Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новостите за Матури 2022

За първи път т.г. вторият държавен зрелостен изпит може да е и по музика, информатика, рисуване и др.

2
Снимка: Радио Видин



За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят по желание на допълнителна трета матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище. Към чуждите езици като английски, немски и други, по които и досега имаше държавни зрелостни изпити, се добавят японски, китайски, корейски, иврит и др. Това съобщи Ангелина Костова, началник отдел "Организационно- методическа дейност и контрол"в РУО

Първата задължителна матура за всички зрелостници си остава, както и досега, по български език и литература. Тя ще е върху учебния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. Вторият задължителен изпит обаче от 2022 г. няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в последните две години от средното образование. За първи път т.г. ще има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - разбира се, при условие, че те са изучавани като профилиращи.

Задължителната матура по български език и литература е насрочена за 18 май 2022 г. от 8.30 часа. На 20 май от 8.30 часа е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (в частта му по теория на професията). Датата и началният час за всеки от предметите за допълнителна матура ще се определят след обобщаване на подадените заявления.

Както всяка година, до зрелостни изпити ще се допускат и желаещи, които в предишни учебни години не са успели да получат диплома. Ще имат право да се явят на матура също хората с диплома за средно образование от чужбина, ако желаят да положат матура по учебен предмет, който не е включен в дипломата им. Освен обаче Държавните зрелостни изпити, всяка година се провеждат и изпити от Национално външно оценяване за 4,7 и 10 клас припомни Костова. При НВО изменения няма. Информационни технологии и измерване на дигиталните компетентности по желание на учениците за 10 клас се провежда по график в периода 20-22 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29