Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Смирненски" прие третокласниците на "Йовков"

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Днес беше първия учебен ден за 2021 година за учениците от 1 до 4 клас на СУ "Йордан Йовков". Проблем с отоплителната система наложи разпределянето на децата в различни училищни сгради в града.

9 паралелки са разпределени и ще провеждат часове в СУ Владимир Димитров - Майстора.  

5 паралелки на първи клас, които са109 ученици.

Една паралелка  третокласници -  3 „Г” клас – с 22 ученици.

IV клас са три паралелки, общо 64 ученици.

Три паралелки на III клас ще учат в Професионална гимназия по строителство "Христо Смирненски".

Пет паралелки ще са в професионална гимназия "Васил Левски"

и най-малките - детската група ще се обучават в Център за подкрепа за личностно развитие - Комплекс ученически общежития "Родопи".

В ПГС "Христо Смирненски" учителите и директорът Неделка Кюпреджиева посрещаха учениците и родителите и ги ориентираха, като преди това на входа се мереше температурата на всеки ученик. На входа и по стаите има поставени дезинфектанти. 

За децата има осигурена храна, която ще бъде готвена в СУ "Йордан Йовков"  и ще им бъде доставяна. За децата е осигурен училищен и обществен транспорт, зависи в кое училище ще се обучават.

Първият учебен час започна с инструктаж за движение и ориентиране в новите  сгради. Директорката Недялка Кюпреджиева мина през трите паралелки, за да се увери, че стартират без проблем учебните часове.

Родителите бяха доволни от старта на редовната форма на обучение след дългия период на онлайн обучение от ноември месец до днес. Най-доволни от редовната форма на обучение бяха децата.

Следващото предизвикателство пред което е изправено ръководството на СУ "Йордан Йовков" е да намери място и за големите класове, които се очаква и те да преминат на редовна форма на обучение.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 
Вижте още

Ботевци влизат в онлайн-дебати на немски с членове на Европарламента

Ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще участват в онлайн дебати на немски език на тема „Бъдещето на Европа“. Поканата за участие идва от Кристине  Хик,  представител на Европейския парламент. Инициативата е нова и отправя поглед в адаптирането на ЕС към променящия се свят особено в условията на Ковид-кризата. Темата изисква широки..

публикувано на 04.03.21 в 16:16

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград. През тялото на мъжа е преминала волтова дъга с напрежение близо 25 000 V. Инцидентът е станал около 21 часа вчера.  Мъжът, на 58 години, е бил в спрял локомотив. Изчаквал да бъде приготвена товарната композиция. Тръгнал към задната част на машината, когато е покосен от тока. Загинал е на място. Жиците,..

публикувано на 04.03.21 в 16:10

Ресторантьор за локдауна: Работихме, колкото да оцелеем

Хората нямат вече сигурност в този бранш. С това могат да се обобщят настроенията на собственика на ресторант в Кърджали Христо Ламбев към възобновяването на дейността на заведенията за хранене от днес. Той бе един от гостите в изнесеното студио на радио Кърджали.  Христо Ламбев с първи реакции: "Имаме резервации и настроението е все едно, че..

публикувано на 02.03.21 в 12:48

В Ардино подготвят фестивал на чистите храни от Родопите

Общинската администрация в Ардино вече е започнала подготовка за Фестивала на чистите храни от Родопите. При неусложнена епидемиологична обстановка в страната, фестивалът ще бъде проведен през август. Темата бе обсъдена и с побратимената община Къркларели при посещение на кмета Изет Шабан в Република Турция:  "Къркларели е по-близо до тази част,..

публикувано на 28.02.21 в 16:56

Напролет започват разкопки на крепостта Вишеград край Кърджали

Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на средновековната крепост Вишеград край Кърджали. Проучването на обекта започва проф. Николай Овчаров напролет. Планираме през май-юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра..

публикувано на 28.02.21 в 12:19
Яна Делчева

В училището в Черноочене подредиха изложба от мартенички

СУ "Христо Смирненски" в Черноочене вече е готово да посрещне Баба Марта. Във фоайето на училището е подредена традиционната изложба на мартенички, изработени от децата от начален курс. Място в нея са намерили най-добрите творения на учениците, в изработката  на някои от тях се е включвало и цялото семейство, разказва Яна Делчева, заместник-директор..

публикувано на 26.02.21 в 17:36

Задържаха 60-годишен в полицията в Кирково за хулиганство

За хулигански действия 60-годишен е задържан в полицейското управление в Кирково. В четвъртък около 22 часа полицаи реагирали на сигнал за скандал в село Тихомир. При пристигането на служителите в хода на изясняване на случая мъжът отправил ругатни и обиди към тях, след което е бил задържан за срок до 24 часа. Проверката по случая е по чл.325, ал.1..

публикувано на 26.02.21 в 12:41