Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младежи от Смолян изрисуваха пейки, като ответна реакция на вандалските прояви

Като ответна реакция на вандалските прояви, Млади изследователи за младежко развитие и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Смолян, реализираха обща  инициатива. Младежите изрисуваха градските пейки, намиращи се на възлови места в град Смолян. Художественото оформление на пейките е по идея на учениците от Професионалната гимназия за приложни изкуства, в която се включиха възпитаниците на Професионална гимназия по икономика  ,,Карл Маркс", Езиковата гимназия ,,Иван Вазов" и Сдружението,, Млади изследователи за младежко развитие".

„Младите хора от организацията винаги са били готови да покажат антипода на тези недобронамерени действия. От една страна това ще е привлекателно за гражданите и гостите на града, от друга - ще е ясно послание и ще допринесе за по-голяма осъзнатост. Тази инициатива ще наложи нов подход към справянето с неща, които не ни харесват. Надяваме се да привлечем и други млади хора от други училища , които обичат Смолян“, коментират инициативата си от сдружението.

„Този проект показва, че младите хора могат да се обединят срещу вандализма чрез изкуството“, посочи зам.-кметът Марин Захариев, който награди младежите за иновативната идея. Подаръците и грамотите са осигурени и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 

Вижте още

Почистват войнишките паметници в Смолянско

Почистване на войнишките паметници и паметни плочи на територията на община Смолян стартира по идея на областния управител Стефан Сабрутев. „ Инициативата тръгна от 9 май, когато трябваше да поднесем венци на паметника, който е в квартал „Райково“ и всяка година там се отбелязва Деня на победата, на Европа и бяхме изненадани, че не беше..

публикувано на 05.06.23 в 02:11

Вандали дерайлираха детското влакче в парк "Простор"

Ванадали са изкарали от релсите детското влакче в парк "Простор". Това потвърди за радио Кърджали Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.  "О съмнахме с избутано влакче с 2 вагона, които са дерайлирали. Те са силно наклонени и са извън релсовия път. Вчера влакчето беше спряло точно срещу заведението до..

публикувано на 04.06.23 в 16:23

Хванаха служител на МВР в каналджийска схема в Харманли

Спецчасти от хасковската полиция атакуваха адрес в Харманли и задържаха общо 13 души.  Сред арестуваните са служител на Дома за временно настаняване на чужденци към МВР в Любимец и синът на служител от бюро „Съдимост" към Районен съд Харманли. Това бе потвърдено от директора на ОД на МВР Хасково – Чавдар Георгиев, който уточни, че служителят на МВР е..

публикувано на 04.06.23 в 16:04
Националната астрономическа обсерватория Рожен

Днес е ден на свободен достъп в обсерваторията на връх Рожен

Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция отваря врати за свободен достъп на християнския празник Петдесетница. Денят на отворените врати ще е от 10 до 16 часа.  С вход свободен посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще могат да се запознаят със съоръженията в..

публикувано на 04.06.23 в 12:45

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква чества един от големите Господски празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Възкресението си, Христос изпълнил обещанието си и изпратил Светия Дух. Той слязъл шумно, във вид на огнени езици над апостолите и ги дарувал с благодатните си дарове. Празникът се приема за рожден ден на Христовата църква. Като символ на..

публикувано на 04.06.23 в 12:06

Над 400 военослужещи разиграха контраатака на полигона "Корен"

Съюзни войски от България, Гърция и Италия разиграха контранастъпление на армейското учение "Пирински страж 23" ("Pirin Sentinel 23") на полигона край хасковското село Корен. В Учението участваха над 400 военнослужещи, съобщи БТА.  В маневрите с бойни стрелби бяха привлечени техника и въоръжение от сухопътните и военно въздушните сили - танкове,..

публикувано на 04.06.23 в 10:50

Войници и бронирана техника на турската армия минават днес и утре през България

На 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан Андреево през територията на Република България се очаква да преминат по републиканската пътна мрежа личен състав и техника на Въоръжените сили на Република Турция. Целта на турските военни части е да се присъединят към стабилизиращите сили на НАТО в Косово (Kosovo forces KFOR). Това съобщава официалния..

публикувано на 04.06.23 в 10:05