Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Тополовград се провежда единствения Международен фестивал на любителските комедийни театри

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви отведем в община Тополовград и ще ви разкажем за единствения Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”.

Фестивалът в Тополовград вече 25 години владее любителското комедийно театрално изкуство и се нарежда в Националния културен календар като най-авторитетният фестивал на любителския комедиен театър в България. Роден от любовта на един любителски театър към комедията той е символ на съхранената театрална традиция и на впечатляващите успехи на Тополовградския театър, превърнал се в духовна емблема на града. Театърът в Тополовград има повече от 125 години история, като последните 50 от тях са посветени на комедията. След едно от участията на тополовградския театър във Фестивал на непрофесионалните театри в Бургас през 1995 г., освен с награда, театърът си тръгва и с идея. Журито остава толкова впечатлено от изнесеното представление на самодейния театър при читалище „Св.Св.Кирил и Методий-1894” в сакарския град, че предлага да се провежда фестивал на любителските театри, жанрово отделен като комедиен. Театралите приемат предизвикателството и започват да търсят съмишленици в лицето на местната и националната власт. Провеждат се срещи с Министерството на културата, с кметът на общината, ръководството на читалището и други институции, като всички прегръщат с ентусиазъм идеята. Местните театрали печелят подкрепата на Министерството на културата и започват организацията на фестивала. Така през 1996 г. Тополовград вече е национална сцена на любителското комедийно театрално изкуство, а Тополовградският театър  се именува ,,Театър на комедията“.


Първият председател на журито на фестивала е проф. Христо Руков- ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, а първият дарител - г-н Иван Личев – голям родолюбец и радетел за утвърждаването на театралния фестивал. Вече четвърт век оттогава фестивалът се организира със средства от дарения и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1894”.

  През първите 7 години комедийният фест е национален, в 4 от изданията - балкански, а днес - международен. В него вземат участие самодейни състави от България, Молдова, Украйна, Русия, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Унгария, Франция, Канада, Испания, Австрия.

От 2008 до 2011 г. председател на журито на фестивала е великият български актьор Велко Кънев. Той открехва нова страница в историята на фестивала и привлича интереса и вниманието на професионалните театрални среди. Неговата подкрепа, допринесла за утвърждаването на фестивала през годините, го превръща в патрон на събитието и след смъртта му, през 2011 г., общински съвет-Тополовград взема решение Театърът на комедията и Международният театрален фестивал да се  преименува на името на Велко Кънев.

Вече двадесет и пет години Фестивалът се радва на подкрепа и международно признание. Той докосва всички- организатори, гости и публика и обогатява културния живот на областта.


Вижте още

Фондация „По-диви Родопи“ продължава с дейностите за маркиране и проследяване на разселeните благородни елени в Източните Родопи

През последните пет години фондация По-диви Родопи в сътрудничество с ЛРД Хасково и СЛРБ (ДУ Студен кладенец) в Източните Родопи успешно разсели над 50 благородни елена и 400 елена лопатари. Разселените животни се приспособиха много добре, числеността им постепенно се увеличава и в момента обитават обширна територия от Момчилград до Хасково...

публикувано на 04.12.20 в 17:54

Управителят на БНБ предупреди за възможно влошаване на икономическата криза

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза. Това става чрез публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, направена в навечерието на Деня на банкера - 6 декември. Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза,..

публикувано на 04.12.20 в 17:01

ЕП обсъжда директива при дистанционната работа

По време на пандемията от Covid-19 все повече хора преминават в дистанционна работа. Тази форма е сравнително нова и с нея настъпват неясноти, както за работниците, така и за работодателите.  Комисията по заетост в ЕП гласува предложение за право на работещите да се откъсват електронно от работата си по време на почивни дни и извън работното време...

публикувано на 04.12.20 в 15:23

Превозвачи излизат на протест в района на ГКПП „Капитан Андреево“

Превозвачи излизат на протест на българо-турската граница в района на граничния пункт „Капитан Андреево“. Причина за недоволството им е бавната обработка на камионите и товарите на границата между двете страни, заради което се образуват километрични опашки и тировете изчакат на място повече от 2-3 дни. Това посочват от Съюза на международните..

публикувано на 02.12.20 в 10:30

Български пощи издадоха марка по повод 140 години български лев

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАДДеян Дънешки, почетният председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и председателят на СБФ Спас Панчев валидираха пощенско-филателно издание на тема: „140 години български лев и 135 години български банкноти“. То представлява специален пощенски блок от една пощенска..

публикувано на 01.12.20 в 15:30

През 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната - за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната - за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка..

публикувано на 01.12.20 в 15:17

Славейковчето Васко продължава борбата за живот

В навечерието на рождения си ден малкият Васил Търпанов има нужда от животоспасяваща операция в Германия. От месеци учениците и учителите на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ са съпричастни със заболяването на Васко и процеса на лечението му. Детето е записано в предучилищна група на училището за шампиони . За последните две седмици..

публикувано на 01.12.20 в 13:47