Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С щадящи тестове и в Кърджали: От вторник само след тест в клас (обновена)

Снимка: архив



Вторник 16.11.2021г. ще бъде първият учебен ден за малките ученици в Кърджали чрез щадящо тестване. Изследванията ще се правят два дни седмично - вторник и четвъртък, като ще се провеждат в класните стаи преди часовете.

Тестването ще се извършва най-малко от двама души - учители, непедагогически персонал или медицински лица притежаващи зелен сертификат, като 100 лв. месечно ще получават учителите, които тестват ученици за COVID-19.

Промените са наложени със съвместна заповед на Министерството на образованието и науката и на Министерство на здравеопазването с която са утвърдени насоки за работа в COVID-19, заяви Ангелина Костова,, изпълняваща длъжността началник на РУО-Кърджали.

В заповедта е вписано, че в общини с 14 дневна заболеваемост над 250 на 100 000 заболели с коронавирусна инфекция се налагат щадящи тестове в училищата. Припомняме, че преди тази заповед условието беше 500 на 100 000 заболели.

Според новите критерии  в обсега на щадящите тестове влизат общините Кърджали, Ардино и Крумовград. Същевременно родителите ще трябва да подават нови декларации за съгласие децата им да бъдат тествани, тъй като вече подписаните от тях са за съгласие ако заболеваемостта е над 500 на 100 000 при 14-дневна база.

Към момента област Кърджали разполага с 7500 теста на съхранение в РУО. 3500 от тях ще са нужни за тестване на децата през идната седмица , като за всяка следваща ще се доставят регулярно необходимите тестове.

Тестовете ще се правят с изследване на слюнка, като детето ще отделя слюнката си в торбичка или фунийка, след което тази проба се смесва с реактив, а капки от смесената течност се поставят върху тестова плочка. 

Резултатът от теста се отчита между 15 и 30 минути след това. Важно за уточнение е че децата не трябва да са яли и пили течности минимум 30 минути преди теста.

При положителен тест на дете, то се изолира от останалите, а в същия ден тестът трябва да се повтори, но този път в лаборатория. Ако резултатът отново е позитивен, се карантинира цялата паралелка.

Децата чиито родители не са декларирали писмено съгласието си за тест ще учат дистанционно.

Радио Кърджали ще отправи и официално запитване към Министерството на образованието за това какво налага промяната в ръста на заболеваемостта от 500 на 250 на 100 000 души .

Подробности чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Ангелина Костова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20

Стотици се събраха на мевлид на връх „Алада“ въпреки юлските горещини

Въпреки юлските горещини, за поредна година стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Срънско и неделинските Гърнати и Бурево, както и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Той се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”. Мевлидът бе на височина 1241 метра и бе уважен от..

обновено на 14.07.24 в 15:45

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15