Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от "Славейков" отбелязаха 79 години от спасяването на българските евреи

6
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Днес, на 10 март се отбелязват 79 години от спасяването на българските евреи. В Кърджали, директорът на СУ "Петко Рачев Славейков", учители и ученици поднесоха цветя пред паметната плоча на евреите.

С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български митрополити е поставено пред управляващите искането да се противопоставят на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери.

За тази дата и този период от българската история в Кърджали се бяха сетили малцина, един от тях, който поднесе цветя пред паметната плоча на евреите беше директорът на СУ "Петко Рачев Славейков" Милко Багдасаров.

„Точно за това сме тук, за да напомним на кърджалийци за тази дата. Чест прави на клуб „Историка“ към училище „Славейков“, че всяка година отбелязваме този ден, защото в много голяма степен ни учи на много неща. Така че кърджалийци трябва да знаят защо е тук този паметник. Трябва да знаят какво е направила и България през далечната 1943 година за българските евреи,“ каза Милко Багдасаров.


Пред паметника на евреите се поклониха и ученици от клуб „Историка“ и техния ръководител Димитър Димов. Ученици носеха фланелки с емблемата на клуба, а на гърба им беше изписано „Никога повече!“

„България е единствената държава в света, която е направила това дело и говорим срещу Хитлер, която нито една държава не се е противопоставила. Така че ние, на този ден не само, че трябва да се чувстваме горди, не само да очакваме признателност от наследниците на тези евреи, които сме спасили, но най-малкото да знаем, че ние сме една от нациите, които знаем какво значи да си човек, знаем какво значи да помагаш на хора в нужда и даже когато знаеш, че на среща ти е един от най-големите противници или хора с огромна власт, ти успяваш да направиш нещо, което наистина заслужава възхищението на целия свят“, каза Димитър Димов.  


През 1943 година на страната на евреите застава Пловдивският митрополит, по-късно патриарх, Кирил. Той заявява, че ще тръгне с тях, ако се случи депортиране. Окуражава както евреите, така и българите, които се застъпват за тях.

До депортиране не се стига. На 9-ти срещу 10-ти март в Пловдив е осуетено първото изпращане.

Мнозина кърджалийци не знаеха каква е паметната плоча на еврейската общност живяла в Кърджали, която се намира срещу централната поща в града.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Ардино с награда за принос за развитието на местното самоуправление

Почетна грамота и плакет получи кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за принос за развитието на местното самоуправление. Президентът Румен Радев връчи годишните награди на Националното сдружение на общините в Република България по време на Годишната среща на българските местни власти в курорта „Албена“. В категория „Малка община“ приза бе връчен..

публикувано на 14.10.24 в 17:07

Дамски хор "Незабравки" участва на фестивал на църковна музика

Дамски хор "Незабравки" при Народно читалище "Обединение 1913" с диригент Тавит Мачикян взе участие в програмата на ХI национален фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов Сливенец", който се проведе през изминалия уикенд в храм "Света Богородица" в град Сливен. Фестивалът се организира за поредна година от Община..

публикувано на 14.10.24 в 13:58

Увеличават се незаетите работни места в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на работници страда..

публикувано на 12.10.24 в 14:16

Сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет. Антоанета Василева коментира на какво се дължи..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

"Милтън" отне живота на поне 14 души

Най-малко 14 души са загиналите от урагана "Милтън" във Флорида, а над 2.6 милиона домакинства са все още без електричество.  6 от 14-те жертви са от окръг Сейнт Луси, намиращ се на Атлантическото крайбрежие на Флорида, който беше ударен от торнадо в сряда през нощта. Повече от 2,6 милиона абонати са все още без електричество, като основната част от тях..

публикувано на 11.10.24 в 09:26

С изложба, посветена на доц. д-р Димитър Арнаудов, архивът в Кърджали отбеляза професионалния си празник

На 10 октомври се отбелязва професионалния празник на работещите в държавните архиви. Датата е  постановена с указ №515 на президиума на народното събрание на Народна Република България /НРБ/ от 10.10.1951 година. Архивът в Кърджали е създаден през 1960 г. Държавна Агенция "Архиви" - Кърджали отбеляза професионалния си празник с..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Община Кърджали с богата програма за 21 октомври

Богата, наситена със събития програма, е подготвила Община Кърджали за празника на града  - 21 октомври. Прояви и интересни занимания ще има за малки и големи, съобщи за Радио Кърджали заместник-кметът  Веселина Тихомирова. Дни на отворените врати ще има в Астрономическата обсерватория. Също и в РБ „Никола Йонков Вапцаров“...

публикувано на 10.10.24 в 13:45