Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Математикът Вълчо Милчев удостоен с почетен знак "Герб на община Кърджали - златен"

Кметът на Кърджали Хасан Азис връчва почетния знак на Вълчо Милчев
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Ръководството на обина Кърджали награди математика Вълчо Милчев с почетен знак  "Герб на община Кърджали - златен" за висок професионализъм, доказани успехи в математическите науки и значим принос за издигане престижа на община Кърджали. 

Поради здравословни причини водещия на тържествената програма по повод Деня на Кърджали Борислав Христов. 

Ето какво написа Вълчно Милчев: 

"Уважаеми официални гости, скъпи съграждани, колеги, ученици, приятели, трогнат и щастлив съм от оказаното ми признание – да получа високото отличие „Герб на община Кърджали-златен“ и почетна грамота от д-р инж. Хасан Азис по случай празника на нашия град – 21 октомври. Приемам това като оценка за моята работа, трайно свързана през целия ми живот в Източните Родопи, посветена на развитието на младите таланти тук в областта на математиката. Аз имах шанса половината от професионалния ми път да премине в откриването и развитието на математически дарования и считам този период от живота си за изпълнен със съдбовен смисъл. Да дадеш посока на млад човек, да го преведеш през трудния път на познанието от училището в родния град до международни изяви, да му разкриеш света на науката, е дело, което ми донесе дълбоко удовлетворение. През това време успях да напиша и пет книги в областта на математиката.  Много са публикациите, мои и на учениците ми, в престижни математически издания в чужбина и успехите на международно ниво на  школата по математика под ръководството ми. В 10 държави по света до нашите имена и училище „Славейков“ е стояло името и на нашия град Кърджали. Надявам се, че с това сме записали свой принос за добрия му имидж и извън пределите на България. 10 от най-успешните математици от школата получиха признание като абитуриенти в Кърджали – за безспорните си постижения шестима от тях станаха носители на едногодишната кметска стипендия, четирима на наградата на Ротари клуб. Изказвам искрената си признателност на кмета на общината д-р инж. Хасан Азис, че ме предложи и удостои с тази престижна награда и за отзивчивостта му, когато сме се обръщали към него за подкрепа. На общинските съветници - за съгласието с кандидатурата ми. Благодаря на медиите, които винаги  добронамерено отразяваха изявите и успехите на школата по математика, издаването на книгите ми и специално на колегите от в. „24Х7 Родопи“, които свързаха тези постижения със 70-годишния ми юбилей и ме номинираха за отличие. А също и на ръководството на СУ „Петко Рачов Славейков“ за подкрепата на школата по математика, която ръководих 15 години. В днешния ден, когато Кърджали отбелязва 108 години от Освобождението си, да си пожелаем да бъдем патриоти на родния край с делата си, да слушаме гласа на младите, защото те са бъдещето, заедно да преодоляваме изпитанията и да работим според силите си за благополучието и напредъка на града ни!" 

Уители и ученици от СУ Петко Р. Славейко на обща снимка с Вълчо Милчев

Вижте още

Превозвачи излизат на протест в района на ГКПП „Капитан Андреево“

Превозвачи излизат на протест на българо-турската граница в района на граничния пункт „Капитан Андреево“. Причина за недоволството им е бавната обработка на камионите и товарите на границата между двете страни, заради което се образуват километрични опашки и тировете изчакат на място повече от 2-3 дни. Това посочват от Съюза на международните..

публикувано на 02.12.20 в 10:30

Български пощи издадоха марка по повод 140 години български лев

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАДДеян Дънешки, почетният председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и председателят на СБФ Спас Панчев валидираха пощенско-филателно издание на тема: „140 години български лев и 135 години български банкноти“. То представлява специален пощенски блок от една пощенска..

публикувано на 01.12.20 в 15:30

През 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната - за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната - за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка..

публикувано на 01.12.20 в 15:17

Славейковчето Васко продължава борбата за живот

В навечерието на рождения си ден малкият Васил Търпанов има нужда от животоспасяваща операция в Германия. От месеци учениците и учителите на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ са съпричастни със заболяването на Васко и процеса на лечението му. Детето е записано в предучилищна група на училището за шампиони . За последните две седмици..

публикувано на 01.12.20 в 13:47

Арестуваха известен гръцки певец

В Атина беше задържан известният гръцки певец Нотис Сфакианакис. При рутинна полицейска проверка снощи, в колата на звездата са били открити пистолет и малко количество кокаин. Нотис Сфакианакис е бил задържан и днес ще се изправи пред прокурор, за да му бъде повдигнато обвинение.

публикувано на 30.11.20 в 11:16

,,Глухите камъни“ - древен култов комплекс в Източните Родопи

Тази седмица в рубриката Любопитно от областта, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за най-впечатляващия древен култов комплекс в Източните Родопи ,,Глухите камъни“ , намиращ се в община Любимец. В най-високите части на източнородопския рид Гората, в землището на село Вълче поле, община Любимец, при надморска..

публикувано на 12.11.20 в 13:37

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки от вида кедров дъб. „През април бяхме засадили около 80 фиданки в пространството пред болницата от бял бор, които ни бяха дарени от Гората.бг, но някои от тях изсъхнаха и не се хванаха. Ние от МДПС решихме да подновим тези дръвчета, но с друг вид – кедров дъб, които е..

публикувано на 09.11.20 в 15:16