Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Кърджали стартира социална услуга „Асистентска подкрепа”

Снимка: Ангел ШенковДнес общинските съветници на Кърджали гласуваха за създаване на социална услуга „Асистентска подкрепа” в Община Кърджали, като държавно делегирана дейност, считано от 5 януари 2021 година. Предложението се прие с мнозинство от 40 гласа, като само общинския съветник от ГЕРБ Цветелин Гавазов не гласува по точката от дневния ред.

Припомняме че в чл. 93 от закона за социалните услуги е регламентирана социалната услуга „Асистентска подкрепа”. Тя включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, изпълнение на ежедневни и домакински дейности и комуникация заяви кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис

Предвижда се социалната услуга „Асистентска подкрепа“ да бъде в полза на 185 потребители. Като определените средства за нея са в общ размер от 737 225.00 лева.

Община Кърджали има опит в организирането на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, които са успешно предоставяни по различни  проекти и програми. От месец септември 2019 г. подкрепа са получили над 390 лица в т. ч. деца с увреждания в домашна среда и по Закона за личната помощ, допълни още д-р инж. Хасан Азис

Администрирането на предоставянето на новата социална услуга „Асистентска подкрепа” ще бъде възложена за изпълнение на Дирекция „Хуманитарни дейности”. В същото време ще бъде създаден и Съвет по въпросите на социалните услуги в Община Кърджали.

Същевременно се гласува и отпускането на парични помощи за лечение на тежко болни лица. 8 са заявленията и декларациите постъпили  в общината подчерта д-р инж. Азис

Община Кърджали отпусна и средства за финансово подпомагане на процедури и дейности, свързани с лечение на безплодие на едно семейство с репродуктивни проблеми подало заявление на 9 декември 2020 година в размер на 2000лв. Припомняме, че във връзка с тези помощи които общината отпуска вече има 19 новородени деца

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39