Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна

Снимка: БГНЕС


Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна, като трябва да подадат заявление за това до три дни преди изборите. Това реши окончателно Народното събрание с промените в Закона за извънредното положение.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на ДПС предизборни прояви на закрито да могат да се провеждат по правилата за организиране на културни събития. За отпадането на тази точка в законопроекта настояха от „Обединени патриоти“ и влязоха в продължителен спор с ДПС.

„Каква е разликата при събирането на едни хора в една зала – дали ще слушат и ще гледат представление, или по друг повод са се събрали в тази зала?!“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Това не са войници, г-н Цонев! Вие казвате елате 30 човек на събранието, те идват 100. Другите 70 няма да ги пуснете в залата ли?!“, отговори му Славчо Атанасов.

Партийните мероприятия на открито или закрито ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки - до 20 души на закрито и 50 на сто посещаемост на открито. Това остана като правило, след като бе отхвърлено предложението на ДПС за уеднаквяване на режима за ползване на залите за предизборни цели с тези за културни събития.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че "това противоречие дава предимство на онези формации, които разчитат в своята кампания само на концерти".

До три дни преди вота карантинираните граждани ще могат да заявят гласуване с мобилна урна. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните избирателните списъци.

Броят на членовете на подвижните секции трябва да е не по-малък от трима.

Окончателно с промените министърът на здравеопазването и главният държавен здравен  инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на поставените под задължителна карантина.

Отхвърлено бе и предложението на БСП заявката за гласуване с подвижна урна да не е три, а един ден.

От ГЕРБ уточниха, че 3-дневният срок е разумен, тъй като карантинираните ще се вписват в списък за гласуване след проверка в съответната Регионална здравна инспекция. Общинските администрации ще се свързват с РЗИ и ще предоставят актуална справка за карантинираните лица.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС всички партийни мероприятия да могат да се провеждат по правилата за културните събития.

Промените предвиждат още да може да се гласува с изтекли лични документи.


Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39