Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладян е пожарът между свиленградските села Равна гора и Щит

Снимка: БГНЕС


Локализиран и 95 на сто овладян е пожарът между свиленградските села Равна гора и Щит. Огънят обхвана над 3000 декара сухи треви и смесена гора. Най-вероятната причина е човешка небрежност.

Вчера заради огнената стихията до хасковското село Александрово, се наложи затварянето на магистрала "Марица" за часове наред до късно снощи. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е поискала днес в помощ на огнеборците  да се включат и военните с хеликоптер.

 В пожарогасенето са участвали над 100 души от пожарна безопасност, Държавно горско стопанство-Свиленград, доброволци от доброволно формирование Свиленград и местни хора с машини. Община Свиленград участва с логистиката по водоснабдяване и изхранване на огнеборците. В дейностите по овладяването на огъня са се включили и два булдозера на сектор оперативни дейност на РДПБЗН Бургас и Пловдив. По искане на областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, тази сутрин в пожарогасенето се включиха и 20 военнослужещи от Хасковското военно формирование 52 740.
Снощи ситуацията около село Равна гора е била критична, на място, в готовност да евакуират населеното, са били и служители на ОД на МВР-Хасково. Към момента опасност за населението в близките села няма. Пламъците са обхванали около 3500 дка сухи треви, храсти, суха растителност, унищожени са и 70 дка боров масив. Фронтът на огъня е 7 км. Пожарът се е разпространявал на труднодостъпен за автомобили, пресечен район, което изисква гасене предимно на ръка. Действията по ликвидиране на огъня продължават.
Пожарът около село Александрово е локализиран. Той е тръгнал от една от пресечките на АМ „Марица“. Поради задимяване в района, снощи пътят Симеоновград – Хасково и отсечка от магистрала „Марица“ при 47 км бяха затворени. Към момента няма затворени пътища. Огнеборци с три противопожарни автомобила остават на място, за да следят ситуацията и да предотвратят ново разгаряне на огъня при очакваното повишаване на температурите. По пътя си огънят унищожи около 1000 декара площи. От тях над 50 декара са горски фонд, останалото са пасища, земеделски или лесонепригодни площи. Един от булдозерите, който работи в района около село Равна гора, е пренасочен да помогне за действията по ликвидиране на пожара около село Александрово.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Времето за 24 юли: Облачно и дъждовно

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Турнир по спортна стрелба се проведе в Момчилград

В рамките на 15-ата Международна среща на момчилградчани под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми” се проведе турнир по спортна стрелба. Надпреварата се състоя в стрелбището край село Прогрес и протече в една състезателна дисциплина – гладкоцевно оръжие - индивидуално и отборно. Победител в отборното класиране е Ловна дружинка „Птичар“. На второ..

публикувано на 23.07.24 в 16:30

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари. "В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен животът на..

публикувано на 23.07.24 в 16:16

12-годишен откраднал колело и го пуснал за продажба

Полицаи от Районното управление в Момчилград са разкрили кражба на велосипед в града. Колелото било откраднато от партер на жилищен блок. След подадена жалба в хода на започналата проверка било установено, че 12-годишен е извършил кражбата. Колелото било оставено за продажба, намерено е и иззето. Група „Криминална полиция“ и инспектор от Детска..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение на..

публикувано на 23.07.24 в 13:38

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е..

публикувано на 23.07.24 в 11:27
бул.

Движението по бул. "Беломорски" е затруднено заради рамонт

Заради ремонт, част от пътя по бул. "Беломорски" в Кърджали се отклонява и стеснява с конуси.  На място, за да регулират движението са служители на Пътна полиция.  Ремонтираната отсечка е до светофара на Областното пътно управление.  Рехабилитацията на пътя е заради ремонт на ВиК тръба преди дни.

публикувано на 23.07.24 в 11:18