Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-годишнина чества родопската певица Валя Балканска

Валя Балканска
Снимка: Ани Петрова, БНР

80-годишнина чества днес родопската народна певица Валя Балканска.  Най-известното й изпълнение – „Излел е Делю хайдутин“, е включено в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати. Нейни записи се пазят в Златния фонд на БНР.

В навечерието на празника си Валя Балканска сподели:

"Здраве на всички, успехи на всички. Не броим годините, колкото можем ще ги носим. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи… Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции," казва родопската певица. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

40 плувци участват в традиционното преплуване на язовир Кърджали

11-тото поред традиционно преплуване на яз. Кърджали ще се проведе в събота, 17 август - в залива Енчец. Около 40 плувци - мъже, жени и деца ще се включат в 11-тото поред традиционно преплуване на яз. Кърджали, което ще се проведе в събота, 17 август в залива Енчец от 9 часа. Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант..

публикувано на 16.08.24 в 15:20
ОУ „Васил Левски“, с. Дрангово

Шинаси Сюлейман: Училището в Дрангово трябва да е сред защитените

Министърът на образованието Галин Цоков отказа със своя заповед да закрие основно училище „Васил Левски“ в село Дрангово, община Кирково. Решението за закриването на 100-годишното училище е на общинския съвет в Кирково, а мотивите са, че школото е отпаднало от списъка със защитените училища в страната през миналата година и Общината е в невъзможност да го..

публикувано на 16.08.24 в 14:09

71-годишен мъж загина след падане в дере

Трупът на 71-годишен е бил намерен вчера в землището на село Бялка.  Дежурна оперативна група от РУ – Кърджали е извършила оглед на мястото на произшествието. По първоначални данни възрастният човек е паднал в дере и е загинал.  Няма данни за насилствена смърт. Тялото е било изнесено от спасители от РСПБЗН – Кърджали и транспортирано от медицински..

публикувано на 16.08.24 в 10:51

Продължава изграждането на първия закрит плувен басейн с минерална вода в Източните Родопи

По график се изпълняват всички дейности по изграждането на първия закрит плувен басейн с минерална вода в Източните Родопи, съобщиха от общинската администрация в Джебел . Първата копка на басейна, който ще бъде с полуолимпийски размери, бе направена в средата на март.   Проектът се очаква да бъде завършен в предвидените срокове. Закритият плувен..

публикувано на 16.08.24 в 10:28

Три основни училища и три детски градини в община Черноочене стават защитени

Три основни училища в община Черноочене стават защитени. Това са учебните заведения в селата Габрово, Комунига и Лясково.  В Житница, Габрово и Лясково детските градини също ще бъдат защитени.  Средищни ставата училищата в селата Комунига и Черноочене.  Предложенията бяха гласувани на заседание на общинския съвет в Черноочене. „Предизвикателствата..

публикувано на 16.08.24 в 10:19

Не могат да открият Гайтански и Мавродиев

Днес ще стане ясно дали от прокуратурата ще поискат удължаване на мярката за неотклонение на единствения задържан по аферата с необезпечения кредит от близо 150 милиона лева - Иван Георгиев. Той е управител на "Роудуей кънстракшън", фирмата, получила скандалния кредит. Георгиев беше задържан за 24 часа. По аферата ще бъдат обвинени и бившият шеф на..

публикувано на 16.08.24 в 09:29