Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Детското влакче в парк "Простор" се завръщаЕдна от емблемите на град Кърджали -  детската железница в парк Простор, отново ще вози малки и големи. От няколко дни локомотивът е на релсите на гаричката и му се правят последни прегледи преди да потегли на обиколка из парка.

От Общинското предприятие озеленяване, чистота и благоустройство обещават, че влакчето ще работи не само през уикенда, но и в работните дни.  През седмицата курсовете ще се осъществяват и вечерно време след 17:00ч., но ако има заявки и се съберат групи, няма проблем да работи и през деня, каза управителят на ОЧБ Раид Идриз.

Кърджалийци все още си спомнят, за дните в които железницата се е обслужвала от началник гара, касиер, стрелочник и машинист по примера на големите влакове. В началото вагончетата са били пет, а на на гаричката персонала е бил с униформи, ученици са давали дежурства на различни длъжности.През 2020 заради пандемията ембламатичното детско влакче на Кърджали, беше прибрано заради съображения за сигурност.

Към днешна дата площите на първата в България детска железница са почистени, трасето на влака е окосено и се очаква след като приключат и последните ремонтни дейности по локомотива, да пристигнат и два от общо четирите вагона, които са дарявали и ще даряват усмивки и скъпи спомени на децата на Кърджали, казва Идирз.

Малко кърджалийци знаят, че железницата е построена на 5 септември 1962 година по проект на инж. Валентина Йочкова. За строежа и са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините са преустроени в купета и днес возят пътници.

Дължината на трасето е 1210 метра по него има два прелеза и един тунел. По протежението си линията оформя шестица, като обикаля част от парк Простор.Очаква се освежените локомотив и вагончета да заработят на 1 юни, деня на детето, но има и опция и за края на месец май, казва Раид Идриз

До момента през годините цената на билетчето е била 1 лев за деца и възрастни, но дали заради инфлацията тази година цената ще е различна се очаква решението на Община Кърджали. По традиция на на 1 юни – Международния ден на детето, обиколката с влакчето е безплатна.


Вижте още
Язовир

Нови табели насочват туристи в Ардинско

За улеснение на туристите Община Ардино постави нови информационни табели на възлови места по пътя Кобиляне - Брезен - Боровица - Сполука.   Целта е да се осигури по-добра и лесна достъпност до културни и природни забележителности и туристически обекти на територията на общината. От общинската администрация призовават гражданите и туристите да опазват..

публикувано на 03.07.22 в 15:33

Започна ваксинирането с втора бустерна доза и в Кърджали

Двойно увеличение на заболелите от COVID-19 отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали през тази седмица, въпреки че в момента областта е с най-ниска заболеваемост в цялата страна. Това съобщи главният секретар на РЗИ Петя Папазова. „ За област Кърджали  четиринадесет дневната заболеваемост е 11.20 на сто хиляди души население...

публикувано на 29.06.22 в 13:56

Деца при храма във "Веселчане" представиха извеждането на евреите от Египет

10-ата годишнина на Неделното училище отбелязаха вчера малките ученици в навечерието на Еньовден, на който църквата във "Веселчане" има храмов празник . Дворът на манастирския храм "Свети Йоан Предтеча" се изпълни до краен предел от родители и миряни, които аплодираха децата. А те разказваха с пиеса извеждането на евреите от Египет ...

публикувано на 24.06.22 в 12:08

Милан Миланов: Този парламент няма потенциал да излъчи нов кабинет

Този парламент няма потенциал да излъчи нов кабинет. Това обяви бившият общински съветник от БСП Милан Миланов, след като кабинетът на Кирил Петков падна. Дори да се излъчи на базата на някаква математическа възможност, това няма да даде стабилност и необходимото спокойствие да се предприемат всички законодателни инициативи и..

публикувано на 23.06.22 в 15:32

Голямата награда във велопохода Момчилград - Татул е велосипед

Велосипед е голямата награда за победителя в традиционния велопоход, предхождащ фестивала "Нощта на Орфей", който ще проведе в археологическия комплекс край село Татул на 25 юни. Стартът на надпреварата ще бъде даден в 18 часа от паркинга пред община Момчилград. Във велопохода ще може да се включи всеки желаещ без ограничения. Велосипедистите ще..

публикувано на 22.06.22 в 14:34

Задържаха братя в полицията заради скандал

За хулигански действия двама братя са били задържани в Районното управление в Кърджали. Инцидентът станал в село Водач около 18,30 часа във вторник.  52-годишните мъже предизвикали скандал с продавачка в магазина, отправили обидни думи и закани към нея. След подаден сигнал се намесил полицейски патрул. Съставени са актове по Указа за борба с..

публикувано на 22.06.22 в 09:57
Сградата на Община Хасково

Кмет и депутати обсъждаха проблемите на Хасково

Народните представители от 29-и Многомандатен избирателен район Делян Добрев, Владимир Маринов и Лозко Лозев се срещнаха  с кмета на Община Хасково Станислав Дечев. Това стана по идея на областния управител на област Хасково Катя Панева, която инициира подобни срещи и с другите кметове от региона.  Смисълът на форматите е да се споделят наболели проблеми..

публикувано на 21.06.22 в 17:37