Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тръгна делото срещу Лютви Местан

За днес следобед в Окръжния съд в Кърджали беше насрочено делото за катастрофата от април 2019 година край село Загорско, в което подсъдими са политикът Лютви Местан и бащата на загиналото 6-месечно бебе Юсеин Ахмед. Двамата са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост. Заседанието днес е разпоредително. Това е второ начало за процеса. Веднъж вече беше направен опит делото да започне, но през септември съдът върна обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. Окръжният съд прецени, че няма пречки процесът да стартира на 5 април с разпит на свидетели. 
Прокурор Росица Георгиева коментира пред журналисти: 

"И двамата обвиняеми са предадени на съд за причиняване на смърт по непредпазливост при условията на независимо съпричиняване. Всеки от тях е нарушил определени текстове, норми от Закона за движение по пътищата, което нарушение, всеки сам за себе си е сторил и е довело до резултата на причинената смърт на бебето. В обвинителния акт фигурира всичко това, което е необходимо, за да бъде повдигнато обвинение на едно лице и да започне разглеждането на едно дело в съдебната фаза. Всичките относими факти и обстоятелства към обвинението, което е повдигнато и на двамата подсъдими са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт".  

Лютви Местан в отговор на въпрос на Радио Кърджали - Ще излезе ли делото извън рамките на националния съд? 
 "Да, защото до тук всичко, което имаме като обвинителен акт и като материали по делото е чиста проба изпълнение на откровена политическа поръчка. Това е всичко друго, но не и право. Само един пример ще ви дам – в протокола за оглед петима души са се подписали, че в деня на произшествието е имало начертана стоп линия на 3,50 м пред знака „СТОП“. Всички бяхте там, очите на стотици български журналисти на десетки камери заснеха това кръстовище. Там няма микрон стоп линия"


Вижте още

Гръцкият гирос поскъпна, клиентите са намалели с 50%

Кризата засегна и традиционния гръцки сандвич "гирос" - цената му вече е прекалено висока и много от заведенията от този тип спират да работят. Затворени са много магазини и малки ресторантчета, които до скоро предлагаха гръцки "гирос" и "сувлаки". Това бяха най-предпочитаните и достъпни като цена сандвичи, популярни и сред чужденците. Собствениците..

публикувано на 04.12.22 в 15:09

Допълнителната помощ за отопление ще се изплаща между 12 и 23 декември

Между 12 и 23 ти декември ще се плаща гласуваната от служебното правителство допълнителна еднократна помощ за отопление от 300 лева на около 50 хиляди домакинства.  Целевите групи са идентифицирани и не подават заявления, а средствата ще се получат по начина, по който лицата получават останалите си социални плащания. Новата подкрепа няма да се..

публикувано на 04.12.22 в 15:04

Железопътна линия Подкова - Комотини може да разшири пазарите

Ако бъде завършен проектът за жп линията между Подкова и Комотини, регионът ще стане важна транспортна точка. Проектът ще допринесе за разширяване на пазарите, каза председателят на Хасковската търговско-промишлена палата  Янчо Янев:

публикувано на 04.12.22 в 15:01

Препоръчват да следим дали гирляндите отговарят на изискванията за безопасност

Най-важното при избор на електрически гирлянди е да се следи дали има информация за търговеца и вносителя, ако липсва такава, това е съществен сигнал, че е възможно стоката да бъде опасна. Предупреждението идва от експертите на платформата "Ние, потребителите", повече от Габриела Руменова:

публикувано на 04.12.22 в 10:53
Икона на Св. Варвара

Църквата отбелязва празника на Света великомъченица Варвара

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара, отбелязван и от православието, и от католицизма. Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. Съществува вярването, че от Варвара до Игнат денят се "вдига" колкото иглен връх. Също с толкова се "вдига" и от Игнат до Васил (от 20..

публикувано на 04.12.22 в 10:47

Няма нови случаи на КОВИД-19 в Кърджали и Хасково

Няма нови  случаи на КОВИД-19 в Кърджали и Хасково, двама  са доказано заразени в Смолян през последното денонощие. 58 са новите случаи на коронавирус в България, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са 5,8 процента от направените 993 теста за изминалото денонощие. Един човек е починал през последните 24 часа заради..

публикувано на 04.12.22 в 10:43

Полицията в Кърджали със засилени мерки за студентския празник

Служителите на МВР в областта предприемат мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност преди и по време на студентския празник – 8 декември. Планирано е засилено полицейско присъствие около местата, където ще се организират тържества, а също и по пътищата за гарантиране на безопасно движение. В деня на празника и..

публикувано на 03.12.22 в 15:23