Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама доброволци са дарили кръв за реконвалесцентна плазма в отделението по трансфузионна хематология в Кърджали

Снимка: БГНЕС



54 пациенти с коронавирус са на лечение в областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Петима са настанени в COVID-сектора на ОАИЛ, останалите – в Инфекциозното и Белодробното отделение. 

В отделението по трансфузионна хематология двама доброволци вече са дарили кръв за реконвалесцентна плазма. Болни с COVID се лекуват и в общинските болници – 7 в Ардино и 5 в Момчилград. 

Обстановката е динамична, има известно влошаване на епидемиологичната картина, увеличават се и сигналите към Спешната помощ, отчетоха медиците на днешното видеозаседание на Областния кризисен щаб. 

Широк е и възрастовият диапазон на заразените – от 26 г до 88 г, като при възрастните хора заболяването протича доста по-тежко. 

По данни на РЗИ на домашно лечение са 202 души. 354 са поставените под карантина. Органите на МВР следят за спазването на изолацията и ограничителните мерки. Извършени са 320 проверки на карантинирани лица и 118 на търговски обекти. 

Издадени са 160 предупредителни протоколи. Съставени актове няма. Областният управител изтъкна добрата работа на институциите за овладяване на ситуацията и настоя да бъде засилен контролът върху струпването на хора в хранителните вериги. 

Предстои да бъдат да бъдат изготвени списъци с хората на първа линия, които желаят да се ваксинират. Надявам се те да дадат пример на гражданите и да постигнем масовост в тази посока, за да се справим със заплахата COVID-19,  подчерта областният управител. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пеевски vs. Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко..

публикувано на 27.08.24 в 20:27

Доган изключи Пеевски от ДПС

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС, съобщават от пресцентъра на партията. Следва оригиналният текст на съобщението. Днес, 27 август 2024 г., Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС. Като взе предвид решението на Почетния..

публикувано на 27.08.24 в 19:37

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто от..

публикувано на 27.08.24 в 16:43

Миграционният натиск на българо-турската граница намаля

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 13:59

Обновяват къщата-музей в Пчеларово

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. В изпълнение на строителните работи ще се направи..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

Две детски градини в Момчилград откриват учебната година напълно ремонтирани

Две детски градини в Момчилград откриват новата учебната година напълно ремонтирани. Проекти за енергийна ефективност се реализират в ДГ "Щастливо детство" и ДГ "Здравец". Строителните дейности в тях трябва да приключат до 15 септември. Външна топлоизолация на всички фасадни стени се прави в ДГ "Щастливо детство". Освен това се извършва пълна..

публикувано на 27.08.24 в 13:53

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова. „Заклевам се в името на Република България да спазвам..

публикувано на 27.08.24 в 11:08