Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни Covid мерки в Смолянско заради натиска върху болниците

Смолян
Снимка: Божидар Чолаков, БНР

Абсолютен пик на заразата с Covid-19 по всички показатели отбелязват от Регионалната здравна инспекция в Смолян за последните две седмици. Областният оперативен щаб въвежда допълнителни противоепидемични мерки заради големия натиск върху болниците.

Учениците от 1 до 12 клас ще продължат обучението си в онлайн среда и на 1 и 2 април, а на 6 и 7 април онлайн ще учат учениците от 12 клас.

Преустановява се плановият прием в болниците до второ нареждане. С решение на щаба се въвежда триаж за прегледите в Спешно отделение в Смолян, като леките случаи, дошли за амбулаторен преглед, ще се насочват към неотложния кабинет или към личните лекари.

Това се случва след неимоверен натиск в отделението през последните дни със желаещи да се прегледат с леки симптоми, което пречи за обслужването на тежките случаи, каза д-р Емилия Апостолова от ръководството на областната болница.

„Регистрираме най-лошите показатели на епидемичния процес от началото на пандемията“, допълни директорът на РЗИ в Смолян доктор Мими Кубатева.

За последното денонощие новите заразени в региона са 85 души. Прогнозите са, че още поне 2 седмици ще има висок брой новорегистрирани, позитивни на коронавирус. Заразата е разпространена в цялата област, най-силно в Златоград , Смолян, Мадан и Девин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

39 пияни и дрогирани зад волана са санкционирани за денонощие

28 пияни и 11 дрогирани водачи са заловени от полицията при акции в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от МВР.  От началото на акцията са проверени 12 432 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 14 411 водачи и пътници. Съставени са 3620 фиша и 676 акта за установени административни нарушения.  Акцент в операцията на..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Осем са арестувани досега за сбиването в бар в Халкидики

Общо осем са досега арестуваните за участие в сбиването с ранени на бар в Халкидики.За последните трима не се уточнява дали са български граждани. С полицейска охрана са и тримата пострадали, настанени в болницата в Полигирос. Властите очакват разрешение от лекуващите лекари, за да бъдат разпитани и те.В сила е версията, че един от ранените е..

публикувано на 18.08.24 в 16:17

Предстоят летните сесии на държавните зрелостни изпити

Ученици в област Кърджали, които ще се явят на Държавен зрелостен изпит по БЕЛ на 22 август, са 141, съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, старши експерт в РУО-Кърджали. Това са зрелостници, които не са успели да се явят на редовните дати на матурите, включително и от минали години, или такива, които не са успели да ги издържат успешно. На 23..

публикувано на 18.08.24 в 15:29

В Златоград ще има филиал на Университета по хранителни технологии

Кметът на Златоград Мирослав Янчев и ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Галин Иванов подписаха меморандум за съвместна дейност, който предвижда разкриване на филиал на университета в родопския град, съобщи пред БТА кметът на общината. Планира се университетският филиал да приеме първите студенти за учебната 2025-26 г. Община..

публикувано на 18.08.24 в 11:54

Интензивен е трафикът на ГКПП "Маказа"

За засилен трафик на граничните с Гърция контролно-пропускателни пунктове "Маказа" и "Кулата" съобщават от Гранична полиция. Трафикът е интензивен на изход и вход за леки автомобили. Към 11 часа колоната от чакащи да излязат от България автомобили на "Маказа" е малко повече от 600 метра, а на вход - повече от километър. Във връзка със..

публикувано на 18.08.24 в 11:18
снимката е илюстративна

Още няма официална информация за стрелбата в бар на Халкидики

Гръцките медии продължават коментарите по инцидента с българи на Халкидики. Няма данни за състоянието на простреляния.  Централните гръцки медии публикуват видео записи, както от охранителните камери на заведението, така и на клиенти на бара, които са били сред гостите по време на инцидента. По тях работи и полицията. По последна информация властите..

публикувано на 18.08.24 в 10:59

Почина кинолегендата Ален Делон

Легендата на френското и световно кино Ален Делон е починал на 88-годишна възраст, съобщи Франс прес, цитирайки информация от семейството му.  "Ален Делон почина в дома си в Души, заобиколен от семейството си", се казва в изявление на роднините му. Информацията беше разпространена и от Le Figaro. Делон бе носител на наградата "Сезар" за най-добра..

публикувано на 18.08.24 в 10:03