Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС

Снимка: БГНЕС

Ваучерите за храна също ще се облагат с ДДС - това реши мнозинството с гласуваните на първо четене промени в Закона за данъка върху добавена стойност. Изискването е във връзка с евродиректива, за неприлагането на която страната ни е заплашена със санкции.

Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.

От мотивите става ясно, че ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От партия „Възраждане“ се възпротивиха на тези промени. Депутатът Цончо Ганев заяви:

„Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите“.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ посочи:

„Естествено, че трябва да защитаваме националните интереси, но когато в България оперира с ваучери един международен оператор на ваучери и когато само в една страна като България този международен оператор ще има различни условия да оперира, не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали“.

И уточни:

„Така, че оттук нататък ще има ДДС за ваучерите, ако се гласува и на второ четене“.

С приетите на първо четене промени в закона за ДДС депутатите решиха още да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили.

Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11

Забрана на рекламата на хазарт в медиите разглеждат депутатите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:34

Облаци и захлаждане

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 25 април.  В четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има..

публикувано на 25.04.24 в 07:50

Изтича срокът за заявки за повишаване на оценки от матури

Зрелостниците, които са положили успешен изпит на държавно външно оценяване, но не са доволни от резултата си, могат да се явят за повишаване на оценката. За целта е нужно да заявят това си желание в съответното училище, а срокът да го направят е едва тридневен - от 24 до 26 април . Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното..

публикувано на 25.04.24 в 01:09