Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Идва скъпотия и още инфлация

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС


След като президентът на Русия Владимир Путин обяви военна операция в Донбас, това веднага се отрази на цените на петрола, газа и пшеницата. В 24-те часа след като Путин подписа указa за признаване на две отцепили се украински територии, Европейският съюз, Великобритания и САЩ закупиха общо 3,5 милиона барела руски петрол и рафинирани продукти на стойност над 350 милиона долара по текущи цени.

На всичкото отгоре Западът вероятно купи още 250 милиона долара руски природен газ, плюс десетки милиони долари алуминий, въглища, никел, титан, злато и други стоки. Общо сметката вероятно надхвърли 700 милиона долара. За пръв път от 2014 г. петролът сорт брент поскъпна над 100 долара за барел.

Според икономистът Румен Гълъбинов военният конфликт ще забави възстановяването на икономиката след пандемията и има вероятност от стагфлационни последици като ефект от инфлационните очаквания, като добави, че навлизаме в геополитическа депресия и икономическа несигурност.

"Войната ще предизвика нови проблеми, като ще намали растежа и допълнително ще увеличи инфлацията. Изправени сме пред стагфлационен натиск, а цените на петрола и природния газ може да продължат да скачат", заяви икономистът.

Той прогнозира, че домакинствата ще изпитат нов ценови шок, което ще ги накара да намалят потреблението си и да търсят ново увеличение на доходите си. Бизнесите ще се опитат да смекчат увеличението на цените, като намалят своите разходи, но тези мерки ще имат само ограничен ефект.

Ако потреблението не пострада съществено, би могло да се предполага, че държавата ще събере доста данъци, и по-конкретно ДДС, от по-високите цени на горивата и енергията. Но пък по веригата от производител, търговец до потребител, поскъпването на петрола и енергията ще се отрази в увеличение на цените на потребителските стоки, откъдето може би ще има продължаващо увеличение на инфлацията, казва още Гълъбинов:

"Поскъпването на газа ще доведе и до поскъпване на торовете. Може да се очаква и поскъпване на пшеницата, тъй като Украйна е един от големите производители на пшеница. Но силно се надявам средногодишно инфлацията в България да не мине 10 процента. Тоест, ако има някакъв пик на инфлацията през първото тримесечие, то след това този пик по някакъв начин да бъде преодолян. Така че, ако стигнем до двуцифрена инфлация на годишна база в края на първото тримесечие, то след това в края на второто тримесечие или поне през третото тримесечие да има задържане, откъдето да дойде по-ниска средногодишна инфлация и да не стигаме до двуцифрено число."

Румен Гълъбинов обърна внимание, че алтернатива биха могли да бъдат източниците на втечнен газ.

„Не е ясно дали те ще успеят да покрият нуждите на Европа, тъй като досега винаги втечненият газ се е ползвал като допълващ”, обясни той.

Подробности чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Румен Гълъбинов в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29