Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо мораториум, общинските съветници гласуваха да се наложи забрана върху продажбата на общински имоти с детски площадки /обновена, репортаж/

Вместо мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които има изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито, каквото беше предложението на ГЕРБ, мнозинството в общинския съвет в Кърджали се обедини да се наложи забрана за това. До там се стигна след бурни дебати, в които участваха Гроздан Колев от ГЕРБ, кмета инж. Хасан Азис, Лятиф Расим от ДПС, Радослав Милев от Демократична България, Милко Багдасаров и Есен Устренска от БСП и други съветници. Някои от тях дадоха и предложения, които бяха обсъдени.
Председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед преди гласуването: 

"Предложението на общинските съветници от ГЕРБ да се измени със следната промяна: Вместо думата мораториум, да има забрана. А другите две точки, защото този Регистър съществува да отпаднат" 



"За" това да се наложи забрана върху продажба на общински имоти, върху които има детски площадки, гласуваха всички 40 общински съветници в залата. 
В хода на обсъжданията стана ясно, че има опис на съществуващите детски площадки на територията на община Кърджали. 
В началото на дебатите по точката, съветникът Цветелин Гавазов от ГЕРБ заяви, че общинските съветници от ГЕРБ винаги са се стремяли да отговарят на обществените нагласи и нужди. Местата, отредени за детски площадки, са особено необходими и жизнено важни за децата на Кърджали и спокойствието на родителите. Затова:

 
Цветелин Гавазов, общински съветник от ГЕРБ.
Милко Багдасаров от БСП каза, че се е постарал в комисиите, да убеди съветниците въобще да не се обсъжда продажба на детски площадки и зелени площи в местния парламент. И поясни:


Милко Багдасаров от БСП за предложения от ГЕРБ мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които има детски площадки.
И зелените площи, и детски площадки са изградени върху публична общинска собственост. Законът казва, че не могат да се извършват разпоредителни сделки с публична общинска собственост, ако не им се промени статута. За да стане това, в тази зала трябва да имаме мнозинство от 2 трети  и след това тази зала трябва да даде съгласие и за продажба, уточни председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед.
Гроздан Колев от ГЕРБ взе думата като цитира, че според Багдасаров мораториум е отстрочка. Но има друго значение, добило гражданственост:
 


Гроздан Колев от ГЕРБ за предложението на тяхната група, касаещ мораториум, свързан с детски площадки.
Казвайки мораториум, ние не можем да боравим с едни общоприети дефиниции, заяви Есен Устренска от БСП. И коментира:
 

Есен Устренска, БСП.
В отговор на повдигнатите въпроси кметът инж. Хасан Азис каза, че това е една ситуация, която е колкото обществена, толкова и политическа. И се обърна към Радослав Милев от Демократична България да попита дали предава онлайн чрез своя плофил във Фейсбук.
Според Хасан Азис има изграден сайт на детски площадки в община Кърджали, създаден е публичен регистър. В общината има 165 детски площадки, записани в този регистър. Само една е издействана чрез пари от държавата, подчерта Хасан Азис. Нека да чуем акценти от отговора на кмета на Кърджали Хасан Азис във връзка с предложението на ГЕРБ за мораториум върху продажбата на общински имоти, върху които има детски площадки:


Градоначалникът Хасан Азис. Радослав Милев от Демократична България заяви:

 
В крайна сметка съветниците гласуваха единодушно да се наложи забрана, а не мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които има изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Първа акция по почистване на лагера край Широко Поле

Доброволци ще почистват лагера край Широко поле

Доброволците от Туристически информационен център към Община Кърджали заедно с дамите от спортно-интелектуален клуб "Ахридос" организират нова акция за почистване. Това съобщи председателят на клуба Елена Топалова. Събитието ще се състои на 1 септември във военния лагер на Широко поле, а целта е подобряването на условията в него. Кампанията е част..

обновено на 30.08.24 в 19:09

Над 100 милиона лева ще струват предсрочните избори на 27-и октомври

Над 100 милиона лева ще струват поредните предсрочни избори у нас.  Служебният кабинет прие План сметка за необходимите разходи за организацията и провеждането на предсрочния вот на 27-и октомври. Има готовност да се осигурят и още средства за да се разплатят обществените поръчки, които ЦИК ще сключи за логистика и техническа поддръжка на машините за..

публикувано на 30.08.24 в 17:25

Няма засечени продажби на енергийни прахчета в Кърджали

Няма установени продажби на опаковки с енергиен прах в Кърджали. Не са засечени такива субстанции на територията на областта.   Проверени са осем обекта от два екипна на Регионалната здравна инспекция - Кърджали. Това съобщи секретарят на институцията Петя Папазова.  Проверките продължават и в другите общини, допълни още тя.

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Ескалира напрежението пред имота на Доган в столичния квартал "Бояна"

По-рано този следобед напрежението пред имота в столичния квартал  "Бояна", известен и като "сараите на Ахмед Доган", ескалира за кратко. Около 100 привърженици на почетния председател на ДПС, които от сутринта се събраха пред къщата, която той от много години обитава, се опитаха да нахлуят в имота малко след 14.00 часа. Сред тях беше синът на Доган -..

публикувано на 30.08.24 в 16:15

РЗИ даде указания за допълнително пръскане срещу комари заради западнонилската треска

РЗИ-Кърджали даде указания на общините в областта за допълнително пръскане срещу комари. Това се налага заради разпространението на западнонилска треска у нас, съобщи Петя Папазова, секретар на институцията. "Съгласно указания на министерство на здравеопазването сме информирали медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната по..

обновено на 30.08.24 в 14:45
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Няма правни мерки за влизането в дома на Доган

Домът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган не е само жилище на Ахмед Доган, а част от историята на ДПС и затова сме обезпокоени. Тук са се вземали много важни политически решения, каза пред Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. По думите му няма предприети правни мерки за влизането в дома на Ахмед Доган и самият той не е бил..

публикувано на 30.08.24 в 12:44

Ремонтираха основната пътна артерия в Широко поле

Ремонтираха основно улица „Осми март“ в с. Широко поле. Работата по обекта приключи в рамките на 4 месеца.  Строително-монтажните работи са на стойност 340 000 лева /без ДДС/. Финансирането е осигурено по проект "Ремонт и рехабилитация на улица в село Широко поле, община Кърджали" на МИГ Стамболово - Кърджали 54, Мярка 7.2. Това съобщиха от Община..

публикувано на 30.08.24 в 12:03