Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-годишнина чества родопската певица Валя Балканска

Валя Балканска
Снимка: Ани Петрова, БНР

80-годишнина чества днес родопската народна певица Валя Балканска.  Най-известното й изпълнение – „Излел е Делю хайдутин“, е включено в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати. Нейни записи се пазят в Златния фонд на БНР.

В навечерието на празника си Валя Балканска сподели:

"Здраве на всички, успехи на всички. Не броим годините, колкото можем ще ги носим. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи… Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции," казва родопската певица. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От шумов терор се оплакват жителите на Хвойна

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян, в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен шум, който..

публикувано на 21.05.24 в 12:25

Продължават проучванията на крепостта край Храстово

За трета поредна година през лятото ще се проведе проучване на късноантичната и средновековна крепост край крумовградското село Храстово. Финансирането е от общинския бюджет и тази година е на стойност близо 60хил. лв. Археолозите ще се съсредоточат върху културните пластове зад югоизточната част на крепостта, каза зам.-кмета Неждие Акиф...

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по регионите, което затруднява местното самоуправление. Ние си имаме достатъчно предизвикателства и..

публикувано на 21.05.24 в 11:20

Зрелостници ще получат максималния брой точки от проблемната задача в матурата

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканските скакалци

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев и уточни, че инспекторите от растителна защита от два месеца обследват площите в цялата област. От 13 до към 20 декара са засегнатите площи. Засегнати са общините Кърджали, Черноочене, Джебел,..

публикувано на 21.05.24 в 10:08

Отново 24-часова стачка в Гърция

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът. Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С почасово спиране на работа..

публикувано на 21.05.24 в 10:20

Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 08:45