Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова схема за подпомагане: 24 лв. на ден при неплатен Covid отпуск

Снимка: Ани Петрова

Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за подпомагане на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители.

На този етап се планира около 50 хиляди души да получават по 24 лева на ден като компенсация. Работниците трябва да са в неплатен отпуск.

Средствата ще бъдат от европейските фондове. Страната ни трябва да получи нотификация от Европейската комисия за новата схема, в която няма да се иска съучастие от работодателите, уточниха пред БНР от социалното министерство.

Средствата по новата схема за подпомагане на сектори, които спират работа със заповед на здравния министър или на кметове на общини, се предвижда да се превеждат директно на работниците.

По информация на  „Хоризонт“ предвидените по 24 лева на ден на работник в неплатен отпуск ще са за неповече от 60 дни в рамките на шест месеца.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите и бизнесът очакват заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което новата схема да бъде обсъдена:

"Идеята е тези пари да стигнат директно до хората. Това не е лошо, но много са важни детайлите, които трябва да бъдат изпипани.

Няма как работодателят да няма никаква роля в този случай, защото всеки един от тези работници, които ще бъдат принудени да не работят, трябва да бъде оформен като неплатен отпуск  - за това време, за което няма да работи съответното заведение, каквото и да е то", коментира Гонева пред БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба в София на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя". Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ. Органите на реда са уведомени за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в Министерството на външните работи дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата..

публикувано на 16.04.24 в 11:16

Собственикът на заразени птици от Доборско ще започне от нулата

В резултат на установеното огнище на птичи грип, са унищожени хуманно 86 кокошки в личното стопанство в Доборско, каза зам.-кмета на Крумовград Абидин Хаджимехмед, който в тези дни е замествал кмета на общината. Определена е 3 километрова зона и още една 10-километрова, на наблюдение, която включва населени места и в община Ивайловград. Още какви..

публикувано на 16.04.24 в 10:29
Музеят „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Снимка: Здравка Маслянкова

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден..

обновено на 16.04.24 в 10:05

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 09:59

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:54

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините. Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 09:16