Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът от ДПС Атидже Алиева-Вели организира среща-семинар със земеделски производители от Ардино

Атидже Алиева-Вели, член на Европейския парламент, група (Обнови Европа - Renew Europe.) и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, организира семинар-информационна среща на тема „Реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП)  2021 - 2027  със земеделските производители и потенциални бенефициенти по програмите на Европейския съюз от Ардино. Събитието се проведе в салона на градското читалище при спазване на противоепидемичните мерки.

На срещата присъстваха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, областният председател на ДПС Ресми Мурад, народните представители от ДПС в 46-то Народно събрание Кърджали Адлен Шевкед и Байрам Байрам, зам.-председателят на ЦОС на Младежко ДПС Нилгюн Исмаил. Тук бяха още председателят на общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов, председателят на Общински съвет-Ардино Сезгин Байрям, кметове на населени места.

Евродепутатът от ДПС (Обнови Европа – Renew Europe.) Атидже Алиева-Вели запозна земеделските стопани и кметове на населени места с промените, които предстоят в новата европейска Обща селскостопанска политика 2021 – 2027 година.  Сподели, направеното от представителите на ДПС в процеса на преговорите. „Новата ОСП, която ще започне да се прилага от началото на 2023 г., има за цел да насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който може да подкрепи поминъка на земеделските стопани и да осигури здравословна и устойчива храна за обществото, както и жизнеспособни селски райони“, заяви Атидже Велиева-Али. Тя подчерта, че преходът към устойчиво селско стопанство заема централно място в Европейския зелен пакт. Основни части на пакта за Стратегията  „От фермата до трапезата“, Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030“. За периода 2023-27 г. ОСП ще бъде изградена около девет ключови цели, като гарантиране на справедливи доходи за земеделските стопани, увеличаване на конкурентоспособността, възстановяване на баланса на силите в хранителната верига, грижа за околната среда. За България са предвидени 15 милиарда лева за сектор „Земеделие“

По време на срещата Атидже Алиева-Вели заяви, че ДПС е бил активен участник в процеса на изработване и отстояване на основни елементи от структура на новата ОСП на Съюза в Европейския парламент. „Движението работеше за изграждането на Обща селскостопанска политика, която да насърчава и подпомага устойчиво и модерно земеделие, с грижи към хората и природата. За партията бе важно да се предвидят и целенасочени мерки за стимулиране на млади фермери, което да осигури приемственост в сектора“, категорична бе Атидже Велиева-Али. Тя подчерта, че е от изключително значение ДПС да има силно представителство в следващото 47-мо Народно събрание.  „Ако досега Европа определяше рамката си за развитие на 7 години, в момента Европа ще начертае един хоризонт до 2050 г.. И през следващите 2 години България ще трябва да има ясни стратегически планове за следващите 30 години. Затова следващото Народно събрание и следващото правителство ще начертаят нашия живот за 30 години напред“, заяви Атидже Велиева-Али.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан уточни, че Първият планов период на ЕС е бил по-благоприятен за общините от ДПС, отколкото Вторият. „Сега очакваме Третият планов период да бъде, както Първият, за да може да реализираме повече проекти“, заяви инж. Изет Шабан.

Семинарите за реформата в ОСП продължават. Днес (събота) евродепутатът от ДПС Атидже Велиева-Али ще има информационни срещи със земеделски стопани от Джебел и Черноочене. В петък представителят на ДПС в Европейският парламент имаше срещи в общините Момчилград, Кирково, Крумовград и Кърджали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски. Съгласно..

публикувано на 26.07.24 в 16:59

До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 16:00

ДПС без Пеевски излязоха с декларация в която се твърди за натиск върху тях

Народните прадставители от ДПС без Пеевски излязоха с декларация в която се твърди за натиск върху тях. Причината, която се изтъква е вчерашните уволнения на областните управители и получена информация за среща между представители на КПКОНПИ, НАП и Министъра на финансите, с "притеснителното участие на трето лице". Според декларацията, на тази среща е..

публикувано на 26.07.24 в 13:56
Доц. д-р Петър Шишков

Доц. д-р Петър Шишков е починалият при трагедията в Елин Пелин

Починалият при трагедията в Елин Пелин е доц. д-р Петър Шишков, съобщиха от Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". Доц. д-р Петър Шишков бе преподавател и във филиала на МГУ в Кърджали. Той бе и един от събеседниците в Радио Кърджали, като обогатяваше нашите слушатели с експертното си мнение.  Академичната общност отдава почит и уважение към..

публикувано на 26.07.24 в 13:34

Откриват паметник на Капитан Петко войвода в Стойките

Бюст-паметник на Капитан Петко Войвода  открива тази събота в  смолянското село Стойките.  Катализатор на  идеята и дарител е родолюбецът Наско Гелимачев  от Ивайловград. Досега той е помогнал да се изградят  25 паметници на воеводата,  в това число в родното място на  Капитан Петко Войвода - Есими  . А на какво може да научите националния..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Задържан е 62-годишен мъж, който е срязал вратата към двора на съселянин

За повреда на входна врата на къща 62-годишен е задържан в Районното управление в Кирково. Около 18 часа вчера в село Шумнатица мъжът срязал метална врата към двора на 76-годишен местен жител. По първоначални данни спор, свързан с имота, е мотив за деянието. Група „Охранителна полиция“ в РУ – Кирково извършва проверка с оглед на чл.216, ал.1 от..

публикувано на 26.07.24 в 10:00

Изтича срокът за покриване на част от производствените разходи на стопани

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13 млн. лв.,..

публикувано на 26.07.24 в 09:40