Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко опасен е новият щам Омикрон?

Снимка: архив



Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Процесът по установяването му изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те се обработят. В момента в страната тече мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица.

Припомняме, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10% или това са няколкостотин проби на седмица. Освен това вече е въведен и теста откриващ промените в S-гена.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова заяви в ефира на радио Кърджали, че все още не може да се каже за какъв период Омикрон може да се превърне в доминиращ в България.

Към този момент за Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко, допълни д-р Бацелова

Произходът на Омикрон остава неясен. Никой не знае откъде наистина произлиза този вариант. Вероятно е възникнал чрез мутация в организма на имунокомпрометирани хора, при които, заради липсата на защитна реакция, вирусът се разпространява дълго и бурно.

Новата мутация предизвика безпокойство по целия свят, но според д-р Бацелова е рано да се каже какъв ще е нейният ефект върху пандемията. Основната тревога е, че заради многото мутации вариантът Омикрон може да се предава по-лесно и да се окаже резистентен срещу ваксините. Това обаче още не е потвърдено.

Същевременно от три до шест месеца ще са необходими на производителите на Ковид-ваксини да разработят ефективен препарат срещу новия вариант на коронавируса Омикрон. Прогнозата е на германската Постоянна комисия по ваксинациите.

Новият вариант на SARS-CoV-2 Омикрон се разпространява бързо из ЕС и Европа, но първоначалните данни дават основание да се смята, че той може да не е толкова смъртоносен като Делта, смята епидемиологът.

Засега е твърде рано да се правят някакви окончателни заключения. На този етап не изглежда, че има голяма степен на сериозност, но трябва да бъдем внимателни, преди да вземем каквито и да било решения, че Омикрон не причинява тежко заболяване, сравнимо с Делта. Засега сигналите са малко обнадеждаващи по отношение на протичането му, но отново трябва да изчакаме със заключенията, докато не натрупаме повече опит, предупреди д-р Христиана Бацелова

Ще има ли Омикрон клиничната картина на по-скоро една обикновена настинка, отколкото на едно много тежко заболяване, което води до хоспитализация и смърт? Каква е разликата между антителата след преболедуване и след ваксинация срещу COVID-19?

Отговорите чуйте в интервюто на Ангел Шенков с д-р Христиана Бацелова в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27