Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са обсъждали неофициално с Анкара изпращането на системи С-400 на Украйна

Архив
Снимка: rt.com

САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, съобщават източници, цитирани от агенция Ройтерс. Искането е било споменато по време на посещението в Турция на заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман по-рано този месец.

Администрацията на американския президент Джо Байдън иска от съюзниците в НАТО, които използват руско оборудване, да обмислят прехвърлянето му на Украйна.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, идеята ще бъде отхвърлена от Турция. Турските власти не са коментирали американски предложения, свързани с прехвърляне на S-400 на Анкара, които отдавна са причина за спор между двете държави от НАТО. Турски анализатори са коментирали пред агенцията че има много пречки това да се осъществи, вариращи от технически съображения, свързани с експлоатацията, до политически опасения за ответен удар на Москва срещу Анкара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто от..

публикувано на 27.08.24 в 16:43

Миграционният натиск на българо-турската граница намаля

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 13:59

Обновяват къщата-музей в Пчеларово

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово. Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването. В изпълнение на строителните работи ще се направи..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

Две детски градини в Момчилград откриват учебната година напълно ремонтирани

Две детски градини в Момчилград откриват новата учебната година напълно ремонтирани. Проекти за енергийна ефективност се реализират в ДГ "Щастливо детство" и ДГ "Здравец". Строителните дейности в тях трябва да приключат до 15 септември. Външна топлоизолация на всички фасадни стени се прави в ДГ "Щастливо детство". Освен това се извършва пълна..

публикувано на 27.08.24 в 13:53

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите. Това се случи в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова. „Заклевам се в името на Република България да спазвам..

публикувано на 27.08.24 в 11:08

Децата на Хасково рисуват „С Хасково в сърцето“

Втори минипленер за деца „С Хасково в сърцето“- творчески послепис на Националния пленер по живопис започва скоро. За втора поредна година Община Хасково предизвиква малки и големи да рисуват на една тема. През 2024г. тя е „С Хасково в сърцето“. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. На 3 септември (вторник) от 10:00 в арт-пространството пред..

публикувано на 27.08.24 в 10:08

Всенощно бдение в средновековния манастир “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали

Всенощно бдение ще се отслужи в средновековния манастир “Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали на 28 срещу 29 август, съобщи за БТА свещеноиконом Николай Величков.  Бдението ще се отслужи за първи път в новата история на манастира.  Приканвам вярващите, които обичат “Св. Йоан Предтеча”, считат го за свой покровител и желаят да уважат празника, да съучастват в..

публикувано на 27.08.24 в 09:59