Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се стекоха около „Св. София“ за историческата церемония по превръщането на църквата в джамия

Снимка: Мариян Карагьозов

Десетки хиляди вярващи са изпълнили района около "Св. София", където малко по-късно с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, храмът ще бъда открит отново като действаща джамия. 

Стотици хора от цяла Турция от призори чакат за историческата церемония.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава. 

Поради карантина лидерът на Добрата партия Мерал Акшенер няма да присъства на откриването. От Дирекцията по религиозните дела не са поканили прокюрдските депутати в Меджлиса, както и двамата народни представители от прокомунистическата Турска работническа партия.

На площада отвън са създадени 5 зони - 3 за мъже и 2 за жени - за желаещите да се помолят. 

17 000 полицаи ще охраняват обществения ред около храма. Мобилизирани са и над 700 здравни работници със 100 линейки и 1 хеликоптер-линейка, както и доброволци на Червения полумесец и служители на Истанбулската голяма община. 
Редица пътни артерии в района са затворени. 

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Св. София“, на която беше поставена табелата ѝ като джамия. В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.

Мнозина учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

Миналата година музеят е бил посетен от около 3,3 млн. души. 

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” в музей е невалидно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

Назми Мюмюн ,  бивш член на националното ръководство на БСП. През целия ми живот, от който над 50 години отдадох на моята партия – БСП, Бузлуджа винаги е била свързана с нещо ново, с нещо важно, проправящо пътя на хората с леви идеи. И сега, Надежда, която се разгоря в сърцата на стотици хиляди хора в България, когато държавата ни изживява тежка..

публикувано на 05.08.24 в 18:39
Рая Назарян

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер, стана ясно след срещата и на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Преди дни, след отправена реплика от Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, Рая Назарян декларира, че няма амбиции да е служебен премиер.

публикувано на 05.08.24 в 15:48

Президентът продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е..

публикувано на 05.08.24 в 14:00

ИТН връщат третия мандат

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. В..

публикувано на 05.08.24 в 09:58

Хасково отбеляза 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание Хасково отбеляза 121 години от избухването на славната илинденска освободителна епопея. Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организираха тържествения ритуал. Почетният строй прие заместник-командирът на Втора механизирана бригада..

публикувано на 02.08.24 в 13:55

При операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в Кирково провериха 490 лица

422 моторни превозни средства  и 490 лица са били проверени в специализирана операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ на територията на РУ – Кирково за периода от 15 юли до 31 юли. В хода на операцията са заснети 1863 клипа за превишена скорост, за които ще бъдат издадени електронни фишове. За констатираните други нарушения на Закона за..

публикувано на 02.08.24 в 12:46

Земетресение е регистрирано край Асеновград

еметресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети.

публикувано на 02.08.24 в 09:30