Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В СУ "Йордан Йовков" откриха училищна STEM среда

11
Директорът на СУ "Й. Йовков' Недялка Кюпреджиева и зам.министъра на образованието Мария Гайдарова откриват STEM среда в училището
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В СУ "Йордан Йовков" в Кърджали откриха кабинети за наука, технология, инженерство и математика или така наречени STEM кабинети в които участие в обучението на учениците ще вземат и роботи.

Това е реализиран проект по програма на Министерството на образованието – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

„Тези кабинети са оборудвани учебни пространства в които са засегнати всички STEM дисциплини. Учениците работят с техника, която е високо технологична с идеята да се развива креативността, проекто-базираното обучение и проблемно-базираното обучение. Това е бъдещето и аз много се радвам, че Министерството на образованието откриха такава програма и успяхме да спечелим този проект. Смятам, че с откриването на STEM центъра нашето училище ще стане по-желано за учениците. Защото технологиите и предприемачеството ще е възможно да се развиват в тези кабинети с идея за в бъдеще да имаме и малък SТЕМ, защото имаме предприемачи в при по-малките ученици.“ Това каза директорът на СУ“ Йордан Йовков“ Недялка Кюпреджиева.  

На откриването присъстваха представители от Регионалното управление по образованието – Кърджали, зам. кмета Катя Митовска и зам. министърът по образованието Мария Гайдарова.

„Това е шанс да се отвори вратата към бъдещето. Да покажем на децата, че има начин технологиите да бъдат в подкрепа на тяхното образование и обучение по начин по който да им даде възможност да мислят креативно, да бъдат иновативни и да мислят за тези професии за в бъдеще за които все още не знаме.“ Това каза зам. министърът по образованието Мария Гайдарова.

След посрещането на г-жа Гайдарова с фолклорни изпълнения на деца от училището, тя и директорът Кюпреджиева прерязаха лентата на новите кабинети и във всеки от тях бяха направени кратки презентации в сферата в която ще се обучават децата – биология, физика, инженерство и математика. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


Вижте още
Реджеп Ердоган

Ердоган: Никога няма да направя компромис по въпроса за лихвите в страната

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма да направи компромис с повишаване на лихвените проценти поради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната. Цитиран от турския телевизионен канал NTV, Ердоган отново защити намаляването на лихвите от централната банка на страната, като каза, че се очаква..

публикувано на 29.11.21 в 15:39

Проливни дъждове и силен вятър затрудниха придвижването в Истанбул

Турските медии съобщават, че проливните дъждове и силният вятър са причина за затруднено придвижване в Истанбул. В Коджаели бурята отнесе покривите на сгради. Отменени бяха планирани курсове на кораби в района на Измитския залив, посочва Си Ен Ен Тюрк. Приливни вълни са залели района близо до плажа. В Бурса бурният вятър повали дърво, за което се..

публикувано на 29.11.21 в 13:18

Без пълен локдаун в Гърция, затягат мерките за неваксинирани

Властите в Атина обмислят ново затягане на мерките, но само за неваксинирани и отхвърлят идеята за пълен локдаун. Засега няма регистриран случай на  варианта Омикрон.  Здравните власти в Гърция отчитат увеличаване на темпа на ваксинация. Според данните на министерството на здравеопазването продължава тенденцията на висок брой заразени и починали в..

публикувано на 29.11.21 в 12:09

Над 100 коли преминаха през пункта на СБА в Кърджали в акция "Зима"

В навечерието на зимата безопасността  и техническата изправност на автомобила на въпрос, който не търпи компромис и половинчати действия. За да не ни изненада отново първия сняг и за да не се случват трагични инциденти с човешки жертви. Успяхме ли да подготвим автомобилите за зимни условия или пак чакаме последния момент?  Автомобилът трябва да е..

публикувано на 27.11.21 в 16:41

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на националния конкурс „Будител“

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на петия национален конкурс „Будител“ и едновременно национална ученическа конференция посветена на 200 годишнината на рождението на Георги Раковски. За пръв път училище получава 4 награди, заяви учителят по история Димитър Димов: „Успяхме да спечелим две първи места в категория "есе", като едното..

публикувано на 22.11.21 в 15:25
Румен Гълъбинов

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста...

публикувано на 22.11.21 в 12:56
Гергана Вакарелова

Гергана Вакарелова: В Германия спазват Ковид-ограниченията, които правят живота нормален

До коледните празници остава почти месец. Тази година те отново, за втори път, ще се проведат в условията на  тежка вълна от Ковид-19.  Заради покачващия се брой нови случаи на заразени с коронавирус, новото управляващо мнозинство в Германия предлага преминаването към работа от дистанция. Достъп до работното място да имат само ваксинирани,..

публикувано на 22.11.21 в 12:39
Подкасти от БНР