Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Харманли, изправени пред притока на мигранти

Снимка: Ангел Шенков



Жителите на Харманли са притеснени от мигрантския поток, който залива града през последния месец твърди кмета на града Мария Киркова. По нейни думи мигрантите ходят из града на големи групи, което от своя страна води след себе си и неизбежни сигнали към Общината от притеснени родители. Първоначално мигрантите бяха семейства с деца, но в момента профила им е коренно различен, казва Киркова. Най-често са мъже око 18-20 годишни, сами, които седят по местата където има безжичен Интернет. За един месец бройката им е скочила от 100 на над 500 и лошото, е че вървят нагоре, сподели  Киркова.

Същевременно обаче се оказва, че в Регистрационно-приемателен център – Харманли няма ненормален засилен прием, заяви директорът Славчо Янев. Бройката от 100 до 500 е набъбнала в период на година и половина, а не за месец, заяви Янев, като допълни че за днешния ден са приети 13 човека от Любимец.

Относно гражданския протест срещу регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли, който се състоя на 25 юли в който жители на града и живеещи в съседство с лагера за бежанци се обявиха за закриването му, преместването му или превръщането му в общежитие от затворен тип Славчо Янев заяви:

"Не виждам някакви страхове. Протестът беше от около 15 човека, който някак си не се връзва като граждански протест. Даже напротив, хората питат къде са мигрантите? Бизнесът също ги търси."

Жителите на Харманли потвърждават думите на директора на Регистрационно-приемателния център. По думите им те нямат проблем с мигрантите. Основното притеснение се свежда до присъствието им в града. Самите мигранти също нямат проблем с жителите на града и оценят тяхното поведение като добро и гостоприемно, каза Мохамед Кемал Баур от Афганистан. Мохамед също е сингъл в България защото към този момент няма пари да вземе семейството си със себе си. За да избяга от Афганистан е продал къщата си и е платил 3500 евро за превоза до България.

„След изострянето на ситуацията в Афганистан хората са гладни, няма пари с какво да си купят храна. Хората не могат да останат в домовете си, защото са разрушени и опожарени.  Ситуацията в Афганистан не е добре, особено в гр.Хугани, където живея, провинция Нангархар, там наистина присъстват талибани и е опасно. По принцип нямаме нищо против  да останем в България, но ако ни дадат документи бихме искали да идем в Испания, Франция или Германия.“

По официални данни през първите 6 месеца на 2021 г. на българо-турската граница не са допуснати да влязат в България 8298 незаконни имигранти. През първите 6 месеца на 2021 г. на българо-гръцката граница не са допуснати да влязат в България 4710 незаконни имигранти. Семейства са малко каза още директорът на Регистрационно-приемателен център – Харманли Славчо Янев. Повечето идват сами или така наречените сингли. Повечето мигранти са от Сирия, Афганистан и Ирак каза Янев, а относно изказването на кметицата на Харманли заяви:

"Данните може да се сравнят в сайта на ДАБ. Въпроса е кой иска да ги прочете и да ги види, а съвсем друг е въпроса кой как ги тълкува."

Въпреки липсата на притеснение от жителите на Харманли и ниския процент увеличение на мигрантите в града, Христо Гаджев и Александър Иванов от ПП ГЕРБ при живо включване от фейсбук на състоялиат се протест от 25 юли заявиха, че ще поискат изслушване на вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков относно „контрола на мигрантския натиск“.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40