Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Украйна: Нямаме връзка с посолството

Втори ден кърджалиецът Йълмаз Али не може да премине през украинско-румънската граница

Снимка: Радио Кърджали

Огромни опашки от автомобили, изключително бавно придвижване, бавене от страна на украинските гранични власти и никаква помощ от българското посолство в Украйна. Така описва ситуацията преди границата с Румъния кърджалиецът Йълмаз Али-Кройфа, който пътува от украинския град Харков за България заедно със семейството си. Няма храна, няма автобуси, няма съдействие, казва той:
"На границата съм втори ден (украинско-румънската при Чернивци - Сучава, бел.ред.). Не можем да стигнем границата втори ден. Гладни, жадни, с 4-годишно дете. Няма нищо, никаква помощ. В посолството звъним, никой не вдига телефони", разказва Йълмаз Али. В отговор на въпрос за броя на колите, които чакат да преминат, казва: "Това, което може да си помислите, го умножете на 100. Опашката е огромна. не мога да разбера защо украинската страна толкова задържа и мъчи хората, защото това са хора с малки деца, кърмещи майки. Тук чакат втори, трети ден."

Йълмаз казва, че няма възможност и да поспи и почине и за миг, защото в такъв случай някой ще изпревари колата и ще мине по-напред: "От един час не съм минал и два метра. Просто стоиш."

Ядосва се, че телефоните на посолството не отговарят. За какво е посолството, нали да помага на българите в чужбина, да ги потърси по телефоните, да им съдейства, да ги успокои, пита мъжът. 

Чуди се къде са обещаните автобуси от страна на България и  разказва, как, докато чака на опашката от коли, е видял полски, турски, дори индийски автобуси, които извеждат гражданите на тези страни, които искат да напуснат Украйна. 

Йълмаз казва, че е имал късмет да бъде един от последните, които са купили вода от бензиностанция по пътя. "И там започна анархия, истерия и хората затвориха магазина и избягаха."


В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Йълмаз Али-Кройфа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Делян Пеевски

Съдът остави без разглеждане две жалби на ДПС-Пеевски срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на решението..

публикувано на 10.09.24 в 18:45

Проверяват се подписите за регистрация на ДПС-Доган

Централната избирателни комисия (ЦИК) до момента няма решение по искането на ДПС около Ахмед Доган да бъде регистрирано за самостоятелно участие в изборите на 27-и октомври. Заявлението беше внесено вчера и е придружено с над 5000 подписа. В момента се извършва проверка на тези подписи, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева: "След като вчера ЦИК..

публикувано на 10.09.24 в 17:10

Адвокатските екипи на двете фракции в ДПС влязоха в първи сблъсък.

Адвокатските екипи на двете фракции в ДПС влязоха в първи сблъсък. Това стана във Върховния административен съд, пред който ДПС около Делян Пеевски обжалва регистрацията на партията на частичните местни избори на 20 октомври, направена с подписа на Джевдет Чакъров.  Въпреки че делото е свързано с решение на ЦИК, представител на Комисията нямаше...

публикувано на 10.09.24 в 17:06

С около 200 първокласници по-малко започва учебната година в област Кърджали

Демографската криза сви броя на учениците, които за първи път ще прекрачат школския праг в област Кърджали на 16 септември. Първокласниците през новата учебна година ще са с близо 200 по-малко в сравнение с миналата, каза за Радио Кърджали Ангелина Костова - директор на Регионалното управление по образование: "Прогнозният брой на първокласниците е..

публикувано на 10.09.24 в 15:30

В Гърция се очакват бури, властите съветват да се избягват пътувания

Важна информация за всички, избрали да почиват в Гърция идните дни! Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в..

публикувано на 10.09.24 в 14:44

Да се отложи с година новата методика за изчисление на такса смет, предлагат от ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът Николай Нанков: "За българските граждани това означава, че от 1 януари 2025 г. при сега действащите текстове на закона такса "битови..

публикувано на 10.09.24 в 13:58
Задържаната недекларирана валута

Валута на стойност 400 хиляди лв. задържаха митничарите на "Капитан Андреево"

Опит за пренасяне на недекларирани 200 000 евро с левова равностойност 391 166 лева предотвратиха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на автобус, пътуващ от Румъния през България за Турция, съобщиха от пресцентър на Агенция "Митници".  Случаят е от неделя. В автобуса с турска регистрация и управлявано от турски гражданин,..

публикувано на 10.09.24 в 13:50