Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Деня на Съединението в Аврен откриха паметник на Капитан Петко войвода

8
Паметник на Капитан Петко войвода в с. Аврен
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В село Аврен, само на около 68 километра от родното село на Капитан Петко войвода, се откри негова паметна плоча. Тя е дарение от академик Наско Гелимачев, който е направил музей и паметник на войводата в родното му село Доган Хисар в Гърция, заедно с близо 200 дарители. 
„По мое желание и инициативния комитет от село Аврен издигнахме паметник на Капитан Петко войвода. Не голям по-размери, но голям по значимост. Тъй като, той е цар на Родопите и Беломорието. Около 20 години е бил защитник на това население, независимо от неговия верски и етнически произход. Тук има представители от различни краища на България. С откриването на паметника в село Аврен поставям началото. Защото съм решил да отрия още паметници на Капитан Петко войвода в пограничните селища - в община  Златоград, в град Неделино. Дори,преди дни имах разговори с кметовете на двете общини. С съседното село Черничево, което е на 6-8 км от Аврен, скоро и там ще има барелеф-паметник на Капитан Петко войвода“, разказва Наско Гелимачев. 
Акад. Наско Гелимачев открива паметника на Капитан Петко войвода
Той допълни още, че не е срещнал подкрепа в осъществяването на тази идея от страна на съюза на Тракийските дружества в България, кметове и други държавни лица. Затова и на откриването не присъстваха държавни фигури. 
Димитър Антонов, дългогодишен кмет на Аврен
Паметната плоча на Капитан Петко войвода в Аврен е дело на скулптора Велин Дечков от Казанлък, който е изваял и бюст-паметника на войводата в родното му село Доган Хисар. Паметникът в Аврен е висок около метър и половина вграден в бял камък с лика на войводата,изписани годината на раждане и годината на неговата смърт. Той се намира в местността  "Бункера", над  Аврен. Това е облагородено, парково пространство на 500 метра над селото, дело на  Димитър Антонов, дългогодишен кмет на Аврен. 
„Избрахме да поставим паметника тук, защото това е стратегическо, историческо място. През 1951 година военните от гранични войски построяват този бункер и са го използвали, като команден пункт за организация и охрана на държавната граница. След като вече няма гранични войски и застави, реших да запазя това място, като го облагородихме и го превърнахме в  зона за отдих. Така си остана и името на местността „Бункера“. Вече много туристи идват тук“, разказва Димитър Антонов, който 20 години е бил кмет на Аврен. 
Поглед към Аврен и границата от мест. Бункера
От местността „Бункера“ се открива прекрасна панорамна гледка. Тук има направена музейна сбирка на предмети от бита на авренци и народни носии. В пространството са разположени бойни оръдия с които военните са пазили държавната граница. А от днес, паметникът на Капитан Петко войвода ще посреща всеки посетител дошъл в местността „Бункера“, защото се намира до самия вход на парка.     

Преди да бъде открит паметника на войводата, академик Наско Гелимачев припомни моменти от живота и делото на войводата. На събитието присъстваха около 40 души. Хора от Аврен и съседните села, потомци на тракийци от Кърджали, Хасково и Стара Загора. 
Чуйте още в прикачения звуков файл. 


Галерия

Вижте още

СЕМ гласува единодушно проектобюджета на БНР за 2021 година

Единодушно с пет гласа "за" членовете на Съвета за електронни медии одобриха проектобюджета на Българското национално радио за 2021-ва година, който е в размер на малко над 57 милиона лева. Сумата е с близо 10 милиона повече в сравнение с бюджета на общественото радио за 2020-а година. Основен акцент в проекта е залагане на 10-процентно увеличение на..

публикувано на 15.09.20 в 17:32

Никола Чанев: Има известно влошаване на епидемичната обстановка в областта

За последното денонощие в страната са установени 122 нови случая на коронавирусна инфекция, като в Кърджали има 1 регистриран , но вчера бе съобщено за рекорден  брой от 20 души. Областният кризисен щаб проведе редовното си заседание, където Никола Чанев коментира епидемичната обстановка в областта, чуйте го в звуковия файл: Областният..

публикувано на 10.09.20 в 18:35

Парламентът гласува отпускането на четири държавни парични награди

Депутатите гласуваха със 111 гласа "за" пожизнени парични възнаграждения за особени заслуги към държавата и цялостен принос на илюзиониста  Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор, писателя Димитър Коруджиев , поета Ивайло Балабанов и композитора Янко Миладинов. Възнагражденията  са в размер на 700 лв. месечно . С кворум от 127 депутати парламентът започна..

публикувано на 10.09.20 в 11:36
град Неделино

Неделино обяви бедствено положение

Общ ина Неделино обяви бедствено положение заради безводие. От 3 септември до днес родопския град беше на воден режим, но запасите в кладенците са привършили.  Възрастните хора от общината не помнят такова засушаване от дълги години. Река Неделинска в горното си течение е пресъхнала, а там се намират и питейните кладенци на Неделино. От общинското..

публикувано на 08.09.20 в 17:45

Пламен Даракчиев: Премиерът Борисов е отговорен за ескалацията на протеста

Журналистът Пламен Даракчиев, познат на кърджалийци от зората на демокрацита като един от първите изявени противници на комунистическия режим, днес е участник в протестите в София.Той смята, че премиерът носи отговорността за ескалацията на събитията снощи на площад "Независимост". Чуйте неговия коментар в звуковия файл: Пламен Даракчиев: Тези..

публикувано на 03.09.20 в 16:00

"Берое" победи в турнира, организиран от Футболен клуб "Кърджали"

На обновеното игрище в квартал "Веселчане" се проведе турнирът по футбол за деца, родени през 2011 година "Кърджали къп". Той бе организиран от Футболен клуб "Кърджали" и в него участваха 5 отбора, сред които елитните "Берое" - Стара Загора и "Национал" - София. Гостите вдигнаха нивото и доминираха във всички двубои. Неслучайно те се наредиха на..

публикувано на 03.09.20 в 14:06

МВР: 126 задържани, 62 от тях - с криминални прояви, и 80 ранени полицаи

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в НС отчет на действията на полицията  през вчерашния ден на протести . Той заяви: "Още от ранните часове на сутринта е започнало събиране на хора, които са се установили в района на сградата на Народно събрание. След 9 часа обособилото се множество е започнало да проявява агресия спрямо..

публикувано на 03.09.20 в 13:36