Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На шопинг в Турция: С колко по-евтино ни излизат коледните покупки в Одрин?

Снимка: Радио Кърджали



С наближаването на Коледа хиляди българи заминават за Турция на евтин шопинг. Причната е в рекордно ниската цена на лирата. Именно заради нея на градските пазари и в големите търговски центрове там може да видите българи, които пазаруват както подаръци, така и храна за празничната трапеза, която излиза в пъти по-евтино.

Заради срива на лирата през последните месеци пазарът при съседите стана още по-атрактивен за българските потребители, а шопинг уикендите до Одрин, Истанбул и Чорлу се организират всяка седмица. Нашенци купуват както стоки от първа необходимост – като храна, дрехи и перилни препарати, така и автомобилни гуми, мебели и строителни материали.

За първите 6 месеца на годината около 1 милион българи са посетили южната ни съседка, повечето от тях именно с цел пазаруване. Всеки път, когато дойде време за семейните покупки, вместо към кварталните магазини – Мария Петрова от Кърджали потегля към пазарите – само на няколко километра след границата. Тя сподели, че 41 лири е цената на най-качественото олио в Турция, а 8 кг прах за пране струва 44 лири. Въпреки това обаче месото и алкохола си остават скъпи и там казва Мария.

Още от петък стотици български автомобили трепетно чакат да преминат през "Капитан Андреево" към "Капъкуле", като само за последния уикенд 12 хил. българи и гърци са били на пазар в Одрин. Градските тържища, търговските центрове и дори кварталните бакалии са препълнени с Кърджалийци. А заради срива на лирата - финалната сметка излиза все по-тънка.

Сядаме на турско кафе със управителката на турски ресторант в Кърджали. Въпреки, че тя отлично познава тънкостите на пазара при съседите обаче продуктите с които зарежда ресторанта си са от България.

Между глътките кафе клиенти на турския ресторант ни споделиха също ,че заради все по-евтината лира търговците са принудени все по често да вдигат цените. Булгур, нахут, подправки, зехтин, маслини от Турция ни излизат 20-30% по-евтино.

Евтината лира превърна пазарите в Турция в любима дестинация не само за градовете край границата, като Кърджали. Туристическите агенции отчитат все по-голям интерес и към организираните шопинг екскурзии от всяка точка на страната. Цените на уикенд екскурзиите са около 100лв. , като това зависи от региона и хотела, но харата предпочитат по-евтините хотели за да имат повече пари за пазар.  Именно затова хотелите през уикендите се пълнят и трудно могат да се намерят места.

Средно шопинг туристите харчат около 500 евро за покупки и храна. В края на седмицата обаче и цените там леко скачат поради голямото търсене, като етикетите могат да се сменят за минути, казват от туристическата агенция в Кърджали, която предлага специално Коледно шопинг посещение до Одрин.

А в самия Одрин може да видите надписи на български навсякъде. Покупките стават в левове, евро и долари, но по изгодно е ако плащаме в лири. От чейндж бюро ни препоръчват лирите да се купуват от банките в Турция, понеже те продават на стойността на която чейндж бюрата в България купуват.

По сергиите в Турция можем да открием дрехи, обувки и чанти на световно известни световни марки и то само за броени левове. Опитите за внос на евтини ментета от Турция стават все повече отчитат и от агенция митници и всекидневно откриват реплики на известни марки в тировете на границата. Най-вече при дрехите, обувките, парфюмите, чантите и ароматизаторите.

По последна информация Турция е на първо място от държавите от които се изпращат фалшифицирани стоки. Пазарът при съседите е по-изгоден, но и при по-строги правила още на границата. На първо място има лимит, който трябва да се спазва и това са до 300 евро за пътниците през сухопътна граница и също така да е в количества, които са за лична употреба, а не за търговия. Митничарите следят и за т.н. куфарни търговци, които купуват евтини турски стоки и след това ги препродават с надценки на пазарите у нас без да плащат данъци за тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27