Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

90 деца в Турция ще посещават двете български неделни училища

90 деца в Турция ще посещават двете български неделни училища през настоящата учебна година. Подробности от Наталия Михалевска - директор на Дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в Министерството на образованието и науката, в звуковия файл:


Наталия Михалевска: В Турция има две български училища към задграничните ни мисии. Едното е в генералното консулство на България в Истанбул, а другото - в генералното ни консулство в Одрин. Обучението е много интересно, тъй като нашата програма е свързана не с български език като майчин, а с български език като роден или придобит. В училището в Българската екзархия в Истанбул се обучават деца на наши изселници, но и деца на цариградски българи. Там се организират и курсове за възрастни хора. Около 30 деца тази година ще започнат вероятно с онлайн обучение, защото мерките са много строги по отношение на достъпа до Българската екзархия.

В Одрин имаме увеличение на броя на децата тази година и увеличение на субсидиите за тях. Записани са 60 деца.

Вижте още

Подаръци и вино получи първият данъкоплатец в Момчилград

С подаръци и вино беше посрещнат първият данъкоплатец за 2023 година в община Момчилград. Мюмюн Салиф заплати данък за недвижими имоти и такса битови отпадъци. Той се възползва от 5-процентна отстъпка. Такава ще получат всички, платили пълния размер на местните налози до 30 април. Има възможност плащането да се извърши и разсрочено. Първата вноска на..

публикувано на 03.02.23 в 16:11

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Шофьорите, на които им предстои пътуване в събота и неделя, да тръгват с автомобили готови за зимни условия. Прогнозата на метеоролозите е за снеговалежи и силен северозападен вятър, което е предпоставка за преспи и навявания. За събота е определен предупредителен жълт код за опасно време в 26 области. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите..

публикувано на 03.02.23 в 16:09

Президентът заръча на новия служебен кабинет: Борба с бедността

Четири месеца след предсрочните избори и след три неуспешни опита 48-ото Народно събрание да състави редовен кабинет, президентът Румен Радев назначи днес новото служебно правителство, като ги поздрави за постигнатото дотук, но открои и бъдещите им приоритети. След като отбеляза, че основната му задача ще бъде да организира петите предсрочни избори за..

публикувано на 03.02.23 в 14:40

БТА откри Национален пресклуб в Анкара

Българската телеграфна агенция (БТА) откри свой Национален пресклуб в турската столица Анкара.  Церемонията уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Турция, посланикът на България в Анкара Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, генералният консул в Одрин Борислав Димитров, ръководителят на..

публикувано на 03.02.23 в 12:19

Определят състава на Районната избирателна комисия в Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев насрочи консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия за провеждане на избори за народни представители. Консултациите ще се проведат на 5 февруари в сградата на Областна администрация Кърджали. Призовани са представители на парламентарно представените партии и коалиции..

публикувано на 03.02.23 в 11:19

Голям интерес към ледената пързалка в Крумовград

Мобилната ледена пързалка радва малки и големи жители на община Крумовград.  Пързалката предизвиква голям интерес у всички жители и гости на града и е напълно безплатна. Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград: „Ледената пързалка се посрещна с огромен интерес. Доволна съм, че успяхме да реализираме това мое предложение. Пързалката в..

публикувано на 03.02.23 в 10:20

Служебното правителство приема план-сметката на разходите за изборите

След като встъпи в длъжност, новото служебно правителство ще заседава за да приеме план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април. ЦИК вече изпрати до министерството на финансите планираните си разходи за подготовката на предсрочния вот, не като пожела отделно да се предвидят средства за..

публикувано на 03.02.23 в 09:03