Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На шопинг в Турция: С колко по-евтино ни излизат коледните покупки в Одрин?

Снимка: Радио Кърджали



С наближаването на Коледа хиляди българи заминават за Турция на евтин шопинг. Причната е в рекордно ниската цена на лирата. Именно заради нея на градските пазари и в големите търговски центрове там може да видите българи, които пазаруват както подаръци, така и храна за празничната трапеза, която излиза в пъти по-евтино.

Заради срива на лирата през последните месеци пазарът при съседите стана още по-атрактивен за българските потребители, а шопинг уикендите до Одрин, Истанбул и Чорлу се организират всяка седмица. Нашенци купуват както стоки от първа необходимост – като храна, дрехи и перилни препарати, така и автомобилни гуми, мебели и строителни материали.

За първите 6 месеца на годината около 1 милион българи са посетили южната ни съседка, повечето от тях именно с цел пазаруване. Всеки път, когато дойде време за семейните покупки, вместо към кварталните магазини – Мария Петрова от Кърджали потегля към пазарите – само на няколко километра след границата. Тя сподели, че 41 лири е цената на най-качественото олио в Турция, а 8 кг прах за пране струва 44 лири. Въпреки това обаче месото и алкохола си остават скъпи и там казва Мария.

Още от петък стотици български автомобили трепетно чакат да преминат през "Капитан Андреево" към "Капъкуле", като само за последния уикенд 12 хил. българи и гърци са били на пазар в Одрин. Градските тържища, търговските центрове и дори кварталните бакалии са препълнени с Кърджалийци. А заради срива на лирата - финалната сметка излиза все по-тънка.

Сядаме на турско кафе със управителката на турски ресторант в Кърджали. Въпреки, че тя отлично познава тънкостите на пазара при съседите обаче продуктите с които зарежда ресторанта си са от България.

Между глътките кафе клиенти на турския ресторант ни споделиха също ,че заради все по-евтината лира търговците са принудени все по често да вдигат цените. Булгур, нахут, подправки, зехтин, маслини от Турция ни излизат 20-30% по-евтино.

Евтината лира превърна пазарите в Турция в любима дестинация не само за градовете край границата, като Кърджали. Туристическите агенции отчитат все по-голям интерес и към организираните шопинг екскурзии от всяка точка на страната. Цените на уикенд екскурзиите са около 100лв. , като това зависи от региона и хотела, но харата предпочитат по-евтините хотели за да имат повече пари за пазар.  Именно затова хотелите през уикендите се пълнят и трудно могат да се намерят места.

Средно шопинг туристите харчат около 500 евро за покупки и храна. В края на седмицата обаче и цените там леко скачат поради голямото търсене, като етикетите могат да се сменят за минути, казват от туристическата агенция в Кърджали, която предлага специално Коледно шопинг посещение до Одрин.

А в самия Одрин може да видите надписи на български навсякъде. Покупките стават в левове, евро и долари, но по изгодно е ако плащаме в лири. От чейндж бюро ни препоръчват лирите да се купуват от банките в Турция, понеже те продават на стойността на която чейндж бюрата в България купуват.

По сергиите в Турция можем да открием дрехи, обувки и чанти на световно известни световни марки и то само за броени левове. Опитите за внос на евтини ментета от Турция стават все повече отчитат и от агенция митници и всекидневно откриват реплики на известни марки в тировете на границата. Най-вече при дрехите, обувките, парфюмите, чантите и ароматизаторите.

По последна информация Турция е на първо място от държавите от които се изпращат фалшифицирани стоки. Пазарът при съседите е по-изгоден, но и при по-строги правила още на границата. На първо място има лимит, който трябва да се спазва и това са до 300 евро за пътниците през сухопътна граница и също така да е в количества, които са за лична употреба, а не за търговия. Митничарите следят и за т.н. куфарни търговци, които купуват евтини турски стоки и след това ги препродават с надценки на пазарите у нас без да плащат данъци за тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21