Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

Има рискове икономиката на България да влезе в състояние на стагфалция

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани ПетроваВ Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста.

Ще стигне ли времето да бъде внесен и гласуван бюджета за 2022 година? Това е въпросът който вълнува милиони българи в края на напрегната и изпълнена с избори 2021 година. Служебното правителство спомена и за консервативен бюджет. Но няма как в бюджета да не се предвидят и достатъчно средства за компенсиране на доходите заради инфлацията, за реформи във важни сфери като здравеопазване и образование, пари за анти Covid мерки. Неизбежно трябва да има и сума за кампания за ваксиниране.Същевременно обаче е необходимо преди това и актуализиране на сегашния бюджет.

Или иначе казано много работа, малко време. Ще стигне ли то да се изготви бюджета и може ли да се комбинира с макрорамката зa следващите 3 гoдини, попитахме икономистът Румен Гълъбинов:

“Кoгaтo зaпoчнaхa дeбaтитe зa aктуaлизaциятa нa бюджeтa прeди мeceци кaзaх, чe дo крaя нa гoдинaтa щe имa нуждa и oт oщe eднa дoaктуaлизaция и вeрoятнo тaкa щe cтaнe. Тя дa ce извърши oт cлeдвaщoтo НC. Тoвa щe cтaнe пo врeмe нa oбcъждaниятa зa "Бюджeт 2022" и мaкрoрaмкaтa зa cлeдвaщитe 3 гoдини. Щe бъдe нaтoвaрeнo зa хoрaтa, кoитo щe взимaт рeшeния cлeд избoритe"

В момента има рискове икономиката на България да влезе в състояние на стагфлация, каза още Гълъбинов. При стагфлацията падат спестяванията и пада покупателната способност. Расте обединяването  и неравенството. Икономиката връща по-малко добавена стойност и генерира по-ниски доходи. Високите цени от своя страна удрят спестяванията и хората обедняват още повече. Намалените спестявания карат банките да вдигат лихвите и стесняват възможностите за кредитиране на бизнеса, каза икономистът.

“Мeжду 3 и 6 мeceцa щe ce уceщa oщe движeниeтo нa цeнитe и увeличeниeтo нa инфлaциятa. Ceгa ca ни нeoбхoдими крaткocрoчни рeшeния. Кaтo изтoчници зa финaнcирaнe мoгaт дa ce пoлзвaт и зaeмни cрeдcтвa - тoвa, кoeтo и прaвим в мoмeнтa - Бългaрия тeгли вътрeшни зaeми, eмитирa държaвни цeнни книжa. Би мoглo дa ce cтигнe и дo вaриaнт зa взимaнe нa външeн зaeм - имaмe пo лимитa ocтaнaли мaлкo нaд 2 млрд. eврo", кaзa oщe икoнoмиcтът.

Тепърва ще им идват на хората  по-големите сметки. Ситуацията на пазара на труда отново се влошава. Ще има спад на заетостта и увеличение на безработицата .  Много хора се охарчиха за лечение, а и поради загубата на работа и клиенти. Сега ще ги смазват сметките за ток, парно, газ, вода и т.н. Ако не се предприемат адекватни мерки може и други проблеми да има, зави икономистът. Лошото е, че спестяванията на доста хора си отидоха последните 2 години покрай пандемията, казва Гълъбинов:

„Задачата е да се забави темпа на поскъпване на живота. Зависи от управлението на държавата.Депозитите на дребните спестители в банките се топят, но вече и сметките и на по-богатите клиенти намаляват.Кризата принуждава хората, които са загубили или са намалили своите доходи, да си теглят от спестяванията. Сега за мен е притеснително, че и емигрантските пари са на исторически минимум. А в други години те спасяваха положението. Накратко: възстановяването ни се забави.“

Трябват ефективни и бързи решения на кризите с пандемията и здравеопазването, както и мерки за справяне с последствията от енергийните цени, казва Гълъбинов.

Подробности относно бюджет 2022 и удачно ли е да се приеме консервативен бюджет, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Румен Гълъбинов.


Вижте още

Ресторантьорите в Кърджали подкрепят легализирането на бакшиша

Ресторантьорите в Кърджали също са „За“ легализиране на бакшиша. От местния бранш подкрепят предложението на председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който смята, че узаконяването е необходимо, тъй като в момента според Националната агенция по приходите бакшишът е незаконен. Областният председател на..

публикувано на 07.02.23 в 16:45
Панахида за 123 години от гибелта на Капитан Петко войвода

В Хасково почетоха 123 години от гибелта на Капитан Петко войвода

Десетки почетоха паметта на една от ембелематичните фигури на българските революционни борби Капитан Петко войвода.  Днес се навършват 123 г. от гибелта на смелия хайдушки войвода и  революционер, посветил живота си на каузата на беломорските българи за тяхната  свобода и обединението им в рамките на свободна и независима България. Поклонението бе..

публикувано на 07.02.23 в 16:27

Отлични са условията за зимен спорт край родопското село Момчиловци

Все повече туристи предпочитат китното родопско село Момчиловци за почивка в зимния период.  Пистите в местността "Картола" край смолянското село предлагат отлични условия за зимен спорт след натрупаният през последните седмици сняг. Те са подходящи за семейства с деца и начинаещи скиори. Пътищата до селото са добре поддържани, това каза Сийка..

публикувано на 07.02.23 в 14:59
Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова...

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Цените на храните на едро у нас са се повиши тази седмица с 0,3 на сто

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто. Поевтиняват доматите, но поскъпват краставиците, червените чушки, морковите, зелето, ябълките, лимоните, портокалите и мандарините...

публикувано на 05.02.23 в 16:04

Ясен е съставът на РИК-Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев ще изпрати в Централната избирателна комисия предложение за състав на РИК-Кърджали, както следва: Председател: 1. Павел Богомилов Гатев –Коалиция „Продължаваме промяната“ Заместник-председатели: 1. Петър Иванов Захариев –Коалиция ГЕРБ-СДС 2. Величка Димитрова Георгиева..

публикувано на 05.02.23 в 15:27
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на..

публикувано на 04.02.23 в 15:24