Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Деня на Съединението в Аврен откриха паметник на Капитан Петко войвода

8
Паметник на Капитан Петко войвода в с. Аврен
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В село Аврен, само на около 68 километра от родното село на Капитан Петко войвода, се откри негова паметна плоча. Тя е дарение от академик Наско Гелимачев, който е направил музей и паметник на войводата в родното му село Доган Хисар в Гърция, заедно с близо 200 дарители. 
„По мое желание и инициативния комитет от село Аврен издигнахме паметник на Капитан Петко войвода. Не голям по-размери, но голям по значимост. Тъй като, той е цар на Родопите и Беломорието. Около 20 години е бил защитник на това население, независимо от неговия верски и етнически произход. Тук има представители от различни краища на България. С откриването на паметника в село Аврен поставям началото. Защото съм решил да отрия още паметници на Капитан Петко войвода в пограничните селища - в община  Златоград, в град Неделино. Дори,преди дни имах разговори с кметовете на двете общини. С съседното село Черничево, което е на 6-8 км от Аврен, скоро и там ще има барелеф-паметник на Капитан Петко войвода“, разказва Наско Гелимачев. 
Акад. Наско Гелимачев открива паметника на Капитан Петко войвода
Той допълни още, че не е срещнал подкрепа в осъществяването на тази идея от страна на съюза на Тракийските дружества в България, кметове и други държавни лица. Затова и на откриването не присъстваха държавни фигури. 
Димитър Антонов, дългогодишен кмет на Аврен
Паметната плоча на Капитан Петко войвода в Аврен е дело на скулптора Велин Дечков от Казанлък, който е изваял и бюст-паметника на войводата в родното му село Доган Хисар. Паметникът в Аврен е висок около метър и половина вграден в бял камък с лика на войводата,изписани годината на раждане и годината на неговата смърт. Той се намира в местността  "Бункера", над  Аврен. Това е облагородено, парково пространство на 500 метра над селото, дело на  Димитър Антонов, дългогодишен кмет на Аврен. 
„Избрахме да поставим паметника тук, защото това е стратегическо, историческо място. През 1951 година военните от гранични войски построяват този бункер и са го използвали, като команден пункт за организация и охрана на държавната граница. След като вече няма гранични войски и застави, реших да запазя това място, като го облагородихме и го превърнахме в  зона за отдих. Така си остана и името на местността „Бункера“. Вече много туристи идват тук“, разказва Димитър Антонов, който 20 години е бил кмет на Аврен. 
Поглед към Аврен и границата от мест. Бункера
От местността „Бункера“ се открива прекрасна панорамна гледка. Тук има направена музейна сбирка на предмети от бита на авренци и народни носии. В пространството са разположени бойни оръдия с които военните са пазили държавната граница. А от днес, паметникът на Капитан Петко войвода ще посреща всеки посетител дошъл в местността „Бункера“, защото се намира до самия вход на парка.     

Преди да бъде открит паметника на войводата, академик Наско Гелимачев припомни моменти от живота и делото на войводата. На събитието присъстваха около 40 души. Хора от Аврен и съседните села, потомци на тракийци от Кърджали, Хасково и Стара Загора. 
Чуйте още в прикачения звуков файл. 


Галерия

Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24