Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политологът Димитър Димов: Предстои прочистване на политическата сценаПриключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна. У нас обаче никога не е имало избори с по-ниска избирателна активност. Причините, които повлияха на ниския вот, комплексно са чисто човешки, заяви в ефира на радио Кърджали политологът Димитър Димов. Можем да кажем и че промените в изборния кодекс доведоха до ощетяване на изборния процес.

Румен Радев спечели в процентно съотношение пред Герджиков, но за него това е ръст от 1,3 млн. гласове, които е имал на първия тур до 1,5млн, които е получил на балотажа. Това го прави президентът избран с гласовете на най-малка част от българските избиратели до момента. Въпреки данните, това е победа и всъщност и това е реално желанието за президент на българския народ, понеже тези които не са излезли да гласуват явно просто не ги вълнува кой ще ги управлява, казва Димов.

Факта, че един не малък процент от контингента на ГЕРБ е гласувал за Радев също не е изненадващ, казва политологът. По думите му официално ГЕРБ не издигнаха свой член за кандидат и може би заради това привържениците на ГЕРБ не припознаха Герджиков като свои президент.

Поне показахме, че искаме да излезем от политическата криза, казва Димитър Димов. Остава чисто технически егото на партиите да бъде преодоляно. В момента дори и за една година да се състави правителство ще е от голямо значение. Партиите трябва да се прочистят. Трябва да търсят нов път към своите избиратели, заяви политологът.

Цялото интервю на Ангел Шенков с Димитър Димов чуйте в звуковия файл?