Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светломира Димитрова: 100-годишен юбилей за БМЧК



Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е една от онези организации, с които България се гордее. С дългогодишни традиции, постоянно развиваща се, изтъкана  от желанието и амбициите на младото поколение за по-добър заобикалящ ни свят. Българският Червен кръст (БЧК) става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец през 1885 година.

Страната ни е 19-а в света, учредила през 1878 година свое национално червенокръстко дружество, а от 1 март 1884-а българското правителство формално се присъединява към Женевската конвенция. Официално Младежкото червенокръстко движение е основано през 1921 година.

По случай  100-годишнината на Българския младежки червен кръст разговаряме със Светломира Димитрова, специалист младежки дейности и безвъзмездно кръводаряване в Секретариата на Областния съвет на БЧК .

- Как с няколко думи бихте описали БMЧК днес?

Разбира се със заглавието на нашия филм „Столетници с млади лица“. БМЧК днес със сигурност е по – различна организация от преди век, но съдържанието й по същество е абсолютно същото – да помагаш, да се учиш, да намираш себе си, да виждаш добротата във всичките й отражения. БМЧК все пак е най – голямата младежка организация в България и само 100 години не са ни достатъчно, за да покажем всичките си лица на доброта.

- Как изглежда вашата годишнина във факти и цифри? Брой млади хора, преминали през организацията, настоящи членове. Брой хора, на които сте помогнали с дейността си?

Хиляди млади хора са преминали през Организацията за тези сто години и всеки със сигурност е помогнал на поне един човек в нужда, защото както знаем „…ако до всяко добро същество застане поне още едно“. При младежите текучеството е голямо поради възрастовия диапазон на членовете на БМЧК -14-26 години. Настоящите ни членове към днешната за цялата област са над 200, разпределени в 10 клуба.

- Как млад човек може да се присъедини към регионалния си клон и какви са изискванията, на които трябва да отговаря? Ще премине ли той през някакво специално обучение?

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е доброволна младежка организация, която е неразделна част от Българския Червен кръст и принадлежи към Международното младежко червенокръстко движение. Всеки млад човек може да се запише чрез попълване на анкетна карта тук в офиса или чрез нашите клубове в областта. Младите доброволци работят в клубове, организирани в учебните заведения (училища, университети), по местоживеене и по интереси. БМЧК осъществява програми за обучение, дейности и услуги сред децата и младежите в следните приоритетни области:

- намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младежите;

- обучение по първа долекарска помощ;

- оказване на първа психологична помощ и психосоциална подкрепа;

- превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите;

- здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот;

- разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение;

- развитие на доброволчеството;

- социално-помощна дейност и застъпничество за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в социални институции и др.

Чрез своите доброволци в цялата страна и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги, БМЧК приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията, уважението към различията и културното многообразие.

- Какъв процент от членовете на Българския младежки Червен кръст се прехвърлят в Българския Червен кръст, след като минат определената възраст?

Влезнеш ли веднъж в света на доброволчеството, както се казва излизане няма. Хората носят доброто в себе си и когато разберат, че могат да го изразяват по подходящ начин и когато видят обратно в очите на другите добрините си- това е искра, която винаги искаш да поддържаш.

Не мога да кажа точен процент, тъй като в нашия регион е характерно след завършване на средното образование, младежите да продължат висшето си образование в по-големите градове. Но вярвам, че всеки преминал през младежката ни организацията продължава да работи за намаляване на социалната и здравната уязвимост и да прилага всичко научено при нас.

- Кои са актуалните инициативи, върху които работите в момента на национално ниво?

Още от началото на календарната година стартирахме с различни дейности и инициативи за промотирането на дейността на БМЧК. През април стартира кампанията "Умножи доброто", като засадихме 100 дръвчета в цялата страна, като 10 от тях бяха в област Кърджали. През месец август, по повод деня на Младежта, имаше още една голяма капания Умножи доброто, част 2, където в цяла България се провеждаха различни дейности, обучения и промотиране на дейността на организацията. На национално ниво се подготвят поредица от видеа с послания от нашите членове - като част от националната кампания, свързана с доброволчеството през социалните медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100 годишнината на БМЧК. А също и книга за годишнината, която ще бъде тържествено представена в Националната библиотека. Книгата се казва "Аз служа. 100 години БМЧК". С БНТ е заснет и документален филм за организацията.

- А има ли дейности, които са присъщи само на Младежкия червен кръст и липсват при „големия“ Червен кръст?

Както вече казах Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е организация, която е неразделна част от Българския Червен кръст и принадлежи към Международното младежко червенокръстко движение. Разбира се има инициативи и кампании, които ни отличават, но крайната ни цел е една – да сме полезни на обществото. И все пак това, което ни прави по-различни са обученията, които провеждаме по училищата на принципа „връстници обучават връстници“ по различни теми, касаещи младите хора, като целта на тези обучения е да намалим здравната им уязвимост.  От няколко години БМЧК има своя четиристепенна Сертификационна система за доброволците, които участват в специализирани обучения по различни теми и биват сертифицирани за това. В рамките на различни програми на БМЧК печелим и реализираме малки проекти. Отличава ни и традиционната ни Великденска фондонабирателна кампания за попълване на фонд „Милосърдие“ на Областния съвет, чрез който ежегодно се оказва финансова подкрепа на лица и семейства, изпаднали в особено тежко материално, здравословно и ли уязвимо положение, както и други нетипични дейности като представяне на куклени театрални постановки, работа с деца ползватели на социални услуги в областта и др.

- Разкажете ни за постижения през годините, с които се гордеете.

  От 2010 година Дирекция БМЧК дава възможност на областните младежки организации да кандидатстват с проект ”Годишни награди на БМЧК” в направленията, по които работи Младежкия Червен кръст. Горди сме да споделим, че през годините БМЧК – Кърджали е спечелил 5 годишни награди в размер на 5000 лева  в направленията: Здравна просвета,  Развитие на доброволчеството – 2 награди, Социално – помощна дейност и Първа долекарска помощ, първа психологична помощ и психосоциална подкрепа.

  През последните 8 години доброволците на БМЧК спечелиха и реализираха  12 малки проекти на обща стойност 18 535,97 лева насочени към намаляване на социалната и здравна уязвимост на младите хора.

Постиженията ни в социално – помощната ни дейност също не са за пренебрегване, само през последните 12 години младите червенокръстци са набрали парични средства, хранителни продукти и  хигиенни материали на стойност 79 879 лева, с които са подпомогнали хиляди деца и семейства и възрастни хора в риск.

Оценка за работата на нашите доброволци е и участието на част от тях им в провеждането на летни лагери за деца със СОП, деца-бежанци, деца ползватели на услугите на БЧК, както и в традиционните Летни академии за доброволци, организирани от Дирекция БМЧК, където те изпълняваха ролята на аниматори и модератори.

Не може да не ни радва факта, че членовете ни Узай Кабакчъ, Окан Моллов и Таня Събева представиха БМЧК с участието си в 58 и 59 –ти Международен летен лагер за сътрудничество в Лангенлойс, Австрия, а Деница Георгиева в качеството си на Секретар на Оперативното бюро на БМЧК участва в академия за млади лидери на Датския Червен кръст.

Признание за добрите качества и лидерските умения на наши доброволци бе избора на Таня Събева, Елена Георгиева, Никола Ригов и Деница Георгиева за членове на Оперативното бюро и Проверителната комисия на БМЧК по време на Националните събори на БМЧК през годините. Доброволци като Катерина Дикмева и Александра Йовчева дори имаха възможността да работят в Дирекция „БМЧК“ към НС на БЧК – София.

- Как се включи организацията в полза на обществото по време на пандемията от Covid-19?

Още от самото начало на пандемията ние мобилизирахме целия си доброволчески ресурс, за да изпълняваме доста по-голям обем от дейности и да поемем многото допълнителни ангажименти и задачи, които възникнаха, независимо от риска и за нас в тази необичайна сложна ситуация. Още през февруари миналата година започнахме интензивна дейност, за да може организацията да изпълнява всичките си дейности и да бъде в услуга на обществото. Специално за нашата област се появиха много от т.н. „Спонтанни“ доброволци. Разбира се, младежите, които бяха под 18 год възраст нямаше как да оставим на работа на „терен“. Но пък те бяха първите, които се сетиха да правят онлайн видеа, с които да покажат на хората, че не бива да се страхуват, а че трябва да продължим напред – заедно.

- Кои са основните фактори, които движат младежките клубове и тяхното развитие?

БЧМК е доброволна младежка организация, която дава възможност на своите членове да израстват в организацията, да получават нови знания и умения и да работят за намаляване на страданието и за подобряването на живота на хората в неравностойно положение, следвайки седемте принципи най-голямата в света хуманитарна организация.

Това, което мотивира нашите доброволци са приятелствата, които създават, чувството, че са полезни на обществото, удоволствието и резултата от свършена работа, възможността да проявяват инициативност, новаторство, да планират и организират събития, да придобиват допълнителна квалификация, нови знания и умения за презентиране и фасилитиране, да израстват в организацията, доказвайки своите качества и умения,да получават системно признание за своя труд.

През всички тези години дейността на младежките клубове се подкрепя и подпомага от ръководствата на седемте общински организации, някои от тях имат и свои ментори.

С ръка на сърце мога да кажа, че БМЧК – Кърджали е областна младежка организация, която през годините е доказала имиджа си на силна, обединяваща и полезна за обществото младежка организация, известна със своите традиции и иновации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56