Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пропадна пода на читалището в квартал Гледка

8
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Влага и подпочвени води рушат едно от най-старите читалища в област Кърджали - „Родопски фар - 1938“ в квартал Гледка на областния град. Сградата е построено с основаването на читалището през 1938 година с лични средства на хората от квартала. Преди години на сградата е направен ремонт, но днес проблемите продължават. При всеки проливен дъжд мазето се пълни с вода. Сега последно е пропаднал и пода на репетиционните зали и библиотеката, за добър късмет по това време не е имало хора там. 
Читалище „Родопски фар - 1938 “ е едно от най-дейните  в региона, което е прославяло името на Кърджали не само в страната, но и в чужбина. Участията и медалите им са безброй. През 1988 година за своята половин вековна дейност читалището е наградено с орден „Кирил и Методи“ II степен. 
Преди две години "Родопски фар" дари  над 300 тома книги за изгорялото читалище в благоевградското село Скребатно. 
Годините между 1988 и 1990 са били доста трудни за читалището, но въпреки това са успели да поддържат седем различни групи. Днес читалище „Родопски фар“  отново има проблеми, които само със собствени средства не може да реши. От влагата и подпочвените води пропада пода на репетиционните зали и библиотеката. Чист късмет е, че по това време е нямало самодейци в сградата, разказва библиотекарката Здравка Димитрова. 
Пода в една от залите на читалището
„Пода на залите е пропаднал. Пропадането започна бавно още преди две години. Сега с последните дъждове и подпочвените води, които се просмукват в мазето на сградата спомогнаха да пропадне на цяло пода в залите и библиотеката. Наложи се да изнесем всичко от тях. Ето виждате, библиотеката е в коридора. Тук работим, на студено и посрещаме читатели и посетители“, разказва библиотекарката. 
Концертната зала на читалището
От читалището твърдят, че кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис е запознат със случая и се надяват скоро да се предприемат мерки, разказва Здравка Димитрова
„Преди време, благодарение на кмета инж. Хасан Азис беше направен ремонт на сградата. Направи се дренаж около нея, за да се отбие дъждовната вода и да не се просмуква в основите на сградата, но сега тази влага и подпочвена вода идва от читалищния салон, който не е ремонтиран при първия ремонт. При всеки дъжд се наводнява мазето и се налага да викаме гражданска защита да ни отводняват. Надявам се кмета и този път да ни помогне, разказва Здрава Димитрова.
Библиотека в коридора
Част от книгите и инвентара на читалището днес се съхраняват на покрива на сградата. Там ни води хореографа Георги Бояджиев.
„Налага се да приспособяваме покрива за склад. Ето тук има кашони с книги на които не им знаем бройката, толкова са много. В бързината да спасим всичко от библиотеката не сме ги брояли. Тенис масата е тук, други маси, столовете. И още място ще трябва да приспособявам, за да съберем още неща, разказва Георги Бояджиев.  
 
Директорът на близкото основно училище "Васил Левски" Дарина Делчева е предоставил една от стаите на училището, за да може там да се провеждат заниманията от клуба по интереси към читалище "Родопски фар". С очакващото отваряне на танцовите зали и клубове, самодейците от читалището ще репетират в широката част на коридора, където пода е от бетон и мозайка. 
От читалището се надяват община Кърджали да намери средства, въпреки затрудненото си финансово състояние и да направи ремонт на почти 90-годишната сграда. 
Чуйте още в репортажа. 

Читалище Родопски фар - 1938

Галерия

Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24