Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На територията на област Хасково са дошли 27 бежанци от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На територията на област Хасково към момента са дошли 27 бежанци от Украйна. Този уикенд се очаква да пристигнат още хора. Процесът за региона по посрещането и настаняването им се координира от Областна администрация, която е в постоянно взаимодействие с Министерски съвет, където е създаден Координационен съвет. 

12 украински граждани пристигнаха в област Хасково на 2 март, на 4 март още 15. В близките часове ще дойдат още, като детайлите се уточняват своевременно. Действията ни са съгласувани с отговорните за процеса институции. Информираме пристигащите от Украйна какъв е статутът им, както и какво трябва да предприемат, за да бъдат регистрирани като бежанци на наша територия, поясни областният управител на Хасково Катя Панева.

Новодошлите са основно жени и деца. Те са прегледани от медици, направени са им и ковид тестове. Настанени са в хотели в Минерални бани и село Радиево. Те са информирани, че може да им бъдат осигурени и лични жилища, но засега искат да са заедно. Над 10 човека към момента са изявили желание да приемат семейства.  

Към днешна дата две общини са подали информация до Областна администрация с какви жилища разполагат за настаняване - Димитровград и Свиленград. 

Преди седмица Областна администрация - Хасково откри телефон +359 886 62 26 77 за:

- лица, които желаят да предоставят места на настаняване;

- лица, които желаят да предоставят дарения;

- информация за лица, които пристигат на територията на област Хасково или вече са настанени;

- представители на общински координационни центрове на територията на област Хасково. 

Информацията на посочения телефон може да се подава всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. Впоследствие тя се препраща към звеното в Министерски съвет, който междувременно координира възможността за онлайн комуникация между всички областни управители в страната. Последната среща между тях бе в петък, следват още регулярни, за да се споделят своевременно проблеми и насоки за действие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Йотова не очаква спад на политическото напрежение

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на страната..

публикувано на 10.08.24 в 12:43

Футболна АРДА става на 100 години

Футболен клуб АРДА има рожден ден днес и става на 100 години, съобщиха от пресслужбата на отбора. Празненствата по случай вековния юбилей на клуба ще се проведат на 6 септември. От пресслужбата припомнят и някои от по-значимите дати от столетната история на клуба: Тимът е създаден на 10 август 1924г. В периода 1945 до 1957г. се..

публикувано на 10.08.24 в 10:58
ФК Крумовград

Левски посреща Крумовград в късния съботен мач на Първа лига

Отборът на Левски посреща състава на Крумовград на "Георги Аспарухов" в късния съботен мач от българския футболен шампионат. Двубоят между "сините" и гостите от Южна България ще започне с първия съдийски сигнал на Волен Чинков в 21:15 часа.Срещата ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" на БНР. "Сините" записаха три категорични победи от началото..

публикувано на 10.08.24 в 09:42

Прогнозата е за прменлива облачност и слаб дъжд, но високи температури

Слънчево време прогнозират синоптиците за съботния ден. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Източна България и на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще се усили до умерен. Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса в страната. В Кърджали се очаква променлива..

публикувано на 10.08.24 в 08:44
Арда (Кърджали) надви с 2:1 Хебър (Пазарджик)

Арда победи Хебър с 2:1 в Кърджали (снимки)

Втори успех за АРДА (Кърджали) от началото на сезона след като победи с 2:1 Хебър (Пазарджик) във втората среща от 4-я кръг в efbet Лига. Двубоят се игра на Арена Арда късно в петък вечер. В средата на първото полувреме Тонислав Йорданов пропусна дузпа, но в 37-а минута Станислав Иванов вкара първото точно попадение във вратата на гостите и изведе..

публикувано на 09.08.24 в 23:27

АРДА води на Хебър в края на първото полувреме

АРДА води на Хебър с 1:0 в първото полувреме на мача от 4-ти кръг на efbet Лига след гол на Станислав Иванов в 37-та минута. Двубоят е на Арена Арда в Кърджали. В средата на първото полувреме Тонислав Йорданов не успя да преодолее вратаря на гостите Петър Дебърлиев в дузпа. В 37-та минута с точното попадение на Станислав Иванов домакините поведоха.

публикувано на 09.08.24 в 22:19

В събота откриват ловния сезон за пернат дивеч

Новият ловен сезон се открива тази събота. Сезонът започва с лов на прелетен пернат дивеч - гургулици, гугутки, яребици, пъдпъдъци, гривяк, гълъб. От тази година заради европейска директива се намалява о тстрела на гургулица - на 3 гургулици на ловец. Този лов ще бъде разрешен само в събота. Това се налага заради опазване на вида, който..

публикувано на 09.08.24 в 17:46