Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели организира среща-семинар със земеделски производители от Ардино

Атидже Алиева-Вели, член на Европейския парламент, група (Обнови Европа - Renew Europe.) и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, организира семинар-информационна среща на тема „Реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП)  2021 - 2027  със земеделските производители и потенциални бенефициенти по програмите на Европейския съюз от Ардино. Събитието се проведе в салона на градското читалище при спазване на противоепидемичните мерки.

На срещата присъстваха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, областният председател на ДПС Ресми Мурад, народните представители от ДПС в 46-то Народно събрание Кърджали Адлен Шевкед и Байрам Байрам, зам.-председателят на ЦОС на Младежко ДПС Нилгюн Исмаил. Тук бяха още председателят на общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, председателят на Общински съвет-Ардино Сезгин Байрям, кметове на населени места.

Евродепутатът от ДПС (Обнови Европа – Renew Europe.) Атидже Алиева-Вели запозна земеделските стопани и кметове на населени места с промените, които предстоят в новата европейска Обща селскостопанска политика 2021 – 2027 година.  Сподели, направеното от представителите на ДПС в процеса на преговорите. „Новата ОСП, която ще започне да се прилага от началото на 2023 г., има за цел да насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който може да подкрепи поминъка на земеделските стопани и да осигури здравословна и устойчива храна за обществото, както и жизнеспособни селски райони“, заяви Атидже Велиева-Али. Тя подчерта, че преходът към устойчиво селско стопанство заема централно място в Европейския зелен пакт. Основни части на пакта за Стратегията  „От фермата до трапезата“, Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030“. За периода 2023-27 г. ОСП ще бъде изградена около девет ключови цели, като гарантиране на справедливи доходи за земеделските стопани, увеличаване на конкурентоспособността, възстановяване на баланса на силите в хранителната верига, грижа за околната среда. За България са предвидени 15 милиарда лева за сектор „Земеделие“

По време на срещата Атидже Алиева-Вели заяви, че ДПС е бил активен участник в процеса на изработване и отстояване на основни елементи от структура на новата ОСП на Съюза в Европейския парламент. „Движението работеше за изграждането на Обща селскостопанска политика, която да насърчава и подпомага устойчиво и модерно земеделие, с грижи към хората и природата. За партията бе важно да се предвидят и целенасочени мерки за стимулиране на млади фермери, което да осигури приемственост в сектора“, категорична бе Атидже Велиева-Али. Тя подчерта, че е от изключително значение ДПС да има силно представителство в следващото 47-мо Народно събрание.  „Ако досега Европа определяше рамката си за развитие на 7 години, в момента Европа ще начертае един хоризонт до 2050 г.. И през следващите 2 години България ще трябва да има ясни стратегически планове за следващите 30 години. Затова следващото Народно събрание и следващото правителство ще начертаят нашия живот за 30 години напред“, заяви Атидже Велиева-Али.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан уточни, че Първият планов период на ЕС е бил по-благоприятен за общините от ДПС, отколкото Вторият. „Сега очакваме Третият планов период да бъде, както Първият, за да може да реализираме повече проекти“, заяви инж. Изет Шабан.

Семинарите за реформата в ОСП продължават. Днес (събота) евродепутатът от ДПС Атидже Велиева-Али ще има информационни срещи със земеделски стопани от Джебел и Черноочене. В петък представителят на ДПС в Европейският парламент имаше срещи в общините Момчилград, Кирково, Крумовград и Кърджали.


Галерия

Вижте още

Ресторантьори изнемогват с персонала заради изискването за зелен сертификат

Ресторантьори изнемогват с персонала заради изискването за зелен сертификат. Те коментират, че допълнително се утежнява работата на персонала, който трябва да проверява клиентите за наличието на сертификат. Ето какво казаха кърджалийците Кадир Мустафов и Атанас Атанасов пред репортера Илияна Типова. Кадир Мустафов: „ Сервитьорите нямат..

публикувано на 26.10.21 в 14:57

В гимназията по строителство "Христо Смирненски" празнуват Деня на строителя

В  гимназията по строителство "Христо Смирненски" в Кърджали започнаха мероприятията по случай професионалният празник на строителя, който се отбелязва на 26 октомври, Димитровден.  Инж.Андрей Димитров, организатор на проявите: „Проявите в Строителния техникум в Кърджали продължават с няколко състезания-Строителна щафета, построяване на..

публикувано на 26.10.21 в 14:24

РДПБЗН-Кърджали провежда пожаро-тактическо учение

Започна пожаро-тактическо учение за действия при критична ситуация във Водното огледало в Кърджали. Щабът на учението е разположен в района на Ардинския мост. Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали комисар Сергей Заимов каза, че в учението участват общо 20 единици техника и 50 пожарникари...

публикувано на 26.10.21 в 14:15

Демонстрационно гласуване в област Кърджали

От 1 до 5 ноември в сградата на сградата на общинска администрация Кърджали от 9 до 17 часа ще има екипи на Районната избирателна комисия, които ще разясняват начина, по който ще става гласуването с демонстрационните машини.   На 3 ноември от 9 до 17 часа демомашини ще има в с. Мост в сградата на кметството, а в с.Опълченско също кметството ще са..

публикувано на 26.10.21 в 13:09

Почитаме светеца воин вкмч. Димитър Солунски

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата ни столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 10:21

Община Кърджали: От 27 октомври далекопроводът между Марица Изток и Неа санта ще бъде под напрежение

Във връзка със завършили дейности по изграждане на новия далекопровод 400 киловолта между Марица Изток и Неа санта, република Гърция, на територията на Република България, и землищата през които преминава той, информираме гражданите, че същият ще бъде под напрежение от 27 октомври 2021 година. Това съобщиха от общинската администрация. На..

публикувано на 26.10.21 в 10:05

„Фейсбук пейпърс“: Социалната мрежа подхранва реч на омразата и фалшиви новини

Нови разкрития, публикувани от водещи световни медии, потвърждават съмненията, че най-голямата социална мрежа в света - Фейсбук - подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. АП, в. „Вашингтон пост“ и тв Си Ен Ен публикуваха така наречените „Фейсбук пейпърс“, които показват, че ръководството на компанията на Марк..

публикувано на 26.10.21 в 09:51