Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90 000 души са гласували в Турция

Снимка: Тоня Димитрова

Над 90 000 души са гласувалите на вота две в едно в Турция. Подобна активност е имало само през 2009-та година на президентските избори. 

При обработени 21.21 % от протоколите Мустафа Карадайъ е на първо място във вота за президент, на второ се нарежда проф. Анастас Герджиков, а на трето Румен Радев. В парламентарния вот на първо място е ДПС с 95.54% от бюлетините, а на второ място е коалицията ГЕРБ – СДС с 1.94 на сто от подадените гласове. 

Избирателната активност в Турция е три пъти по-висока в сравнение с вота през юли. Само в Бурса  и Истанбул са гласували над 55 500 души. 27 713 души са гласували в Истанбул до 21 ч, броят им за Бурса е 27 860 души. За сравнение на вота през юли в цяла Турция своя глас дадоха около 28 000 души. 

Масово секциите в Турция приключиха изборния ден в ранните часове на деня. Най-голямо забавяне е имало не заради 100-процентното броене на разписките, а заради попълването на два отделни протокола – за президентския и за парламентарния вот. 

По-дълго е било и чакането на потвърждение от ЦИК преди закриване на секцията, тъй като там документите се обработват по реда на постъпването им. На много места са подадени сигнали, че машините са блокирали често по време на вота – в такава ситуация не е можела да се анулира започнатия вече процес на подаване на вот  и при повторно гласуване на избирателя се оказва, че накрая той е гласувал два пъти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно с кратки превалявания в сряда

През нощта ще е предимно ясно. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Северозападна България и на места там ще превали.  Утре в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Нов асфалт, бордюри и тротоари за още 3 улици в момчилградски квартал

Напълно обновени са три улици в момчилградския квартал "Мамулица". Средствата за ремонта са осигурени по спечелен проект от МИГ "Момчилград - Крумовград".  Напълно преасфалтирани са ул. "Ген. Столетов" и алея към нея, ул. "Първа" и ул. "Рила". Подменени са амортизираните тротоарни плочки и бордюри.  Поставени са специални тактилни плочки и са скосени..

публикувано на 21.05.24 в 17:20

Кампания на червенокръстци - "Май месец за мерене"

На 21- ви май, в градинката срещу ресторант „Москва“ в Кърджали, за поредна година се проведе Национална Кампания MMM - Май Месец за Мерене.  Целта на кампанията е профилактика и превенция на хипертонията, която е водещо заболяване сред българските граждани. За целта на място се измерва кръвно налягане, попълва въпросник и се обсъждат рисковите фактори..

публикувано на 21.05.24 в 16:45

1,3 млн. евро от ЕС са вложени в област Кърджали

Областна администрация в Кърджали  е изпълнила проекти с европейски средства, които пряко оказват влияние върху живота на хората, заяви областният управител Никола Чанев пред журналисти.  Той даде пример с проект по програма ИНТЕРРЕГ за защита от бедствия в който участват наши и гръцки региони.  Проекта се изпълнява с още седем партньори с бюджет..

публикувано на 21.05.24 в 15:20
Снимка: ЛРС- Чупрене

Зарибиха с балканска пъстърва река Черна

Националната електрическа компания (НЕК) зариби река Черна в района на смолянския квартал Устово с над хиляда балкански пъстърви.  Акцията се състоя с помощта на доброволци от Риболовно сдружение "Олимпик 2002", които предоставиха експертна подкрепа и пуснаха малките пъстърви в реката.  Зарибяването се осъществи в присъствието на експерти от..

публикувано на 21.05.24 в 15:10

До два месеца приключва поредният проект на Перперикон

До два месеца приключва поредният проект на Перперикон, който вече е един от най-разпознаваемите туристически обекти в страната. Това съобщи заместник-кметът на Кърджали Даниел Делчев пред журналисти в Кърджали: “Остава да се изпълняват последните дейности свързани с видеонаблюдение и осветление. След което ще имаме един завършен туристически обект”,..

публикувано на 21.05.24 в 14:46

Пожарникарите от Кърджали победители в областно състезание

в Момчилград се проведе областното състезание по пожароприложен спорт между отборите на Районна служба "Пожарна безопаснотс и защита на населението" (РСПБЗН) в Кърджали, Момчилград, Крумовград, Подкова, Ардино и Джебел при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защина на населението" (РДПБЗН) - Кърджали. Надпреварата протече в четири дисциплини:..

публикувано на 21.05.24 в 13:15