Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна дарителска кампания за семейството от Вълчан дол на което им изгоря къщата

4
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

На 8 октомври животът на Христо и Ивет Стойчеви от Вълчан дол се преобръща за минути. Пожар изпепелява къщата им и съседни селскостопански постройки. Пожарът е лумнал в ранните часове на деня, към 4 часа. Техен съсед е видял горящите сгради и по телефона се опитва да събуди спящото на първия етаж семейство Стойчеви.

„Не знам как стана пожара. Не мога да си обясня как се случи. Комшията Минчо Иванов ми звънна в 4 часа. Аз му вдигнах казах - ало и той затвори телефона. Той е звънял дълго. Помислих си, че се объркал нещо и си легнах. И после нещо гръмна. Помислих си, че Минчо е хвърлил пиратка. Станах отворих вратата и видях, че горим. Веднага събудих съпругата си и излязохме по пижами и боси. След това огъня се прехвърли към къщата“, разказва за трагедията Христо.

За минути се събира цялото село, но вече е твърде късно, за  да се спаси имуществото на Стойчеви. В гасенето на пожара са участвали освен жители на селото и  четирима горски служители от стопанството в село Славейно, и екипи на пожарната от Баните и Смолян.

Огнената стихия унищожава около един тон фураж, приготвени за зимата, дърва за огрев, домашно имущество и едно теле, което е затрупано от срутилата се постройка. Спасени са 12 животни – крави и овце.  


Вестта за пожара стига бързо до децата и роднините им, които живеят в Пловдив и Хасково и веднага тръгват към Вълчан дол. Синът на Христо се опитва да се свърже с тях по телефона, но без успех. Това го навява на мисълта, че родителите му са загинали в пожара. Това разказва през сълзи Ивет.

Тази зима семейство Стойчеви ще изкарат зимата в къщата на сестрата на Христо, която е на отсрещната поляна.

„Сега сме приютени при сестра ми. Като съм вътре се успокоявам, но като погледна към опожарената ми къща ми се плаче“, казва със сълзи в очите Христо Стойчев.  

На извънредна сесия общинските съветници на Баните ще  гласуват отпускане на финансова помощ на пострадалото семейството. Часове след инцидента е сформиран инициативен комитет за иницииране на дарителска кампания за семейство Стойчеви.

Ако и вие желаете да помогнете публикуваме

банковата сметка на Христо Каменов Стойчев в лева.

Банка ДСК- АД

BG 17STSA93000013730522

Или телефон за връзка с кметския наместник на с. Вълчан дол Едита Текьова – тел.: 0885 83 90 85

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Елица Иванова: Предизвикателство е един лешояд да оцелее до възрастна птица

Елица Иванова от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)сподели, че египедският лешояд е една от най-бързо изчезващите птици на планетата.  "Те са в огромен спад. Срещат се в България основно в Източните Родопи. В Североизточна   България също има няколко двойки египетски лешояди. Заплахите за тях са доста сериозни. Това са..

публикувано на 09.07.24 в 18:10
Ибрахим Карахасан -Чънар

В ДПС "злият дух от бутилката" е изпуснат, според Ибрахим Карахасан-Чънар

В ДПС нещата се въртят върху триъгълника диалог-санкция-дерибеи. Това каза пред БНР историкът и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар и уточни: "Диалога го няма, санкциите ги има, а Делян Пеевски говори за дерибеи". По думите на историка почетният председател на ДПС Ахмед Доган е бил в изолация, "защото не му се занимава повече с политика", заради което..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

В ДПС има криза в механизма на взимане на решения, смята Хасан Адемов

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията, заяви в интервю за БНР Хасан Адемов - член на Централното оперативно бюро на Движенето. По думите му основен проблем е, че решенията не се вземат от колективните органи на партията: "Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква съпротива. /…/ Сега..

публикувано на 08.07.24 в 16:12
снимката е илюстративна

Пожарникари спасяват животни

Два екипа на пожарните служби в Кърджали и Момчилград са спасявали животни след подадени сигнали, съобщават от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  На 6 юли малко след 9 часа екип на кърджалийската служба е бил изпратен в село Глухар, където е имало ранен щъркел. Птицата, която била с травма на крилото, е предадена на служители на РИОСВ-Хасково...

публикувано на 08.07.24 в 11:13