни медиатори започват агитации в ромски квартали, като в кампанията ще се включат и популярни личности. Хората ще бъдат имунизирани безплатно, независимо дали са здравноосигурени, заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов: „Няма да им струва..

публикувано на 22.06.21 в 13:18

В началото на лятото живачният стълб в Гърция гони 40 градуса

Гърция започва седмицата със сахарски температури - над 40 градуса. Властите предупреждават туристите за необходимите мерки срещу жегите, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Да се избягва продължително стоене на слънце, напомнят от Гражданска защита. Метеоролозите прогнозират седмица с температури над 40 градуса. Хотелиерите информират..

публикувано на 22.06.21 в 12:22

Задържаха най-голямата недекларирана сума в товарен автомобил

На  ГКПП - Капитан Андреево, за излизане от България в посока Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Рено“, с турска регистрация, управляван от Д.Й., на 46 г., турски гражданин. Около 1 часа, при извършена митническа проверка в камиона, под пасажерската седалка и в арматурното табло, са били открити общо 160 160 британски лири, в..

публикувано на 22.06.21 в 12:16

Изтича срокът за кандидатстване за подпомагане с оборотен капитал

Днес изтича срокът, в който малките и средни фирми могат да кандидатстват за подпомагане чрез оборотен капитал. Това е третата и последна фаза от схемата, за която се кандидатства пред Националната агенция за приходите. Максималната сума, която може да се получи, е 100 000 лева, припомни заместник-директорът на приходната агенция Милена Кръстанова:..

публикувано на 22.06.21 в 11:59