Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пропадна пода на читалището в квартал Гледка

8
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Влага и подпочвени води рушат едно от най-старите читалища в област Кърджали - „Родопски фар - 1938“ в квартал Гледка на областния град. Сградата е построено с основаването на читалището през 1938 година с лични средства на хората от квартала. Преди години на сградата е направен ремонт, но днес проблемите продължават. При всеки проливен дъжд мазето се пълни с вода. Сега последно е пропаднал и пода на репетиционните зали и библиотеката, за добър късмет по това време не е имало хора там. 
Читалище „Родопски фар - 1938 “ е едно от най-дейните  в региона, което е прославяло името на Кърджали не само в страната, но и в чужбина. Участията и медалите им са безброй. През 1988 година за своята половин вековна дейност читалището е наградено с орден „Кирил и Методи“ II степен. 
Преди две години "Родопски фар" дари  над 300 тома книги за изгорялото читалище в благоевградското село Скребатно. 
Годините между 1988 и 1990 са били доста трудни за читалището, но въпреки това са успели да поддържат седем различни групи. Днес читалище „Родопски фар“  отново има проблеми, които само със собствени средства не може да реши. От влагата и подпочвените води пропада пода на репетиционните зали и библиотеката. Чист късмет е, че по това време е нямало самодейци в сградата, разказва библиотекарката Здравка Димитрова. 
Пода в една от залите на читалището
„Пода на залите е пропаднал. Пропадането започна бавно още преди две години. Сега с последните дъждове и подпочвените води, които се просмукват в мазето на сградата спомогнаха да пропадне на цяло пода в залите и библиотеката. Наложи се да изнесем всичко от тях. Ето виждате, библиотеката е в коридора. Тук работим, на студено и посрещаме читатели и посетители“, разказва библиотекарката. 
Концертната зала на читалището
От читалището твърдят, че кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис е запознат със случая и се надяват скоро да се предприемат мерки, разказва Здравка Димитрова
„Преди време, благодарение на кмета инж. Хасан Азис беше направен ремонт на сградата. Направи се дренаж около нея, за да се отбие дъждовната вода и да не се просмуква в основите на сградата, но сега тази влага и подпочвена вода идва от читалищния салон, който не е ремонтиран при първия ремонт. При всеки дъжд се наводнява мазето и се налага да викаме гражданска защита да ни отводняват. Надявам се кмета и този път да ни помогне, разказва Здрава Димитрова.
Библиотека в коридора
Част от книгите и инвентара на читалището днес се съхраняват на покрива на сградата. Там ни води хореографа Георги Бояджиев.
„Налага се да приспособяваме покрива за склад. Ето тук има кашони с книги на които не им знаем бройката, толкова са много. В бързината да спасим всичко от библиотеката не сме ги брояли. Тенис масата е тук, други маси, столовете. И още място ще трябва да приспособявам, за да съберем още неща, разказва Георги Бояджиев.  
 
Директорът на близкото основно училище "Васил Левски" Дарина Делчева е предоставил една от стаите на училището, за да може там да се провеждат заниманията от клуба по интереси към читалище "Родопски фар". С очакващото отваряне на танцовите зали и клубове, самодейците от читалището ще репетират в широката част на коридора, където пода е от бетон и мозайка. 
От читалището се надяват община Кърджали да намери средства, въпреки затрудненото си финансово състояние и да направи ремонт на почти 90-годишната сграда. 
Чуйте още в репортажа. 

Читалище Родопски фар - 1938

Галерия

Вижте още

Бай Садет от Голобрад: Майстор-чешмеджия със златни ръце и сърце

Садет Исмаил от ардинското село Голобрад е един от талантливите  майстори-чешмеджии в района. Досега той е изградил десетки крайпътни чешми. Местните жители казват, че бай Садет има златни ръце и сърце. Традиция е в Ардинско да се построят семейни чешми с беседки, за да утоляват жаждата на пътуващите. Те са направени от добри хора в памет на..

публикувано на 24.07.21 в 13:29
Тракийските дружества от Бургас и Варна в оспорвана битка за победата

Спортен празник събра в Златоград тракийци от Бургас, Варна и Кърджали

Младежкото тракийско дружество в Кърджали беше домакин на единствения в страната спортен празник, който обединява потомци на тракийски бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Представители на дружествата във Варна, Бургас и Кърджали премериха сили в импровизирани състезания по футбол между жени и мъже, дартс, дърпане на въже и боулинг. Надпреварата се..

публикувано на 20.07.21 в 16:12

Цвета Караянчева: Възможно е ДПС да имат 5 депутата от Кърджали

Председателят на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева няма да е депутат в новия парламент. Тя бе водач на ГЕРБ в област Кърджали, където ДПС печели 4 мандата, а петия отива при партията на Слави Трифанов  - "Има такъв народ". Системата Хеър-Ниймайер ни открадна депутатското място от Кърджали, въпреки че ние бяхме с по-големия остатък заяви..

публикувано на 15.07.21 в 13:45
Социално предприятие - Димитровград е един от добрите примери

Български и гръцки експерти учат хора с увреждания на бизнес

Хора с увреждания, земеделски производители, социални предприемачи са сред тези, които могат да се възползват от резултатите на българско-гръцкия проект „Социално агро-предприемачество за хора с увреждания в трансграничния регион". Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020...

публикувано на 06.07.21 в 18:34
Георги Първанов

Георги Първанов: Трябва да дадем шанс на младите хора тук, в България

Пожелавам за внуците си просперираща България, сигурна, България на можещите, на знаещите, България на младите хора, защото трябва да им дадем шанс тука. Това каза в интервю за Радио Кърджали Георги Първанов, президент в мандат 2002 – 2012 г. Няма сблъсък на идеи, сега всичко е много лично и компроматно, коментира той по повод предизборната..

публикувано на 23.06.21 в 20:22

12-годишните момичета от ВК "Кирково 15" станаха републикански вицешампиони

12-годишниет момичета от ВК "Кирково 15" станаха  вицешампиони на Републиканското първенство по волейбол за момичета,което се проведве в петък и събота в Шумне.  Момичета  се окичиха със сребърни медали и станаха втори в България. Те успяха да се преборят на финала с отбора на домакините - ВК Шумен с 2:1,  с Лудогорец Разград с 2:0 и с "Раковски"..

обновено на 21.06.21 в 13:57

Приключи разсаждането на тютюна

Напълно приключи разсаждането на тютюн реколта 2021 и при четирите основни сортови групи отглеждани в България, информират от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010. Близо 34 хиляди декара са заявените площи, а регистрираните тютюнопроизводители в страната са 3320.  До края на месец юни се очаква да стартира първа беритба при двете..

публикувано на 20.06.21 в 12:59