Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделино обяви бедствено положение

град Неделино
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали


Община Неделино обяви бедствено положение заради безводие. От 3 септември до днес родопския град беше на воден режим, но запасите в кладенците са привършили. 

Възрастните хора от общината не помнят такова засушаване от дълги години. Река Неделинска в горното си течение е пресъхнала, а там се намират и питейните кладенци на Неделино. От общинското водното дружество ще се опитат да намерят временно решение да каптират нови водоизточници. Общинското ръководство е направило искане до Министъра на отбраната Красимир Каракачанов със спешно искане за предоставяне на водоноски. 

Кметът на Неделино Боян Кехайов е изпратил писмо и до ВиК Смолян с искане за пренасочване на вода от кладенец, който захранва село Старцево към Неделино. 

"Ако продължи горещото време и дни без валежи. Проблемът с безводието в Неделино ще се задълбочи", коментира Боян Кехайов. 

В писмо изпратено до Министър председателя Бойко Борисов и до министрите на околната среда и водите и до министъра на регионалното развитие и благоустройство, кмета Боян Кехайов търси финансова помощ за справяне на ситуацията. Средствата ще бъдат насочени към намирането и изграждането на нови водохващания. 

Градоначалникът на родопската община, казва, че в продължение на 40-50 години не е работено по този въпрос. Община Неделино няма водна карта, нито се знаят водните запаси на територията на общината. В цялата общината няма и нито един язовир или водоем. 

Боян Кехайов качва, че има още един вариант и той е докарване на вода от водопровода, който ще захранва град Мадан от яз. Пловдивци, който е на територията на община Рудозем. 

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата нотификация от..

публикувано на 23.08.24 в 16:55

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността

 Целта на настояването на КНСБ ежегодно да се прави оценка на линията на бедността е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно..

публикувано на 23.08.24 в 16:00

Поправителни матури по профилиращ предмет и за професионална квалификация

Днес е вторият държавен зрелостен изпит от поправителната сесия август-септември 2024. Припомняме, че в тази сесия се явяват зрелостници, които по някаква причина не са се явили на редовна сесия или такива, които не са издържали изпита успешно при предишно явяване, включително и в минали години, както и тези, които искат да повишат оценката си...

публикувано на 23.08.24 в 09:08
Украински войник се подготвя да изстреля дрон на фронтовата линия в с. Роботине, 1 март 2024 г.

Обявиха конкурс за заемане на 290 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Обявен е конкурс за попълването на 290 вакантни длъжности за приемане на военна служба в Сухопътните войски. Свободните места са във формирования, дислоцирани в Стара Загора, Ямбол, Хасково, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Сливен, Пловдив, Асеновград, Белене, Смолян, София, Русе и други, съобщиха от пресцентъра на МО. Кандидатите трябва..

публикувано на 22.08.24 в 17:03

Обновяват сградите на пет кметства в община Джебел

Започнаха строителните дейности за енергийна ефективност в пет кметства на територията на община Джебел. Това са административните сгради в селата Генерал Гешево, Душинково, Козица, Мишевско и Подвръх, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се повиши..

публикувано на 22.08.24 в 16:55

Стадата с овце в гръцката област Еврос са карантинирани

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 15:51

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще има хеликоптерна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците..

публикувано на 22.08.24 в 15:30