Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не, две саксии с мушкато не пазят от Covid-19

Снимка: БГНЕС

На 7 ноември (неделя) водещото заглавие на първа страница в български всекидневник е „Две саксии мушкато пазят от Ковид“.

В публикацията се казва: „Две саксии с ароматно мушкато могат да ни пазят от ковид и всякакви вируси. За това чудо разказват, учените от Ботаническата градина на БАН. Още по-любопитно е, че в семейството на мушкатото влизат дъхавият здравец и ароматното индрише". В публикацията са цитирани доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН в София и Ивон Теофилова, която отговаря за колекцията мушката в Ботаническата градина.

Публикацията под една или друга форма е копирана и в редица сайтове и социални медии. Проверка на Екипа за проверка на факти (ЕПФ) на БНР показа, че тя е достигнала до над 118 000 потребители само във Фейсбук.

В публикацията се твърди още, че: "Истинско чудо срещу вируси, бактерии и Ковид идва от най-обикновените представители на ароматните Мушкатови".

Мнозина потребители са се усъмнили в тези твърдения. Ето един от тях:

Други обаче са повярвали.

Каква е истината?

Мушкатото не предпазва от Covid-19

Екипът за проверка на факти на БНРсе свърза с директора на Ботаническата градина на БАН в София доц. д-р Антоанета Петрова. Тя категорично отрече твърдението, че мушкатото може да ни предпази от Covid-19. Сподели, че думите ѝ са преиначени, че заглавието в публикацията е извадено от контекста на цялото интервю.

Доц. д-р Антоанета Петрова нарече тази част от публикацията „измишльотина“. Тя обаче потвърди други части в статията, като това, че в световен мащаб има увеличено търсене на стайни растения, като добави ,че мушкатата са една от групите, към които се насочват хората, за да се чувстват по-добре в емоционален план, след дълга изолация.

Директорът на Ботаническата градина на БАН в София категорично отрече възможността две саксии мушкато да въздействат върху Covid. Цветето по никакъв начин не лекува инфекцията, посочи още доц. д-р Антоанета Петрова.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването, също категорично отрече възможността две саксии с мушкато да предпазват от Covid-19.

„Не е възможно каквато и да е миризма, аромат и каквото и да е летливо вещество да навлезе вътре във вируса. Той е добре предпазен, тъй като има обвивка и е проблем да се навлезе в него“, каза тя пред БНР.

Освен това в препоръките за предпазване от заразяване с коронавирус на Европейската агенция по лекарствата, Световната здравна организация, българското Министерство на здравеопазването (виж по-долу) - никъде не се споменава, че ароматерапията или наличието на определен вид цветя вкъщи може да предотврати заразяване с Covid-19.

Заключение

Твърдението „Две саксии мушкато пазят от Ковид“ е невярно.

Но с оглед на:

  • твърдението и публикацията се появяват в неделен брой на всекидневник, когато по принцип се търсят по-леки четива,
  • финансовите трудности, които изпитват вестниците в последните години,
  • факта, че под това заглавие подробно е разказано за изложбата с колекция от растения и цветя на Ботаническата градина на БАН, включително с полезна и интересна информация за различни видове,

правилната оценка е КЛИКБЕЙТ.

КЛИКБЕЙТ е твърдение, което звучи сензационно и цели привличане на вниманието на аудиторията с финансова цел или за повече четения, но фактически няма аргументация в последващия текст.

Ваксинация, а не мушкато предпазва от Covid-19

Проф. Радка Аргирова каза, че единственото нещо, което може да ни предпази от коронавируса, са ваксините.

„Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу тежко протичане на Covid-19, включително заболяване, причинено от Делта варианта на вируса“, се казва в последната информация на Европейската агенция по лекарствата.

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че ваксинацията и спазването на мерките са единствените начини за предотвратяване на заразяване с коронавирус. В препоръките се казва, че носенето на маска, която покрива носа, устата и брадичката, миенето на ръцете и спазването на физическа дистанция са мерките, които могат да предпазят от заразяване.

Българското Министерство на здравеопазването и сайтът coronavirus.bg също дават препоръки за предотвратяване на инфекцията от Covid-19. Те също включват хигиена, дезинфекция, физическа дистанция и носене на маска./p>

Трябва да се има предвид обаче, че ваксинацията срещу Covid-19 не е панацея срещу заразяване или заболяване, тя обаче намалява тези вероятности и допринася за по-лекото протичане на болестта.

В едно от последните съобщения на СЗО Европа (от 23 ноември) се посочва, че се увеличават доказателствата за намаляване на връзката между защитата, която дават ваксините, и лекото протичане на болестта. Затова СЗО препоръчва бустерната доза за най-уязвимите групи, включително с компрометиран имунитет, да стане приоритет. Както и да се спазват другите лични предпазни мерки.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg


Вижте още

Поне с два пъти скочиха сметки за ток на Община Кърджали

Ръст с най-малко два, до два и половина пъти бележат сметките за ток на Община Кърджали след драстичното увеличение на цената на електроенергията, посочи кметът Хасан Азис. „В момента в Кърджали разликата от сметките, които сме платили за ноември месец 2020 г. и за ноември месец 2021 г., са близо 2 пъти, като увеличение на сметката. Само за..

публикувано на 19.01.22 в 15:16

Математици прогнозират да останем в червена зона до края на седмицата

Според математическите модели и изчисления, област Кърджали е в червената зона по заболеваемост от COVID_19 от началото на седмицата. Това заяви за Радио Кърджали математикът Георги Гачев. Той направи прогноза за следващите няколко дни: „Днес стойността е 249 заболели на 100 000, което се явява към момента и най-ниска в страната. Това, което..

публикувано на 19.01.22 в 11:49

Тестват учениците от трите "червени" общини в област Кърджали

Област Кърджали е на прага на червената зона по заболеваемост от COVID-19. Три общини вече са в червената зона. Това са Черноочене и Момчилград, а от  вчера и община Кърджали. Училищата в Момчилград и Черноочене тестват децата от миналата седмица, а от днес има заповед от РЗИ да се тестват и учениците от община Кърджали. Демитра Мирянова от РУО на..

публикувано на 19.01.22 в 10:43

НСОРБ поиска подкрепа от правителството заради скъпия ток

Подкрепа за общините за преодоляване на кризата, доведена от драстичното поскъпване на електроенергията, поискаха от НСОРБ на срещи с представители на парламентарната комисия по регионално развитие и с министъра на финансите Асен Василев. Това съобщи за Радио Кърджали заместник-председателят на НСОРБ и кмет на Община Кърджали Хасан Азис. " Общините..

публикувано на 19.01.22 в 10:33

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.  Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание. Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият..

публикувано на 19.01.22 в 10:16

Нов рекорд - 11 181 нови случая на Covid у нас, положителни са 24,3% от пробите

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1185 повече от понеделник. Расте и процентът на положителните проби - те са 24,3 на сто от направените близо 46 хиляди теста (най-висок процент от 30 март 2021 г.), показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Броят на хората с..

публикувано на 19.01.22 в 10:13

Отказаха на "Горубсо Кърджали" да добива злато в Ардинско

РИОСВ Смолян не одобри осъществяването на инвестиционното предложение на Горубсо Кърджали да добива полиметални руди от находище Китница в землищата на шест села в община Ардино. Решението на екоинспекцията идва след заседание на Експертния екологичен съвет, на което 11 гласуваха против, трима се въздържаха и нито един не даде глас "За". Според..

публикувано на 18.01.22 в 11:00
Подкасти от БНР