Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Харманли, изправени пред притока на мигранти

Снимка: Ангел ШенковЖителите на Харманли са притеснени от мигрантския поток, който залива града през последния месец твърди кмета на града Мария Киркова. По нейни думи мигрантите ходят из града на големи групи, което от своя страна води след себе си и неизбежни сигнали към Общината от притеснени родители. Първоначално мигрантите бяха семейства с деца, но в момента профила им е коренно различен, казва Киркова. Най-често са мъже око 18-20 годишни, сами, които седят по местата където има безжичен Интернет. За един месец бройката им е скочила от 100 на над 500 и лошото, е че вървят нагоре, сподели  Киркова.

Същевременно обаче се оказва, че в Регистрационно-приемателен център – Харманли няма ненормален засилен прием, заяви директорът Славчо Янев. Бройката от 100 до 500 е набъбнала в период на година и половина, а не за месец, заяви Янев, като допълни че за днешния ден са приети 13 човека от Любимец.

Относно гражданския протест срещу регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли, който се състоя на 25 юли в който жители на града и живеещи в съседство с лагера за бежанци се обявиха за закриването му, преместването му или превръщането му в общежитие от затворен тип Славчо Янев заяви:

"Не виждам някакви страхове. Протестът беше от около 15 човека, който някак си не се връзва като граждански протест. Даже напротив, хората питат къде са мигрантите? Бизнесът също ги търси."

Жителите на Харманли потвърждават думите на директора на Регистрационно-приемателния център. По думите им те нямат проблем с мигрантите. Основното притеснение се свежда до присъствието им в града. Самите мигранти също нямат проблем с жителите на града и оценят тяхното поведение като добро и гостоприемно, каза Мохамед Кемал Баур от Афганистан. Мохамед също е сингъл в България защото към този момент няма пари да вземе семейството си със себе си. За да избяга от Афганистан е продал къщата си и е платил 3500 евро за превоза до България.

„След изострянето на ситуацията в Афганистан хората са гладни, няма пари с какво да си купят храна. Хората не могат да останат в домовете си, защото са разрушени и опожарени.  Ситуацията в Афганистан не е добре, особено в гр.Хугани, където живея, провинция Нангархар, там наистина присъстват талибани и е опасно. По принцип нямаме нищо против  да останем в България, но ако ни дадат документи бихме искали да идем в Испания, Франция или Германия.“

По официални данни през първите 6 месеца на 2021 г. на българо-турската граница не са допуснати да влязат в България 8298 незаконни имигранти. През първите 6 месеца на 2021 г. на българо-гръцката граница не са допуснати да влязат в България 4710 незаконни имигранти. Семейства са малко каза още директорът на Регистрационно-приемателен център – Харманли Славчо Янев. Повечето идват сами или така наречените сингли. Повечето мигранти са от Сирия, Афганистан и Ирак каза Янев, а относно изказването на кметицата на Харманли заяви:

"Данните може да се сравнят в сайта на ДАБ. Въпроса е кой иска да ги прочете и да ги види, а съвсем друг е въпроса кой как ги тълкува."

Въпреки липсата на притеснение от жителите на Харманли и ниския процент увеличение на мигрантите в града, Христо Гаджев и Александър Иванов от ПП ГЕРБ при живо включване от фейсбук на състоялиат се протест от 25 юли заявиха, че ще поискат изслушване на вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков относно „контрола на мигрантския натиск“.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Повишава се заболеваемостта от COVID-19 в Кърджали

Повишава се заболеваемостта от COVID-19 в област Кърджали на 14 дневна база. Това заяви Д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ на събралия се днес Областнен кризисен щаб за борба с коронавируса: "137 на 100 000 души население е била тя на 19 септември, а на 21 септември цифрите вече са 146 на 100 000 души.  233-ма заразени с..

публикувано на 21.09.21 в 13:07

Отчетът за Бюджет 2020 на Община Кърджали повдигна много нерешени и наболели проблеми

Отчетът за изпълнението на бюджета на Общината за 2020 година повдигна много нерешени и наболели проблеми на Кърджали. Това се случи днес по време на общинската сесия преди той да бъде приет с мнозинство. Илияна Типова проследи дискусията между общинския съветник от "Демократична България" Радослав Милев и кмета Хасан Азис:  Проблемите с..

публикувано на 17.09.21 в 16:36

Димитър Димов за изборите 2 в 1: Най-важното е хората да излязат да гласуват

Президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. Това съобщиха от преслужбата на държавния глава. Третите за тази година парламентарни избори президентът насрочи за 14 ноември, заедно с вота за президент. Коментар за предстоящите избори 2 в 1, Илияна Типова потърси от политолога, водещ на предаването "По стъпките..

публикувано на 14.09.21 в 15:21

Училище на бъдещето: STEM-център в СУ „П.Р.Славейков“

Средно училище „П.Р.Славейков“  в Кърджали е едно от двете в града, които от тази учебна година ще разполагат с иновативен STEM-център. Името е абревиатура от първите букви на английските думи за наука, технология, инженерство и математика. Мястото, на което теорията среща практиката – така накратко може да се определи STEM центърът..

публикувано на 14.09.21 в 11:15
Снимката е илюстративна

В Хасково се провежда Парад на ретро автомобили

  В Хасково  се провежда  Парад на ретро автомобили .Изложението е част от програмата за Дните на Хасково и се реализира за 15-а година. От познатите соц-автомобили до английските спортни автомобили могат да видят жителите и гостите на Хасково на площад "Съединение" в града. Организаторът на парада Димитър Цеков  каза за Радио Кърджали, че..

публикувано на 11.09.21 в 12:03

Собственици на заведения и хотели, както и техните служители протестират в Кърджали (снимки)

Ресторантьорският, хотелиерският бранш, както и работещите в нощни заведения в Кърджали протестират днес срещу ограничителните мерки на здравното министерство. Около 200 души - собственици на заведения и хотели, персонал и музиканти направиха протестно шествие, което тръгна от Паметника на Васил Левски, по бул. "България", затвори за кратко кръговото..

публикувано на 10.09.21 в 17:21

6 силни отбора ще мерят сили в детския футболен турнир за Купа "Кърджали"

Шест много силни отбора ще спорят в третото издание на детския футболен турнир „Купа Кърджали 2021“ . Надпреварата ще се състои от 8 до 10 септември, съобщи президентът на Футболен клуб „Кърджали“ Севди Шефкет. Той уточни, че за призовите места ще мерят сили на терена едни от най-добрите детски футболни школи в страната - „Берое“ (Стара Загора), „Черно..

публикувано на 06.09.21 в 17:13