Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Германия с надежда за България

3
Гергана Вакарелова, Руси Петков, Ивана Зидарова
Снимка: личен архив

Трима млади българи - студенти в Германия, днес отиват за трети път тази година до изборните урни, за да гласуват за по-доброто бъдеще на родината си. Гергана Вакарелова, Ивана Зидарова и Руси Петков са от Кърджали, приятели са от детските си години. И тримата са завършили езиковата гимназия в Кърджали, а днес учат също близо един до друг в провинция Северен Рейн Вестфалия.

Ивана Зидарова учи психология и живее в Кьолн и мечтае за деня, в който ще започне да упражнява професията си: "Аз обичам моята специалност и обожавам моята бъдеща професия. И това, което ми харесва е, че можеш да подобриш живота на някого, който страда и можеш да подобриш живота на някого, който не успява да излезе от своите поведенчески навици....Можеш да му помогнеш да се развие".

Руси Петков е бъдещ архитект от университета в Аахен и смята, че в следващите години архитектура и КОВИД ще вървят ръка за ръка. "....в архитектурата е изключително важно да можеш да се променяш. И сега, ни предстоят много интересни години, в които дизайнът на сгради, и на градове, ще бъде много повече концентриран към тази тема, с големите пандемии. Как могат всъщност градовете ни и офисите да се пригодят към такива случаи".

Гергана Вакарелова е студентка по медицина в Есен и вярва, че да лекуваш е велика мисия. ".....колкото повече време прекарвам в тази специалност, и като сестра, и един ден като лекар, и сега като студентка, съм благодарна, че точно нея съм избрала. Защото благодарността в очите на пациент, когато си му помогнал, не може да се сравни с абсолютно нищо друго на този свят. Също така болката, която ние преживяваме заедно с нашите пациенти, не може да се сравни с  никое друго чувство на този свят".

И тримата млади кърджалийци нямат никакви съмнения, че трябва да гласуват: "Това е най-важното право, а и най-важното задължение, което имам. Как мога после да се оплаквам, ако нещо не се случва така както си го представям, ако преди това не съм гласувала".

"За мен аз съм взела решението да живея в чужда страна, поради ред лични причини, но смятам, че съм отговорна към родителите ми, към семейството ми, към приятелите ми".

"Разбира се, че е важно. Аз лично смятам, че всеки зрял човек е длъжен да упражни правото си на глас и да отстоява позицията си в обществото".
Настроенията сред българската студентска общност в Германия са за висока избирателна активност, потвърждават Руси, Гергана и Ивана.
В Кьолн и Есен има разкрити избирателни секции и на Ивана и Гергана няма да им се наложи да пътуват в съседен град, за да упражнят правото си на глас. В Аахен обаче няма избирателна секция и Руси ще пътува 15-на минути до най-близкия град в Нидерландия - Ваалс, където е разкрита такава. България има нужда от промяна, смята Руси. "Лично според мен трябва да се променят всички познати лица в политиката и трябва да дойде една нова вълна от млади и кадърни хора, които да покажат правилния път....". "Това, което за мен е много важно е, да видя хората будни и да излязат от тази апатия и пасивност, в която са изпаднали. Според мен това е най-големият проблем..."
Много практична трябва да е промяната в България според Гергана: "Основно мисленето, и основно вярата в институциите. Защото сега покрай кризата с коронавируса виждаме, че българинът не вярва в институции. Това е основният проблем. Другият основен проблем е, че тези институции, не стоят авторитетно".
За Ивана парламентарният вот е по-важен от президентския. Тя се надява след изборите бързо да се сформира правителство, да има промяна в политиката и повече конкретика и действия от страна на правителството във всички сфери на социално-икономическия живот на България.

"Макар че това са много абстрактни неща, представям си по-малко корупция, представям си стабилно правителство."

Спазването на правилата от хората в Германия е едно от нещата, които Руси би искал да види и в България.
"Може би донякъде дисциплината на хората, въпреки че и тя трябва да има своите граници, и липсата на арогантност, са две много важни неща, които биха помогнали на нашата страна".

Много от младите българи в Германия вече са направили своя избор да живеят и работят там, след като завършат образованието си. Други са категорични, че ще се завърнат в родината си. Някои все още не са решили. Но всички млади хора в чужбина носят България в сърцето си и мечтаят за нейното по-добро бъдеще. Не правят изключение в това и Гери, Ива и Руси.


Повече чуйте в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След горещата вълна в Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки, круши и..

публикувано на 24.07.24 в 12:10

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 24.07.24 в 11:12

В пожара на гръцка територия няма промяна

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  В България е локализиран огънят в ямболските села Воден,..

публикувано на 24.07.24 в 10:50
Поздрав от българския Модул за наземно гасене на горски пожари в Р Гърция

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта при..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на комисията..

публикувано на 23.07.24 в 14:00

В Кърджали за четвърти път пръскат срещу кърлежи и комари

Тази вечер от 21:00 до 06.00 ч. сутринта на 19 юли /петък/ 2024г. ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това съобщават от общинската администрация в Кърджали.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите..

публикувано на 18.07.24 в 16:46

Проверяват двама шофьори, опитали да набедят жени за превишена скорост

Двама мъже са направили опит да прехвърлят вината си за скоростно шофиране върху жени. От МВР-Кърджали съобщиха, че в Районното управление в Кирково са започнати две проверки за  потвърдени неверни данни в писмена декларация във връзка с издадени електронни фишове за превишена скорост.  Собственици на леки автомобили „Тойота“ и „Мерцедес“ са подали..

публикувано на 18.07.24 в 10:28