Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хиляди се стекоха около „Св. София“ за историческата церемония по превръщането на църквата в джамия

Снимка: Мариян Карагьозов

Десетки хиляди вярващи са изпълнили района около "Св. София", където малко по-късно с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, храмът ще бъда открит отново като действаща джамия. 

Стотици хора от цяла Турция от призори чакат за историческата церемония.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава. 

Поради карантина лидерът на Добрата партия Мерал Акшенер няма да присъства на откриването. От Дирекцията по религиозните дела не са поканили прокюрдските депутати в Меджлиса, както и двамата народни представители от прокомунистическата Турска работническа партия.

На площада отвън са създадени 5 зони - 3 за мъже и 2 за жени - за желаещите да се помолят. 

17 000 полицаи ще охраняват обществения ред около храма. Мобилизирани са и над 700 здравни работници със 100 линейки и 1 хеликоптер-линейка, както и доброволци на Червения полумесец и служители на Истанбулската голяма община. 
Редица пътни артерии в района са затворени. 

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Св. София“, на която беше поставена табелата ѝ като джамия. В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.

Мнозина учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.

Миналата година музеят е бил посетен от около 3,3 млн. души. 

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” в музей е невалидно.


Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24