Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на икономиката със законопроект, който да защити потребителите

Законопроект: На колекторските компании се забранява да тормозят и изнудват длъжниците

Нинова: Абсолютно наясно сме срещу какво се изправяме

Снимка: БГНЕС

Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите за събиране на вземания от потребителите, а на колекторските компании ще се забрани да тормозят и изнудват длъжниците.

Това предвижда нов законопроект, който трябва да защити потребителите от колекторския произвол, обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова:

„Забраняват се действия и практики по събиране на вземането чрез използване на тормоз, принуда - физическа или психическа, или обида, осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 часа вечерта до 7:00 сутринта, както и в почивни и празнични дни.

И най-важното, може би - новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от сумите, уговорени в договора с първоначалния кредитор. Има случаи, от които от 10 лева изведнъж човек се оказва, че трябва да дължи 500 или повече“.

Законопроектът предвижда и санкции до 50 000 лева за компаниите при нарушения, добави още министър Нинова:

„Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме, в оборот са от 4 милиарда лева, по този въпрос - наясно сме каква сила имаме срещу себе си. Наясно сме и какво може да последва от това, което започваме да правим и сме още по-наясно, че няма да се откажем. Хората имат нужда от тази закрила, да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и техните семейства“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стадо от почти изчезналата у нас каракачанска овца в района на адаптационната волиера на белия лешояд в ПП

Животновъди от цялата страна в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това налага спешна намеса и  от страна на държавата - обясни Симеон Караколев от Асоциацията на..

публикувано на 17.07.24 в 14:26

Жителите на село Пчеларово са с режим на водата

 Причината за водния режим в Пчеларово е засушаването, каза кметът на селото Маргарита Стойкова. Тя обясни, че водата идва на 8 часа, за един час. Помпата не е спирала, единствено в неделя е била спряна за един час, информира кмета на чернооченското село: "Самите водоизточници намаляват. Водата намалява. Имаше един малък теч, който отстраниха, и се..

публикувано на 17.07.24 в 12:01

Източните Родопи отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски.  На 18 юли тази година България отбелязва 187 години от неговото рождение, а по традиция честванията вече започнаха на 11 юли от паметника на Апостола на..

публикувано на 17.07.24 в 11:17
Снимката е илюстративна

Пожарът в кирковското село Кукуряк е локализиран

34 огнеборци, 25 горски служители, 13 полицаи и 40 души местно население са гасили 6 пожара през изминалото денонощие. Най-голяма площ, около 315 декара, обхванал пожарът в землището на село Кукуряк, причинен от късо съединение в далекопровод малко преди 15 часа. 21 пожарникари от службите в Подкова, Кърджали, Момчилград и участъка в..

публикувано на 17.07.24 в 11:07

Сбиване между две фамилии прати петима в болница

 След скандал и сбиване между две фамилии петима са задържани в РУ - Кърджали и трима са настанени в болницата в града. Около 21,30 часа в Кърджали възникнал конфликт между роднини по сватовство. Разправията ескалирала и прераснала в сбиване, при което било счупено челото на 40-годишна жена, настанена в болница, под наблюдение в здравно..

публикувано на 17.07.24 в 11:02
Снимката е илюстративна

Ръст на спешните случаи в Кърджали

С около 20% ръст на спешните случаи през този месец в сравнение с миналия отчитат от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. За последното денонощие има намаление на случаите, те са около 90, но от понеделник до този момент медиците са реагирали на 222 случая, каза в ефира на Радио Кърджали директорът на ЦНСМ д-р Атанас Митков. Той уточни, че..

публикувано на 17.07.24 в 10:04

Борбата с пожарите продължава, частично бедствено положение в Болярово

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и..

публикувано на 17.07.24 в 08:14