Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна делото срещу Лютви Местан

За днес следобед в Окръжния съд в Кърджали беше насрочено делото за катастрофата от април 2019 година край село Загорско, в което подсъдими са политикът Лютви Местан и бащата на загиналото 6-месечно бебе Юсеин Ахмед. Двамата са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост. Заседанието днес е разпоредително. Това е второ начало за процеса. Веднъж вече беше направен опит делото да започне, но през септември съдът върна обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. Окръжният съд прецени, че няма пречки процесът да стартира на 5 април с разпит на свидетели. 
Прокурор Росица Георгиева коментира пред журналисти: 

"И двамата обвиняеми са предадени на съд за причиняване на смърт по непредпазливост при условията на независимо съпричиняване. Всеки от тях е нарушил определени текстове, норми от Закона за движение по пътищата, което нарушение, всеки сам за себе си е сторил и е довело до резултата на причинената смърт на бебето. В обвинителния акт фигурира всичко това, което е необходимо, за да бъде повдигнато обвинение на едно лице и да започне разглеждането на едно дело в съдебната фаза. Всичките относими факти и обстоятелства към обвинението, което е повдигнато и на двамата подсъдими са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт".  

Лютви Местан в отговор на въпрос на Радио Кърджали - Ще излезе ли делото извън рамките на националния съд? 
 "Да, защото до тук всичко, което имаме като обвинителен акт и като материали по делото е чиста проба изпълнение на откровена политическа поръчка. Това е всичко друго, но не и право. Само един пример ще ви дам – в протокола за оглед петима души са се подписали, че в деня на произшествието е имало начертана стоп линия на 3,50 м пред знака „СТОП“. Всички бяхте там, очите на стотици български журналисти на десетки камери заснеха това кръстовище. Там няма микрон стоп линия"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е тематична!

Такситата в Кърджали ще возят на 4 лева за курс в рамките на града

Шофьорите на таксита в Кърджали от утре, 24 април ще таксуват клиентите с 4 лева по системата, наричана от тях "от точка до точка".  Досега за същата услуга се заплащаше 3,50. Таксиджиите предупреждиха за повишението от 50 стотинки едва днес. Те не дадоха смислено обяснение защо точно цената се увеличава, макар и само по-малко от 15 %.

публикувано на 23.04.24 в 17:01
Перперикон

Съкровищата на скалния град на траките светват

Едва ли има човек в страната, който да не свързва Кърджали с Перперикон. В годините скалният град на траките се превърна в емблема не само на областния град, но и на региона и фокусира вниманието на туристи от близо и далеч. Археологически комплекс Перперикон най-големия мегалитен паметник в България е на 18 км от Кърджали. Той се състои..

публикувано на 23.04.24 в 16:15

Боико Синапов: Фермерите продават агнешкото на цена около 10 лева за килограм

Няма увеличение на цената на агнешкото месо от страна на производителите. Това коментира председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов. Според него, фермерите са успели да задържат миналогодишните цени от 9 - 10 лева за килограм живо тегло. Разликата в цените идвала от търговците, защото при приозводителите тя е почти без..

публикувано на 23.04.24 в 15:05

Позволяват първата имунизация срещу коклюш да бъде на месец и половина при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана  месец и половина след раждането на бебето. Досега тя се прилгаше след втория месец според Имунизационния календар. Това бе решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева, заместник-министъра на..

публикувано на 23.04.24 в 14:12

Няма регистрирани случаи на коклюш в Кърджали

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Кърджали.  Това съобщи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.  Той обясни какви са симптомите на болестта. Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на..

публикувано на 23.04.24 в 11:30
Румен Радев

Президентът насрочи извънредните местни избори за общински съвет в Хасково за 23 юни 2024

Президентът Румен Радев насрочи с указ изборите за общински съветници в Хасково за 23 юни. Вотът беше касиран заради констатирани нарушения в голям брой СИК в Хасково и неестествено висок брой недействителни бюлетини. Така резултатът беше обжалван в съда от политическите формации „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

Здравната комисия на НС заседава спешно заради заразените с коклюш

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 09:52